Haberler

Yenilenen CSO salonu konserle açıldı

Tarih: 13 Kasım 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Dünyanın en eski orkestralarından CSO’nun yenilenen modern binası, gala konseriyle seyirciyle buluştu. Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü Şef Rengim Gökmen’in yönettiği konserde piyanist İdil Biret sahne aldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO), Doğuş Holding tarafından yenilenen konser salonunun resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de izlediği gala konseriyle gerçekleşti.

II. Mahmut devrinde “Mızıka-ı Hümayun” adı ile kurulan ve 1924’te Atatürk’ün isteği ile Ankara’ya taşınarak 1932’de “Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası” adını alan dünyanın en eski orkestralarından CSO’nun gala konserinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası da sahneye çıktı.

CSO’nun yenilenen salonu için düzenlenen gala konserine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve eşi Gülşen Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile eşi Gülten Günay, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk ile davetliler katıldı.

Sunucu Yekta Kopan’ın yaptığı konuşmanın ardından salonun yenilenme çalışmalarını üstlenen Doğuş Grubu’nun Başkanı Ferit Şahenk, CSO’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli sanat kurumları arasında yer aldığını belirtti. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözlerini anımsatan Şahenk, orkestranın Atatürk’ün büyük desteğini alarak yola çıktığını ve bugünlere kadar geldiğini kaydetti.

Doğuş Grubu olarak sanata destek verdiklerini ve bu desteğin süreceğini vurgulayan Şahenk, CSO Teknik İyileştirme Projesi’ne destek vermekten de büyük mutluluk duyduklarını söyledi. CSO Genel Müzik Direktörü Şef Rengim Gökmen de konuşmasında 11 Mart 1924 tarihinin CSO için önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

O tarihte orkestranın Atatürk’ün emriyle ilk konserini milli sinemada verdiğini aktaran Gökmen, Ankara’ya taşınan CSO’nun o tarihten bu yana Türkiye’de çağdaş müziğin en üst düzeyde tanıtılmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Gökmen, CSO’nun dünyanın en eski orkestralarından biri olduğunu vurgulayarak, aynı zamanda orkestranın en eski sanat kurumu olduğunu kaydetti.

Buna rağmen CSO’nun uzun yıllar ihtiyaçlarına yanıt vermeyen yetersiz bir salonda konserlerini sürdürdüğünü belirten Gökmen, “Şimdi biz sanatçılara düş gibi geliyor. Çünkü CSO yıllardır unutulmuştu” dedi. Orkestranın yüksek düzeyde standartlara sahip bir salona sahip olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Rengim Gökmen, “Bu zannediyorum ki devlet kurumlarına müzik alanında yapılmış en büyük destektir” diye konuştu.

Başkente Yakışır Bina
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’da sözlerine “Bugün hepimiz bir heyecanı paylaşıyoruz” diyerek başladı. Cumhuriyetin 85. yılında böyle bir konser salonuna ihtiyaç duyulduğunu belirten Günay, Doğuş Grubu’na destekten dolayı teşekkür etti.

“Ankara adına, Türkiye adına Cumhuriyetin temelinin kültür olduğunu bilen herkes adına teşekkür ediyorum” diyen Günay, son derece çağdaş, uygar bir mekanda bulunmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

Günay, Cumhuriyetin 90. yılına giderken Ankara’nın daha güzel sanat mekanlarına kavuşması gerektiğini dile getirerek, özellikle Cumhuriyetin kurulduğu Ulus civarına büyük bir önem verdiklerini, burayı Ankara’ya yakışır bir çehreye kavuşturmak istediklerini sözlerine ekledi. Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü Şef Rengim Gökmen’in yönettiği konserde piyanist İdil Biret sahne aldı. Konserde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası da sahneye çıktı.

“Atatürk’ü Anma Konseri”, Ferit Tüzün’ün “Esintiler”, Sergei Rachmaninov’un “Paganini’nin Bir Teması Üzerine Rapsodi”, Ludwig van Beethoven;in “Korolu Fantezi” ve Alexander Borodin’in “Poloveç Dansları” adlı eserleri ile Ahmet Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu”ndan bölümler seslendirildi. Konser, Ulvi Cemal Erkin’in “Köçekçi” adlı yapıtıyla sona erdi.

Konser sonunda sahneye üzerinde Hayrünnisa-Abdullah Gül yazan çelenk getirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’da Şef Gökmen’in yanına gelerek tebrik etti. Cumhurbaşkanı Gül, salondan ayrılırken gazetecilerin salon ve konsere ilişkin sorularına; “Çok güzel. Onlara teşekkür ediyorum. Konser de muhteşemdi” karşılığını verdi.

Bugün ve Yarın da Konser Var 
Bugün ve yarın da konser verecek olan CSO, konserlerde orkestraya ismini veren, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü de ölümünün 70. yılında anacak.

“Atatürk’ü Anma Konser” konserlerinde Ferit Tüzün’ün “Esintiler”, Sergei Rachmaninov’un “Paganini’nin Bir Teması Üzerine Rapsodi”, Ludwig van Beethoven’in “Korolu Fantezi” ve Alexander Borodin’in “Poloveç Dansları” adlı eserleri ile Ahmet Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu”ndan bölümler seslendirilecek.

Konser Öncesi Basın Toplantısı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte CSO Fuayesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, “Ülkemizin kültürel varlığının tanıtılmasında önemli rol oynayan sanatçılarımıza elimizden gelen desteği vermek bizim görevimizdir” diye konuştu.

Şahenk: Sanatçılara Destek Görevimiz
Şahenk şunları söyledi: “Nitekim geçtiğimiz sene Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığımız protokole istinaden CSO konser salonu teknik iyileştirme projesi Aralık 2007’de başlamıştır. Bu proje kapsamında sanatçılara ve dinleyicilere sunulacak yeni olanaklar ile tüm müzikseverlerin daha kaliteli bir sesle buluşmalarını sağlamak için binanın orijinal bütünlüğü bozulmadan, ısıtmadan ışıklandırmaya, akustik ses sistemine kadar tüm yeni düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Doğuş Grubu olarak kurumsal sorumluluklarımız çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalarda toplumun geleceğine yönelik, yarınlara sahip çıkan projeleri desteklemeye özen gösteriyoruz. Bu projelerden biri de bu akşam bizlerle olacak Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası. 2006’dan bu yana Türkiye’nin çeşitli illerinde konserler veren ve artık Türkiye’yi uluslararası platformlarda da temsil eden orkestramız bu yıl üçüncü mezunlarını veriyor olacak.

Ayrıca bu yıl dördüncüsü düzenlenen Demarin Turgut Reis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, Anadolu Güzel Sanatlar liselerine enstrüman bağışı, Leyla Gencer Şan Yarışması projesi sponsorluğu da Türkiye’de kültür-sanatın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yürüttüğümüz, birbirini tamamlayan projelerimiz arasında yer almaktadır.

Bugün bize böylesine güzel projenin içinde yer alma imkanı verdikleri için Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu vesileyle proje ekibimize ve emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum.

Buranın maliyeti takribi 10 milyon YTL kadar oldu. Maliyetinden çok, güzel başkentimize ne değer kattığı önemlidir. Biz Doğuş Holding olarak -Garanti Bankası ve diğer şirketlerimizin dışında- senelik 7 milyon YTL’ye yakın kültür ve sanat işlerine yatırımımız var.”

Günay: Modern Bir Yapıya Kavuştu
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yenilenen yüzüyle bu sezon seyirci karşısına çıktığını söyledi. Salonun Doğuş Holding tarafından yapılan yenilenmeyle farklı bir çehreye kavuştuğunu ifade eden Bakan Günay, orkestranın piyanist İdil Biret’in sahne aldığı 10 Ekim’deki açılış konseriyle izleyicisiyle buluştuğunu anımsattı.

Salonun resmi açılışının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla gerçekleştirileceğini belirten Günay, “Ben çok sevinçle doluyum. Binanın dış yüzü değişmedi, ama bina gerçekten içeriden çok yeni, modern, yepyeni bir yapıya kavuştu” dedi.

Orkestra salonunun hemen yanında 1990’lı yıllarda bir bina yapılmasının planlandığını ve temelinin atıldığını kaydeden Günay, buradaki çalışmayla ilgili de şu bilgileri verdi: “Salonun hemen yanındaki ‘senfoni çukuru’ diye bilinen alana, Ankara Senfoni Orkestrası Binası diye amaçlanan bir alan var. Oraya da aşağı yukarı 7-8 yıllık bir aradan sonra ilk defa bu yıl iş makinelerini soktuk. Araziyi garaj katlarına kadar bitirmek, daha sonra da ortaya çıkacak duruma göre orayı belki bir kültür girişimcisi eliyle tamamlama konusunda bir ön adım attık. Henüz daha başlangıç sayılabilir. Birkaç yıl içinde ben onun da devreye gireceğini, o inşaatın hızlanacağını umut ediyorum.”

Salon Baştan Aşağı Yenilendi
CSO’nun salonunda yapılan yenileme çalışmaları sonucunda, üç katlı yapının, her bölümü ayrı işlevlere göre düzenlendi. Salonun galeri katında genel müzik direktörü odası, sanatçı, şef-misafir şef ve solist ile orkestra üyeleri soyunma odalarının yanı sıra, özel yalıtımlı sanatçı çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve naklen yayın stüdyosu yer alıyor.

Zemin katında giriş holü, ön ve arka fuayeler, protokol odası, konser salonu, sanatçı kulisi gibi mekanların bulunduğu salonda sıkışık olan koltuk araları açıldı, akustik kalite yükseltildi, aydınlatma, havalandırma-soğutma sistemleri ile sahne düzeni iyileştirildi.

Ayrıca, salonun, Gençlik Parkı tarafındaki yaya giriş kapılarından ana girişe kadar, döşemeye “kırmızı halı” görüntüsü oluşturacak aydınlatma elemanları yerleştirildi. Salonun fuayesine ise heykeltıraş Tolga Kınalı’nın imzasını taşıyan Atatürk rölyefi konuldu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.