Haberler

Anıtlar Kurulu’na by-pas

Tarih: 10 Kasım 2008 Kaynak: Olay Yazan: Seyit Gündoğan
Anıtlar Kurulu’nun Hanlar Bölgesi’nin Kentsel Yenileme Alanı ilan edilmesine olumsuz görüş bildirmesi üzerine Kentsel Yenileme Kurulu kurulması gündeme geldi.

Anıtlar Kurulu, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Hanlar Bölgesi’nin ‘Kentsel Yenileme Alanı’ olarak ilan edilmesinin uygun olmadığı yönünde görüş bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise, Anıtlar Kurulu’na, ‘Bu konuda kararı Anıtlar kurulu değil Bakanlık verebilir’ şeklinde sözlü yanıt verdi. Yaşanan gelişmeler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul ve Ankara’da olduğu gibi Bursa’da da ‘Kentsel Yenileme Kurulu’ kurmak için harekete geçti. Bu gelişme, bu tip projelerde söz hakkının Kentsel Yenileme Kurulu’na verilmesi ve Anıtlar Kurulu’nun by-pas edilmesi anlamına geliyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin Hanlar Bölgesi’ni gün yüzüne çıkarma çalışmaları kapsamında İnönü Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Atatürk Caddesi sınırları içinde kalan 210 dönümlük alanı ‘Kentsel Yenileme Alanı’ olarak ilan etmesinin ardından, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, bu bölgenin; 1/1000 ölçekli Koruma Alanı İmar Planı içinde kaldığı gerekçesiyle, Kentsel Yenileme Alanı olarak ilan edilmesinin uygun olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi, bölgenin SİT alanı olmasından dolayı Hanlar Bölgesi ile ilgili aldığı kararı Anıtlar Kurulu’na sundu. Anıtlar Kurulu da, 16 Ekim’de gerçekleştirdiği toplantısında gündeme gelen konuyla ilgili olarak bu bölgenin ‘Kentsel Yenileme Alanı’ olarak görülmesinin uygun görülmediği yönünde görüş bildirdi. Toplantıda kurulun tüm üyelerinin aynı görüşte birleştiği öğrenildi. Ancak daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar Kurulu’na sözlü olarak, ‘Bu konuda kararı Anıtlar Kurulu değil Bakanlık verebilir’ şeklinde görüş bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anıtlar Kurulu üyeleri arasında yaşanan bu sözlü diyalog üzerine, Anıtlar Kurulu’nun önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği toplantısında Hanlar Bölgesi’yle ilgili konuyu yeniden değerlendirmesi bekleniyor. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yeniylenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun’a istinaden, Bursa’da ‘Kentsel Yenileme Kurulu’ adı altında yeni bir kurul kurmak için girişimlere başladığı öğrenildi.

İstanbul ve Ankara’da da birer örneği bulunan Kentsel Yenileme Kurulu’nun Bursa’da da kurulmasıyla bu tip projeler Anıtlar Kurulu’na gitmeden yeni kurulda görüşülecek ve oradan da direk bakanlığa gidecek. Bu da bu tür projeler de Anıtlar Kurulu’nun by-pas edildiği anlamına geliyor. Bundan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin bu tür projeleri Kentsel Yenileme Kurulu’na gidecek olması, projelerle ilgili olumsuz görüş çıkmayacağı anlamı taşıyor. Ancak yeni kurulması planlanan kurul ile ilgili resmi yazışmalar henüz başlamadı. Konunun önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, Hanlar Bölgesi ile ilgili meclis kararını Anıtlar Kurulu’na göndermeden önce, gerekli Bakanlar Kurulu kararı alınması için İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. Büyükşehir’e yanıt veren İçişleri Bakanlığı da; yenileme alanı ilan edilecek yerlerin mahalle adı, pafta, ada ve parsel numaralarının meclis kararında belirtilmediği, belediye meclis toplantısına katılanların listesinin gönderilmediği, yenileme alanı ilan edilecek yer ile igili olarak Anıtlar Kurulu’nun olumlu görüşünün bulunmadığı, yenileme alanı ile ilgili tasdikli 1/5000 ölçekli haritanın bulunmadığını belirterek, gerekli eksiklerin tamamlanarak tekrar gönderilmesini istedi. Büyükşehir Belediye Meclisi de, Ekim ayı olağan toplantısında konuyu görüşerek Hanlar Bölgesi Kentsel Yenileme Alanı içinde kalan parsel numaralarını yeniden belirleyen kararı aldı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.