Haberler

Belediyeleri kapatma özelleştirmenin devamıdır

Tarih: 4 Kasım 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: İlknur Yılmaz
Anayasa Mahkemesi, belediyeler yasayla ilgili davayı cuma günü karara bağladı. Mahkeme, 283 ilk kademe belediyesinin kapatılmasını onaylarken başka bir belediyeyle birleşen 4 belediye ve nüfus tespiti için dava açan 122 belediyeyi bu kararın dışında tuttu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Tokat’a bağlı Kınık ve Ataköy belde belediye başkanları Mustafa Gürsoy ve Ali Gökçe, yasayı ve mahkemenin aldığı kararı eleştirdi.

Ankara Büyükşehir kapatılsın!
Davalık olan belediyeler yasasının özelleştirmenin devamı bir yasa olduğunu vurgulayan Ataköy Belediye Başkanı Ali Gökçe, “Devletin Anadolu’daki üretim işletmelerini tabiri caiz ise talan ettiler. AKP Hükümeti bu yok etmenin aslında en bariz ve en pervasız örneğini uyguluyor” dedi. Bundan önce çıkartılan il idaresi kanunu, köy hizmetlerinin kaldırılması, karayolları ve devlet su işlerinin bazı bölge müdürlüklerinin kaldırılması yasasının ardından 5747 sayılı Yasa ile bazı ilk kademe belediyelerinin kaldırılmasının bir bütünün parçaları olduğunu kaydeden Gökçe, “Daha önce üretim işletmeleri özelleştirilirken şimdi devletin vatandaşa en yakın eli olan belediyeler özelleştiriliyor” diye konuştu. Bu belediyelerin borç batağında olmadığını belirten Gökçe, borçlu bir belediye kapatılacaksa en başta Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kapatılması gerektiğini söyledi.

Halkın ihtiyaçlarını sağlıyor
Türkiye’deki köylere hizmeti bugüne kadar köy hizmetlerinin götürdüğünü, ancak son yapılan değişiklerle özel idarelerin bu hizmetleri yapmaya başladıklarını belirten Kınık Belediye Başkanı Mustafa Gürsoy, “Köy hizmetleri ya da özel idare gibi merkezi kuruluşlar sadece bu bölgelerin yerleşim alanlarının yolunu yapmakta, suyunu getirmekte ama bunun dışındaki diğer hizmetleri yerine getirmemektedir. Halbuki orada yaşamın birçok ihtiyacı var. Başka hizmet alanları da var” dedi.

Örnek olarak yoğun kar yağışlarında kapanan yolların belediyeler tarafından açıldığını kaydeden Gürsoy, “Eğer vatandaşlarımızın suları donmuşsa belediyeler bu vatandaşlarımızın su ihtiyacını karşılamaktadır. Eğer fırınlar çalışmıyorsa belediyeler bunların ekmek ihtiyacını karşılamaktadır. Odunu, kömürü olmayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Okullarımızın ihtiyacını karşılamaktadır” ifadelerini kullandı.

Mahkemenin aldığı kararın yanlışlığına da vurgu yapan Gürsoy, “Arzumuz, ülkenin bütün yerleşim alanları belediye sınırları içerisine alınarak, devletin hizmetlerinden eşit, adil ve günübirlik yararlanmalarının sağlanmasıdır” dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.