Haberler

Kültür ve Eğitim Yapıları Sergisi

Tarih: 7 Kasım 2008 Yazan: Aslı Canbal Özdemir


Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin (TSMD) düzenlediği “Kültür ve Eğitim Yapıları” Sergisi 21-27 Ekim tarihleri arasında Pimeks Group'un katkılarıyla Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi'nde sergilendi. 24 SMD üyesinin proje ve yapılarını içeren 46 panonun bulunduğu sergiye İstanbul ve İzmir Serbest Mimarlar Dernekleri üyeleri de katılım gösterdi.

Serginin açılış konuşmasını yapan TSMD Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Kural serginin ilk amacının dernek üyelerinin projelerini kamuoyuna sunarak günümüzde mimarlık mesleğinin hangi noktada durduğunu belgelemek olduğunu belirterek “Bu sayede belirli bir tema çerçevesinde, daha geniş bir perspektiften Türk mimarlığının yerinin saptanmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Ama çok daha önemlisi, Türkiye’nin güncel toplumsal sorunlarının, mimarlık mesleğininin uygulanmasına nasıl tesir ettiğini de yansıtmaya çalışıyoruz,” dedi.

İki yıl önceki serginin teması “Konut” iken bu seneki temanın “Kültür ve Eğitim Yapıları” olduğunu belirten Kural, devletin kültür ve eğitime ayırdığı maddi olanakların yetersizliğini vurguladı: “Böylesine önemli ve ülkenin geleceğini şekillendirecek bir yatırım alanına, bütçeden bu derecede küçük bir diliminin ayrılması, ne yazık ki ülkemizde müze, kütüphane, konser salonu, tiyatro gibi kültür yapılarının da projelendirilip, inşa edilmesini kısıtlıyor. Yurdışından gelen mimarlık dergilerinin nerede ise tüm sayılarında görmeye alıştığımız ve sadece büyük kentlerde değil, kasaba ve daha küçük ölçekli yerleşmelerde de yapıldığına şahit olduğumuz böylesi kültür yapılarına gıpta ile bakıyoruz. Yıllardır bitirilemeyen opera binaları, projeleri hazır olduğu halde uygulanmayan konser salonları, yıkılmaları için gayret sarfedilen müze ve konser salonları, master planlarda kültür işlevine ayrıldığı halde ticari amaçlara peşkeş çekilmek istenen kamu arazileri, yapılması söz konusu bile olmayan müzeler ve kütüphane binaları ile ülkemizin kültürel yönünün ne kadar fakir kaldığı acı bir gerçek olarak ortaya çıkıyor. Eğitim yapılarında durum biraz daha farklı olmakla birlikte, yine de vakıf üniversiteleri ve bazı özel durumlar hariç, görünüm hiç de iç açıcı değil. İşte böyle bir ortamda TSMD’nin misyonu ve açtığı serginin önemi daha da belirginleşiyor: Burada sergilenen eserler, Türkiye’de yapılan nitelikli kültür ve eğitim yapılarının bir kısmını içeriyor, belki de atipik bir kesit sunuyor bizlere.”

TSMD’nin amaçları arasında “Mimarlık mesleği ve mesleğin uygulanmasını geliştirmek, toplumda saygınlığını ve etkinliğini arttırmak, topluma karşı sorumluluk anlayışı ile planlama ve inşaatın niteliğini yükseltmek” olduğunu, TSMD Tüzüğü'nde “TSMD iyi bir çevre oluşturulmasında, mimarlığın sanatsal ve kültürel bir öncelik olduğu bilincinin toplumda yerleşmesini hedefler” maddesinin yer aldığını, bunu da “Sürekli eğitimi sağlamak üzere amaçları doğrultusunda kongreler, seminerler, sergiler, açık oturumlar, ödüller, inceleme gezileri düzenlemek, yayınlar yapmak ve yapılan çalışmalara katkı koymak” sureti ile gerçekleştirdiğini belirten Kural, bu amaçlarla açılan serginin, pek çok açıdan bir eksikliği gidereceğine inandıklarını belirtti.

İki yıl önce açılan “Konu: Konut” ve Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi'nde sergilendiği hafta boyunca yoğun ilgi gören “Eğitim ve Kültür Yapıları” sergilerinin basılacak kitaplarıyla da Türk mimarlığı arşivine katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.