Haberler

Akköprü Barajı 2009'da tamamlanacak

Tarih: 5 Kasım 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Dalaman'da yapımı süren Akköprü Barajı'nın 2009 yılının Mayıs ayında tamamlanacağı bildirildi. Yılda 343 milyon kilovat/saat elektriğin üretileceği barajın yıllık geliri 70 milyon dolar olacak.

Dalaman Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santrali (HES), İnşaat Proje Müdürü İlker Akar, Mayıs 2012'de teslim edilmek üzere 1995 yılında yapımına başlanan ve daha sonra 2010 yılında bitirilmesi öngörülen Dalaman Akköprü Barajı'nın 2009 yılının Mayıs ayında tamamlanacağını söyledi.

Akar, Gövde bakımından Ege Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük barajı olan Dalaman Akköprü Barajı'nın yalnız Ege Bölgesinin değil, Türkiye'nin de yüz akı olacağına inandıklarını ifade etti.

İnşaatı biten santral binasındaki montajların ardından baraj bölgesinde kuru ve sulu testlere başlayacaklarına işaret eden Akar, ''Bu uygulamaların ardından Dalaman Akköprü Barajı ve HES su tutmaya ve enerji üretmeye hazır hale gelecek. Bugüne kadar 280 milyon doların harcandığı projenin toplam maliyeti yaklaşık 300 milyon dolar. Enerjinin üretildiği ve kumanda merkezinin bulunduğu, bir anlamda barajın kalbi olan binada 13 bin voltluk elektrik üretimi gerçekleşecek ve buradan trafolara aktarılan 13 bin voltluk elektrik, 154 bin volta yükseltilerek yüksek gerilim hatlarına verilecek'' diye konuştu.

Yıllık gelir 70 milyon dolar
Akar, baraj tümüyle faaliyete geçtiğinde ilk üretilen enerjinin Fethiye ve Dalaman Elektrik trafo dağıtım ağına verileceğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu projenin bölgeye ve ülkeye olan katkısı da o gün itibariyle daha net görülecek. Yılda 343 milyon kilovat/saat elektriğin üretileceği barajın yıllık geliri 70 milyon dolar olacak. Bölge ve ülke ekonomisine bu kadar yoğun bir katkı sağlayacak projenin gelirinin böylesine yüksek olmasının en önemli nedenlerinden birisi buradan beslenecek bölgelerde elektrik ihtiyacının üst düzeyde olduğu sabah 08.00-10.00, akşam 17.00 – 19.00 saatleri arası. Baraj en çok bu saatlerde aktif olacak ve dışarıya üst düzeyde bir elektrik akışı başlayacak. Bu saatler sadece elektriğin en fazla kullanıldığı saatler değil, aynı zamanda elektriğin en pahalı olduğu saatler.''

Yeni projeler

Yurt dışında farklı çalışmalarda da yer almak üzere projelerin bulunduğunu belirten Dalaman Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santrali (HES), İnşaat Proje Müdürü Akar, son olarak Dalaman Çayı üzerinde Narlı Barajı ve HES ile Sami Soydan Barajı ve HES için Zorlu Enerji'yle bir ön anlaşma imzalandığını, söz konusu yerlerde ön çalışmalara başlandığını kaydetti.

Akar, yapılması planlanan gövde, enerji tüneli, denge bacası, santral binası, dolu savak gibi yapıların sondaj çalışmalarının yapıldığını ve sondaj çalışmalarının sonucuna göre de, tipleri ve şekillerine karar verilerek projelerinin hazırlanacağını bildirdi.

Dalaman Akköprü Barajı
Gövde yüksekliği 207 metre olan Dalaman-Akköprü Barajı, bünyesindeki Hidroelektrik Santrali kanalıyla da yılda 343 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretecek. Baraj aynı zamanda Dalaman ve Ortaca ovalarıyla, yöredeki yerleşim yerlerini ve Dalaman Hava Limanını su taşkınlarından koruyacak.

Dalaman-Akköprü Barajı ve HES Tesisleri, Muğla İline bağlı Köyceğiz ilçesinin 24 kilometre doğusunda Dalaman Çayı üzerine kuruluyor. Baraj tamamlandığında Dalaman ve Ortaca ovalarındaki 14 bin 200 hektar tarım alanını sulayacak. Sulama, enerji, taşkın koruma amaçlı planlanan Dalaman-Akköprü Barajı ve HES İnşaatı 23 Haziran 1995 tarihinde NTF İnşaat Tic. Ltd. Şirketine ihale edildi. 10 Mayıs 1996 tarihinde ise işe başlandı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.