Haberler

Lüks otele yargı şoku

Tarih: 10 Kasım 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Cengizhan Çatal
Danıştay, Sheraton Otel'e ait The Mall adlı alışveriş merkezinin inşaat ruhsatını ve yapı işletme izin belgelerini iptal etti. Mimarlar Odası'nın hukuk mücadelesi sonucu yapı kaçak duruma düştü.

Sheraton Otel'e ait The Mall adlı alışveriş merkezi kaçak duruma düştü. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, söz konusu yapının inşaat ruhsatı ve yapı işletme izin belgesinin iptali için açtığı davayı kazandı.

Danıştay 6. Dairesi, ruhsat ve yapı işletme izin belgesinin dayanağı olan planın iptal edilmesini gerekçe göstererek dava konusu ruhsat ve yapı işletme izin belgesini de iptal etti.

Hepsi birinci sınıf olan pastane, pasta imalatı, lokanta ve apart otel izin belgeleri de Danıştay kararıyla iptal edildi.

Kültür ve Kongre Merkezi olarak lanse edilen ama alışveriş merkezi olarak hizmete açılan ek binanın bölgeye getireceği kentsel yoğunluk, ulaşım sorunu, şehircilik ilkelerine aykırılık iptal kararının gerekçesini oluşturdu.

Avukatlar itiraz etti
Danıştay'ın verdiği karara itiraz eden şirket avukatları itiraz dilakçelerinde Mimarlar Odası'nın kendi şirketleri hakkında dava açma yetkisinin bulunmadığını belirterek, "İptal davasına konu olan işlemin davacının kişisel menfaatini ihlal etmesi, işlem ile davacı arasında ciddi bir ilişkinin bulunması gerekliydi" dedi.

Yapının Çankaya Belediye Meclisi tarafından onaylanan imar planlarına uygun olduğunu da belirten avukatlar, alınan izinlerde de hiçbir problemin olmadığını savundu. Verilen itiraz dilekçesinde "davanın süresinde açılıp açılmadığının" incelenmediği öne sürüldü.

Belediye göreve çağrıldı
Bu kararın ardından Çankaya Belediyesi'nin hukuka aykırı bulunan ruhsat ve yapı işletme izin belgesinin kurulu olduğu oteli mühürlemesi ve otelin hukuka aykırı yapılaşmasına karşı idari önlemleri alması gerektiğini belirten Ankara Mimarlar Odası Sekreteri Ali Hakkan şunları kaydetti:

"Bu yaklaşım yargı kararlarının uygulanması konusunda kamu görevlilerine yüklenen sorumluluğun da gereğidir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi yıllardır planlı ve hukuka uygun bir kentleşme politikasının takipçisi olarak açtığı davasının gereğini yerine getirmiştir. Bundan sonra sorumluluk kamu idare ve adına yerel yönetimlerdedir."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.