Haberler

Hans Poelzig - Mimar, Eğitimci, Sanatçı

Tarih: 5 Kasım 2008 Yazan: Aslı Canbal Özdemir
Alman mimar, eğitimci ve sanatçı Hans Poelzig’in eserlerine ait maketlerin, planların ve fotoğrafların sergilendiği “Hans Poelzig - Mimar, Eğitimci, Sanatçı” isimli sergi, 18 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında Ankara Alman Kültür Merkezi, Çankaya Belediyesi ve ÇAĞSAV’ın işbirliği ile Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşti.

Berlin Teknik Üniversitesi işbirliği ile Berlin Sanat Akademisi ve Stuttgart Dış İlişkiler Enstitüsü tarafından hazırlanan sergide, orijinal proje ve çizimler, çağdaş fotoğraflar, yağlıboya resimler, eşyalar, çok sayıda orijinal model, film fragmanları, belgesel malzeme ve Poelzig yapılarının bugünkü fotoğraflarla yorumları bulunuyordu.

“Alman Kültür Haftaları”, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl başka bir ülkede, farklı slogan altında gerçekleştiriliyor. Bu yıl Türkiye'de Ekim ve Kasım aylarında “Türkiye’de Alman Kültür Esintileri” sloganıyla düzenlenen etkinlikler kapsamındaki sergide açılış konuşmasını yapan Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Türkiye’de bu etkinlikleri gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti.


Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Cuntz, Hans Poelzig’in yaşamı ile ilgili bilgiler verirken “Atatürk 1935 yılında Poelzig’i Türkiye’ye öğretmenlik yapması için davet etmiş, fakat kendisi sağlığından dolayı bu değerli teklifi değerlendirememiştir. Zaten 1936 yılında hayata veda etmiştir. Bu nedenle de kendisini ve eserlerini Türkiye’de tekrar hatırlamak bizim için ayrı bir öneme sahip,” dedi. Konuşmaların ardından serginin kuratörlerinden Prof.Dr. Matthias Schirren, sergiyi gezen ziyaretçilere eşlik etti. Schirren, sergide her eser hakkında geniş bilgi sundu.


Protestan Kilisesi, Maltsch (1902-1906)

Protestan Kilisesi, Maltsch (1902-1906)

Hans Poelzig (1869-1936) Hakkında
Alman mimarisinin geçmişinde önemli bir yere sahip olan Hans Poelzig'in yapıtlarının uluslararası bağlamda pek tanınmamasının sebebi, modernist Alman mimarlardan farklı olarak ülkesinde kalmış olması.


Doğu Almanya Sanayi Sergisi için sergi alanı ve su kulesi, Posen (1910-1911)

Doğu Almanya Sanayi Sergisi için sergi alanı ve su kulesi, Posen (1910-1911)

"Üçüncü Reich" döneminde, Türkiye’de kendine yeni bir çalışma alanı bulma düşüncesini gerçekleştiremeden 1936 yılında hayata veda eden Poelzig, yapılarını sadece Almanya’nın o zamanki sınırları içinde yaptı. Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe veya Erich Mendelsohn’un sürgündeki öğretim faaliyetleri ve uluslararası ilişkileri sayesinde gerçekleştirdikleri yayım yapma olanağına ise kavuşamadı.


 Dostluk Evi Yarışma Projesi, İstanbul (1916)

Dostluk Evi Yarışma Projesi, İstanbul (1916) 

Poelzig'in birçok sanat dalında usta olması ise bugün yapıtlarını ilgi çekici kılan bir diğer özelliği. Yaptığı yağlıboya tablolarla daha sonraki aksiyonel resim sanatına öncülük edecek kadar tutkulu bir ressam olan Poelzig, tiyatroya ve sinemaya da aynı tutkuyla bağlıydı. Filmler için sahneler düzenlemekten kaçınmayan Poelzig (Der Golem, Lebende Buddhas, Zur Chronik von Grieshuues), sahne dekorları tasarladı ve rejiyi bizzat, zevkle yürüttü. Onun bu tutkusunu, sahnesel momentleri çağrıştıran ve bazı sınır aşımlarına yer veren mimari yapıtlarında da görmek mümkün. Mimariyi bu çok renklilik içinde nasıl geliştirebileceği dahi tartışılan Poelzig’in çok yönlü sanatsal ifade olanağına olan ilgisi, çoğunluğun da takip ettiği sanat yapıtının çok boyutlu bütünselliğine olan inançtan kaynaklanmaktaydı.



Sergi Kayseri'de de Görülebilecek
Poelzig’e ait 14 mimari maket, 118 mimari çizim ve fotoğrafın yanı sıra, çok yönlü sanatçı kişiliğinin bir yansıması olan yağlıboya tablolarının projeksiyonla duvara yansıtıldığı, ayrıca Poelzig’e ait filmlerden bölümlerin de gösterildiği sergi 14 Kasım - 2 Aralık 2008 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Zafer Bayburtlu Sergi Salonu'nda görülebilecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.