Haberler

Hani 2008’de bitecekti?

Tarih: 5 Kasım 2008 Kaynak: Evrensel
İstanbul’da başlanan ve son bulmayan çalışmalardan sadece biri Esenler-Bağcılar-İkitelli metro hattı… 2005 yılında başlanan metro çalışmaları aradan geçen üç yıla rağmen bitirilemedi. Çalışmaların 2008 yılında biteceğine söz veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise sessizliğini korumaya devam ediyor.

İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek ve İstanbullulara rahat bir nefes aldırmak için yapılan projeler bir türlü sona ermeyince, halka yarardan çok zarar veriyor. Bu projelerden biri Esenler-Bağcılar-İkitelli metro hattı… Esenler girişinden başlayıp Bağcılar’ı da kapsayarak Kirazlı 1 istasyonuna kadar 5.5 km hafif metro olarak inşa edilmesi planlanan metro projesi, 2005 yılından beri tamamlanmadı.

Metro çalışmasının en kısa sürede bitirilmesini isteyen Hoca Ahmet Yesevi Caddesi’nin esnafları ve mahalle sakinleri yaşadıkları daha birçok sorunları yazdıkları dilekçelerle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Bağcılar Kaymakamlığı’na ve İETT Müdürlüğü’ne ilettiler, ancak başvurdukları kurumların hiçbirinden yanıt alamadılar. Metro çalışmalarının Kadir Topbaş’ın söylediğinin aksine daha uzun sürmesinden endişelenen mahalle sakinleri ve esnaflar, işkenceye dönen çalışmaların bir an önce bitmesini istiyor.

Mahalleli çalışmaların sona ermesini istiyor
Metro çalışmasının hemen yanı başında dönercilik yapan Mesut Balkan, satış yapamamaktan şikayetçi. “Her esnafta bir tepki var” diyen Balkan, dükkanının önünden geçen cadde trafiğe kapandığı için yayaların caddeden geçemediğini belirtiyor. Balkan, bundan dolayı kazançlarının azaldığını ifade etti. “Ne kazanıyoruz ne kazanmıyoruz devletin umurunda değil ki” diyerek AKP Hükümeti’ne tepki gösteren Balkan, çalışmanın bir an önce sona erdirilmesini istedi.

İşten çıkarın o zaman!
Metro çalışmasının esnafı abluka altına aldığını dile getiren İsmail Dereli, çalışmalar nedeniyle bazı esnafın iflas ettiğini vurguladı. Başvurmadıkları devlet kapısı kalmadığını belirten Dereli, bürokrasinin burada da kendini gösterdiğini anlattı. Kurumların kendilerini sürekli bir yerlere gönderdiğini söyleyen Dereli, “Yanımızda çalışan arkadaşların paralarını dahi ödeyemiyoruz” dediklerinde ise ‘işten çıkarın’ cevabını aldıklarını kaydetti.

Çalışmaların ne zaman biteceğini bilmediklerini söyleyen fırıncı Erdal Ayhan, metro çalışmasının dükkanının önünü kapattığı için daha önce günlük 2 bin olan ekmek satışının 400’e düştüğüne dikkat çekti.

Metro çalışmaları başlamadan önce cadde üzerinde 22 esnaf olduğunu vurgulayan Reis Salman, bu esnafların yarısının dükkanlarını kapatmak zorunda kaldığını belirtti. Kapanan dükkanlar için belediyenin hiçbir bedel ödemediğini dile getiren Salman, kendisinin daha önce 100 koli yumurta sattığını, ancak şimdi bu sayının 10 koliye düştüğünü kaydetti. AKP Hükümeti’nin işine geldiğinde vergi aldığını söyleyen Salman, “Mağduriyetimize gelince ortada yoklar” diye konuştu.

Çocuklar için tehlikeli
Metro çalışması başlamadan hemen önce dükkanına mal aldığını anlatan elektrikçi Hasan Buruş, dükkanın önü demir saclarla kapatılınca aldığı malları satamadığını dile getirdi.

Hoca Ahmet Yesevi Caddesi trafiğe kapandığı için okul yolunun uzadığını söyleyen Dilan Salman, çalışmaların çok kötü olduğunu belirtti.

Metro çalışmasının Kirazlı’ya uzanan bölümünde oturan Filiz Ergün ise metro inşaatının etrafının demir saclarla çevrili olduğuna dikkat çekerek bu sacların mahalledeki çocuklar için tehlike yarattığına dikkat çekti. Çalışmalar sırasında görevlilerin doğal gaz borusunu patlattığını vurgulayan Ergün, “Kazılar sırasında daha tehlikeli patlamalara yol açabilirler. Yol trafiğe kapatıldı, ıssız ve karanlık oldu, ışıklandırma yok artık, bu çalışmanın bir an önce bitmesini istiyoruz” dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.