Haberler

Efes Yamaç Evler’de restorasyon sürüyor

Tarih: 4 Kasım 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Veysel Erol
Efes Antik Kenti’nin en önemli bölümü olarak kabul edilen, teraslar üzerine inşa edilmiş, kentin zenginlerinin oturduğu, tabanlarında mozaikler, duvarlarında mermer kaplama ve fresklerin bulunduğu Yamaç Evler’de restorasyon çalışmalarına devam ediliyor.

Efes Kazıları Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sabina Ladstatter, en yoğun restorasyon çalışmasının Yamaç Evler 2 bölümündeki 6 no’lu evin mermer salonunda başlatıldığını kaydetti, "Bu mermer salon evin yemek salonu olarak kullanılıyormuş. Bu evi şehrin küçük bir sarayı gibi düşünüyoruz. Çok önemli bir aristokrat aile Caius Flavius Lavius Furius Aptus Ailesi’ne ait. Dekorasyonunun çok güzel olduğu hemen anlaşılıyor. Değişik ülkelerden getirilen 15 ayrı mermer, granit ve oniks taşlarla dekore edilmiş. Tabanı mozaik ve mermer kaplı. Duvarlar tamamen renkli mermerlerle kaplanmış. Tavan ise çok ince işçiliği olan ahşap ve ahşap üzerine altın varak kaplamalarla süslü. Üç katlı 143 metrekarelik bir salon" dedi.

Neler yapılacak?
Kültür Bakanlığı’nın 12 ay izin vermesiyle bu kış, restorasyon uzmanı Sinan İlhan başkanlığında, iki uzman ve yedi işçi ile çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Sabina Ladstatter, 6 nolu evin 143 metrekarelik mermer salonunun restorasyonunda 150 bine yakın kırık parçanın birleştirilerek bütün hale getirileceğini söyledi. Ladstatter, bunun restorasyon tarihinde en büyük parça birleştirme çalışmalarından biri olacağını ifade etti.

Restorasyon uzmanı Sinan İlhan da, Yamaç Evler’de büyük bir eseri restore etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Kırık parçaları lazer ve bilgisayar teknolojisi kullanılarak birleştireceğiz. Bu restorasyon çalışmasının maliyeti tahminen 300 bin euro olacaktır" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.