Haberler

TOKİ, geliri az buldu, Tema Park’ı iptal etti

Tarih: 11 Kasım 2008 Kaynak: Hürriyet
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Halkalı-Atakent’te yaptıracağı uluslararası eğlence ve doğa parkı için düzenlediği ihaleyi, Astay Gayrimenkul Yatırım öncülüğündeki grubun 84.7 milyon YTL’lik gelir payını yetersiz bulduğu için iptal etti.

İdare, söz konusu park için 27 Kasım’da yeni teklifleri alacak. TOKİ, İstanbul Atakent’te yapılacak uluslararası eğlence ve doğa parkı ihalesinde, en yüksek teklifi veren Astay Gayrimenkul İnş. Yat. Tur. Aş-Özyazıcı İnş. Elek. Mak. Müş. ve Taah. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifi üzerindeki değerlendirmelerini tamamladı. Projeden toplam 585 milyon YTL gelir bekleyen firma, sağlanan gelirin bu tutarın üzerine çıkması halinde TOKİ’ye yüzde 1 gelir payı vermeyi, ayrıca 84 milyon 798 bin 750 YTL’ye doğrudan gelir sağlamayı teklif etmişti. İhale komisyonu, toplam 1.5 milyar dolar yatırım öngörülen projede, TOKİ’ye teklif edilen 84.7 milyon YTL’lik geliri yetersiz buldu.

Şartlar kolaylaşacak
Bunun üzerine ihalenin yenilenmesine karar verilirken, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ihaleye katılımı artırmak için katılım şartlarını da kolaylaştıracaklarını bildirdi. İhalede yeni teklifler, 27 Kasım’da alınacak. İhaleye katılabilmek için firmalardan istenen iş bitirme belgesinin tutarı da 100 bin metrekareden 70 bin metrekareye düşürülecek. Firma tarafından bedelsiz olarak yapılması gereken rekreasyon alanlarının yapım süresi de 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak. Bayraktar, "İstanbul’a çok güzel bir eser kazandırmak istiyoruz. Bunun için daha fazla firmanın katılımını sağlamak üzere, katılım şartlarını kolaylaştırıyoruz" dedi.

İstanbul-Halkalı Atakent’te yapılacak "uluslararası doğa ve eğlence parkı"nın da içinde yer aldığı proje için düzenlediği ihalenin ilk aşaması 20 Ekim’de yapılmış, ihaleye 4 firma katılırken, sadece 3’ü "fikir projelerini" sunmuştu. Bu aşamada, Nurol İnşaat, sadece ön proje sunup, teklif hazırlamak için 1 ay süre isterken, şartname gereği bu istek uygun bulunmamıştı. İhale komisyonu, sunulan 3 teklifi değerlendirerek, bu firmaları 3 Kasım’da ikinci pazarlık aşamasına çağırmıştı. İlk ihaleye teklif veren 3 firmadan 2’si, ikinci aşamada tekliflerini yükseltmeyerek elenirken, Astay öncülüğündeki girişim grubu en yüksek teklifi vermişti.

TOKİ’nin payı yükseltilmişti
İhalenin ikinci aşamasında, ilk ihalede teklif veren Biat İnş.-Akdağlar Mad.- Eko Teks. İş Ortaklığı ile Türkerler İnş.- Makro İnş.-Durmaz İnş. İş Ortaklığı, tekliflerini yükseltmeyerek elenmişti Astay Gayrimenkul-Özyazıcı İnş. İş Ortaklığı ise sözlü turda, 560 milyon YTL’lik gelir beklentisini değiştirmezken, idareye yüzde 1 gelir payı ve ayrıca 73 milyon YTL katkı payı önerdi. Firma, yazılı aşamada ise projeden toplam 585 milyon YTL gelir beklediğini belirtirken, sağlanan gelirin bu tutarın üzerine çıkması halinde TOKİ’ye yüzde 1 gelir payı vermeyi öngörmüş ayrıca, TOKİ’nin katkı payını da 84 milyon 798 bin 750 YTL’ye yükseltmişti.

20 bin lüks konut da var
Tema Park Projesi ile toplam 1.4 milyon metrekarelik arazinin 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümüne doğa ve eğlence parkı yapılması öngörülüyor. Arazinin doğa ve eğlence parkı alanı olarak ayrılan bölümü dışındaki alanlara, 20 bin civarında lüks konut ve iş merkezi inşa edilecek. Proje kapsamındaki parklar, havuzlar, sinemalar, kafeler, büfeler, eğlence ve kültür alanları, ihaleyi kazanan firma tarafından bedelsiz yapılacak.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.