Haberler

Uzunahmet Tabyaları harabe oldu

Tarih: 4 Kasım 2008 Kaynak: Taraf
Erzurum’da Rusların istilasına karşı 1855 yılında halk ve askerler tarafından gözlem ve savunma amaçlı olarak yaptırılan tarihi ‘Uzunahmet Tabyaları’ bakımsızlıktan harabeye döndü.

Uzun yıllar define avcılarının uğrak yeri olan tarihi mekanın yıkılmaya yüz tuttuğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, geçmişe yapılan saygısızlıkla geleceğe de darbe vurulduğunu belirtti. Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk ise, Uzunahmet Tabyaları’nın Milli Savunma Bakanlığı’na ait olduğunu bildirdi.

Örneği Yok
Erzurum ve yakın çevresinde tarihte Rus saldırılarının önüne set çekmek için 22 ayrı tabya yaptırıldığını anlatan Öztürk, tabyaların restorasyonu için 2009 yılı bütçesine öneride bulunduklarını belirtti.

Erzurum - Kars karayolunun 20’inci kilometresindeki merkeze bağlı Uzunahmet köyü yakınlarındaki Uzunahmet Tabyaları beş yıl önce askeri tesislerin bölgeden ayrılmasıyla ortada kaldı. Doğu’dan gelecek düşmanı gözetlemek ve Erzurum’u savunmak için 1855 yılında halk ve asker tarafından yapılan tabyaların tarihi açıdan büyük öneme sahip olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, tarihi mekanın hazine söylentileri yüzünden yıllarca define avcıları tarafından kaçak kazılara sahne olduğunu dile getirdi.

Tabyaların bakımsızlık nedeniyle ciddi zarar gördüğünü vurgulayan Prof. Dr. Konukçu, şunları söyledi: “Erzurum çevresindeki tabyaların her karışında geçmişimiz yatıyor. Uzunahmet Tabyaları, kentin savunulmasında önemli rol üstlenmiş bir mekan. 1829 yılındaki Rus istilasının ardından İngilizlerle ortak yapılan Uzunahmet Tabyası, mimari özellikleriyle de diğer tabyalardan öne çıkıyor. Sadece Paris ve Roma’da birer örneği olan Uzunahmet Tabyaları’nın Osmanlı-Rus Savaşı sırasında top atışlarına karşı Almanlar tarafından desteklendiği biliniyor.”

Milli Savunma Bakanlığı’na ait olan Uzunahmet Tabyaları başta olmak üzere kentteki diğer 22 tabyanın restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2009 yılı yatırım programına öneride bulunduklarını bildiren Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, restore projelerinin hazır olduğunu bildirdi. Müdür Öztürk, “Mecidiye Tabyası’nı ‘Erzurum tarih müzesi’ne dönüştüreceğiz. Milattan Önce (MÖ) 5-6 bin yıllarından başlayan Erzurum tarihini günümüze taşıyacak seksiyonlara yer vereceğimiz müze, önümüzdeki yıl daha da şekillenecek” diye konuştu.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası da (ETSO) tarihi Uzunahmet Tabyaları’nı gündemine alarak sahip çıkılması için çalışma başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaatta bulunacaklarını belirten ETSO Turizm Komitesi Başkanı Nadir Burumoğlu, “ETSO olarak sesimizi yükseltecek ve 2011 Unıversiade Kış Oyunları öncesinde bu eserlerin turizme kazandırılmasını sağlayacağız” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.