Haberler

Bursa’da niye yapılmasın ki?

Tarih: 10 Kasım 2008 Kaynak: Olay Yazan: İhsan Aydın
Bizim müteahhitler TOKİ’nin kendi işlerini ellerinden almasına pek sıcak bakmıyorlar. Sektörde TOKİ’nin, yani Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin bulunuşundan müthiş rahatsızlar. Kendilerine rakip bir kurum olarak görüyorlar.

Ama bir şeyin, ya farkında değiller ya da işlerine gelmiyor. Vatandaş yap-satçılık konusunda devlet güvencesi varken, niye özel sektörü tercih etsin ki? Dünkü gazetelerin hemen hepsinde TOKİ’nin İstanbul’da 65 bin konutluk yeni bir şehir kuracağı duyuruluyordu. Bu müthiş bir şey.

TOKİ bugüne kadar 320 bin konut inşaatını başlatmış, bunlardan 220 binini hak sahiplerine teslim etmiş. Şimdi İstanbul Kayabaşı’nda 65 bin dairelik yeni şehir kuruluyor. Bir kısmı dar gelirlilere, bir kısmı riskli yapı sahiplerine, kalanı da orta gelir grubuna satılacak.

Burada bir şey dikkatimizi çekti. TOKİ, depremde hasar gören ve riskli bulunan konutları tasfiye etmek için de proje kapsamına 1060 daire eklemiş. Yani depremde hasar gören ve riskli olan yapıları teslim eden vatandaşlara, “Riskli evini getir, yenisini al” deniyor.

Ne kadar doğru bir yaklaşım. Başka türlü, riskli olduğu halde ihtiyaç nedeniyle evlerini terk edemeyen vatandaşlar için gerçekten bulunmaz bir fırsat. Benzer bir uygulama Bursa’da niye başlatılmasın ki? Bursa’da belki bu proje, “Getir kaçak yapını, al ruhsatlı konutunu” şeklinde uygulanabilir. Bunun için çok büyük bir kaynağa gerek olduğunu da sanmıyoruz. Zira bu proje başlatıldığında TOKİ Bursa’da büyük bir arsa da elde edecektir. Yani, kaçak ve çarpık yapılaşmanın hızlı olduğu bölgelerden başlamak üzere uygulanacak proje ile Bursa’nın konut stoku da yenilenebilecektir.

Sıhhi olmayan ve kentte çirkin görüntü oluşturan işyerlerini tek çatı altında toplayacak dev bir esnaf sitesi için kolları sıvayan TOKİ’nin, ruhsatsız yapıların dönüşümü konusunda da proje üretmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu projenin yaşama geçirilmesi için ise Bursalı bakanımız ve milletvekillerimize önemli görev düşecektir.

Zira hangi gözle bakarsak bakalım, Bursa’nın çözüm bekleyen sorunlarının başında çarpık kentleşme ilk sırayı almaktadır. Kayabaşı’nda olduğu gibi Bursa’da TOKİ güvencesinde yapılacak bir kaçak yapı dönüşüm projesi ile kentimizin kanayan bir yarası daha dindirilmiş, belki de bu işin önü alınmış olacaktır. Elbette bu projenin gerçekleşmesinde yerel yönetimlerin çok büyük desteği ve katkısı gerekecektir. Bu sayede yerel yönetimlerin başarılı olamadıkları bir sorun kim bilir devlet eliyle çözülmüş olacaktır.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.