Haberler

En eski Şaman mezarı İsrail’de

Tarih: 6 Kasım 2008 Kaynak: Taraf
45 yaşındaki bir Şaman kadına ait olduğu belirlenen mezar, içinde bulunan çeşitli türden hayvanları birarada barındırdığı için var olan Şaman mezarlarından farklılık gösteriyor.

İsrailli arkeologlar, ülkenin kuzeyinde 12 bin yıllık Şaman mezarı buldu. Kudüs’teki İbrani Üniversitesi arkeologlarınca bulunan mezarın, tarihteki en eski Şaman mezarlarından biri olduğu belirtiliyor. İbrani Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, Batı Celile bölgesindeki Hilazon Tachtit kasabası yakınlarındaki kazıda bulunan Şaman’ın kadın olduğu ifade edildi. 28 kişinin gömülü olduğu toplu mezardaki kadın cesedi, Şaman inancına uygun bir şekilde diğerlerinden bir duvar yardımıyla ayrılmış bir bölümde bulunuyor. Kadın Şaman’ın yaşadığı dönemde avcılık ve toplayıcılıkla yaşamlarını sürdüren ve bugünkü Lübnan, Suriye ve İsrail dolaylarında yaşayan Natuf halkından büyük saygı gördüğünün, birlikte gömüldüğü hediyelerden anlaşıldığı kaydedildi. Kadının 45 yaşında ve ufak tefek yaklaşık 1.50 boyunda, bel kemiğindeki bir asimetri nedeniyle büyük olasılıkla topalladığı ya da ayağını sürüyerek yürüdüğü ifade edildi.

Mezardaki Esrarengiz Ayak
Mezarda, kaplumbağa, leopar, kartal, yaban domuzu gibi hayvanlara ait kalıntılar da bulundu. Connecticut Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Natalie Munro, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu mezarın diğerlerinden farkı mezarın içinde bulunan değişik cinsten bir çok hayvan bedeninin özellikle bir arada gömülmesi. Anlaşılan o ki bu mezara konulacak hayvanları bulmak da o yıllarda yaşayan insanlar için epey zor olmuş” yorumunu yaptı. Mezarın içinde bir insan ayağı kalıntılarının da bulunduğunu ifade eden Munro, “İlginç olan bunun tek bir ayak olması. Sözkonusu adamın vücudunun diğer bölümlerinden kesilmiş bir ayak, kadın cesedinin yanında duruyordu. Belli ki bu ayak, mezara sonradan yerleştirilmiş” yorumunu yaptı. Şaman dinine inananların bir dönem insan organlarını parçalara ayırdıklarını ve bu mezarın da buna bir kanıt olduğunu anlatan Munro, bu uygulamanın nedeninin henüz belirlenemediğini de sözlerine ekledi.

Arkeolog Dr. Leore Grosman da, Şamanların gömülme ritüellerinin, yaşamlarındaki rollerini yansıttığına işaret ederek, kabilenin, kadının bu hayvanların ruhlarıyla yakın ilişkide olduğuna inandığının düşünüldüğünü kaydetti.

Grosman’a göre kadın, mezarına alışılmışın dışında bir biçimde yerleştirilmiş. Sırtı, kalça kemiği ve sağ bacak kemiği, mezarın güney duvarına yaslanmış olarak yan yatırılmış. Bacakları ayrılmış ve dizlerinden içeri bükülmüş. Gömüldüğünde kadının başı, kalça kemiği ve kolları üzerine iri taşlar yerleştirilmiş. Ceset çürüdüğünde bu taşlar ağırlıklarıyla altlarındaki kemiklerin yerlerinden oynamasına ve kalça kemiğinin omurgadan ayrılmasına yol açmış.

Dr. Grosman, bu taşların ölünün vahşi hayvanlarca yenilmesini önlemek için konulmuş ya da kabilenin, şamanı ve ruhunu mezarda tutmak için başvurduğu bir çözüm olabileceği görüşünde birleşiyor. Cesedin kemik yapısını incelemeye alan araştırmacılar, bunun yaşlı bir kadına ait olduğu fikrine vardıklarını dile getiriyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.