Haberler

Tarihin en şık ‘gol’ü atılacak

Tarih: 4 Kasım 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Ömür Şahin
İtalyan ve Türk tasarımcılar ‘yeşil saha’ya taştı. ‘İtalyan Tasarımı: Gol Fabrikası’ semineri ve ‘Gol! Çağdaş İtalyan Tasarım Geçidi’ sergisi bugün başlıyor. 10 Kasım’a dek sürecek proje, iki ülkeden tasarımcıların dünden bugüne macerayı konuşmaları için futbol tadında bir zemin oluşturacak.

İtalyan tasarımcılar Denis Santachiara ve Laura Lazzaroni küratörlüğünde ‘İtalyan Tasarımı: Gol Fabrikası’ semineri ve ‘Gol! Çağdaş İtalyan Tasarım Geçidi’ sergisi bugün başlıyor. 10 Kasım’a dek sürecek seminer ve sergiden oluşan projenin her aşamasında İtalyan tasarımıyla futbolun oyun kurma sistemleri arasında bir ilişki kurulmaya çalışılıyor. Bu yüzden iki ülke tasarımcılarını bir araya getirecek zemin futbola benzetilmiş.

Seminerin en can alıcı kısmı İtalyan ve Türk tasarımının önemli isimlerini iki rakip kalede konumlandıran büyük maç. Ama endişelenmeye gerek yok; “Bu bir dostluk maçı, önemli olan golü kimin attığı değil, kaç tane ve ne nitelikte goller olduğu” diyor Santachiara. ‘İtalya ve Türkiye takımları arasında verimli bir maç’ başlığını taşıyan bölümde İtalyan tasarımcılar Denis Santachiara ve Giulio Iacchetti’yle Türk tasarımcılar Faruk Malhan ve Renan Gökyay karşı karşıya gelecek. Hakem ekonomist yazar Kenan Mortan.

Tasarım tarihinin öyküsünü okutmayı amaçlayan sergide İkonlar, Doğa, Sürprizler, Dönüşüm, Kaleydoskop, Parıltı, Ölçüsüzlük adlı bölümler var. Her bölümde benimsenen ve izlenen tasarım yaklaşımlarıyla özellikleri ve en son İtalyan tasarımlarının yorumlanması hakkında temel bilgilere ulaşılabilecek.

Rekabet yerine motivasyon
Santachiara, projenin futbol metaforuyla ilişkisini takım çalışması, şampiyonluklar ve zaferler üzerinden açıklıyor. Çünkü İtalyan futbol ve tasarımının oyun kurma stratejisi, ürün/gol sayısının ve kalitenin yüksekliği üzerine yapılanıyor. “İkinci Dünya Savaşı sürecinden sonra İtalyan tasarım ekibi üretim ve oyun taktiklerinde mükemmelliği yakaladı, oyuna yeni teknolojiler, bilgi birikimi ve profesyonellik getirdi. Genç yeteneklerin desteklenmesini ihmal etmeden, birikimli tasarımcılardan da yararlanarak, o zamandan beri yeni pazara karşı cesur bir duruş sergilemeye çalıştı” diyen Santachiara, tasarım-futbol ilişkisi üzerine konuşurken mobilya sektöründeki küçük ve orta ölçekli şirketlerin unutulmaması gerektiğini belirtiyor.

Ona göre bu şirketler mükemmel bir ruh ve araştırma yeteneğiyle donanırken, uluslararası arenada yarışabilmek için kendini sürekli yenilemiş, yeni üretim süreçleri geliştirmiş, teknolojiyi takip ederek güncelliğini koruyabilmiş şirketler. Bu dinamik süreç için “Çok şık goller atıldı! Bu kendiliğinden gelişebilecek bir durum değil” derken takım ve şampiyonluk arasında sıcak ilişki kurulmasını sağlayan çalışkan koçlara da işaret ediyor.

İtalyan tasarım sistemi, Türkiye’de tasarım ve tasarımcıları da yakından izliyor. Türkiye’nin de son dönemdeki gelişimi açısından İtalya’dan çok farkı olmadığını belirten Santachiara, “Bu maçta rekabet yerine motivasyon doğacak” diyor.
Türkiyedeki tasarımcıların ve tasarım öğrencilerinin şekil ve renkleri özgürce kullanmaları Santachiara’yı şaşırtmış. Ona göre Türkiye’nin sanayi gelişimi ve modernleşme sürecinde olması tasarım sistemini olumlu yönde etkiliyor. Bu doğrultuda Santachiara, Türkiye tasarımını “Uluslararası arenaya çıkmak için hiç zaman kaybetmeyecek enerjik bir takım” diye nitelendiriyor.

Ticari boyutu da var
Ürün tasarımı pazarla birleşince işin içine İtalyan Ticaret Merkezi de katılıyor. Merkez Müdürü Roberto Luongo, İtalya ve Türkiye’nin kültürel, tarihi ve ticari birçok bağlantısı olduğunun altını çiziyor. Buradan hareketle “Neden tasarım alanında da işbirliği yapmasınlar ki?” diye soruyor. “Mobilya, beyaz eşya, seramik, hazır giyim alanında birçok İtalyan firma yabancı tasarımcılarla çalışıyor ve dolayısıyla Türk tasarımcılar bu firmalar için bir potansiyel oluşturuyor” diyen Luongo, hayal gücü, yaratıcılık ve tutkunun iki ülkenin tasarım anlayışındaki ortak noktalar olduğunu söylüyor. Luongo’nun verdiği bilgiye göre İtalya, Türkiye’nin üçüncü ticari partneri. Sene sonunda iki ülke arasında ticaret hacminin rekor rakam 20 milyar dolara ulaşacağı bekleniyor.

Üç yıldır Türkiye’de yaşayan Luongo, iki ülkenin kültür, gelenek ve tarihinin, medeniyet göstergesi tasarımın aynası olduğuna inanıyor. Türk tasarımcıların taze fikirleri onu heyecanlandırıyor ve üretim aşamasında bu fikirlerle İtalyan tekniği birleştiğinde ciddi bir enerji çıkacağını belirtiyor.

Luongo, “Bu muhteşem sergiden çıkan maçta verilmek istenen mesaj şu; her iki ülkenin tasarımcıları karşılıklı olarak ve ülkelerinin sanayi sistemleri kapsamında operatif bir işbirliği sağlayabilecek. Türkiye büyük bir geleneğe, tarihe ve kültüre sahip bir ülke. Bu ortamda mimari ve tasarım birer büyüme ve gelişim unsuru” diyor.

Tasarım maçı, Mimar Sinan Üniversitesi Oditoryumu’nda bugün 09.30-12.45 saatlerinde izlenebilir. ‘Gol! Çağdaş İtalyan Tasarım Geçidi’ sergisiyse Tophane-i Amire’de 10 Kasım’a dek meraklılarını bekliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.