Haberler

Tarım alanları imara açılmasın

Tarih: 14 Kasım 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Antalya'nın arka bahçesi olarak bilinen bir zamanlar pazarlara en taze sebzenin geldiği Kırcami Mahallesi'ndeki tarım alanlarının imara açılmasına yönelik girişimlere, Ziraat Mühendisleri ve Mimarlar Odası tepki gösterdi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer ile Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, Mimarlar Odası'nda birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin yarın yapılacak toplantısında birinci sınıf tarım toprakları olan Kırcami bölgesinin imara açılmasına yönelik karar alınacağını bildirdi.

ZMO Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, Antalya'da birinci sınıf tarım alanlarının imara açılmak istendiğini, bunun da ülke ekonomisine çok büyük bir darbe olacağını savundu. Antalya'daki seraların yüzde 8'inin bulunduğu Kırcami bölgesinin imara açılması amacıyla imar planlarında değişiklik yapılmak istendiğini belirten Tuncer, şöyle konuştu:

''Antalya'da konut fazlası varken, ihtiyaç olmadığı halde tarım alanları rant beklentisi uğruna hızlı bir şekilde elden çıkarılmaktadır. Tarım alanları bir kez daha saldırıyla karşı karşıyadır. Saldırıların en son örneği ise Kırcami Bölgesini de kapsayan imar planlarıdır. Hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda Kırcami Bölgesi tarımsal niteliği korunacak alan olarak belirlenmiş, buna bağlı olarak hazırlanan planda 'Kent İçi Tarımsal Planlama Alanı' olarak işaretlenmiştir. Tarım alanı olarak işaretlenen Kırcami 1/25000'lik plan askıda iken Antalya Büyükşehir Belediyesi, bölgenin tarım dışı amaçla kullanım talebiyle Toprak Koruma Kurulu'na başvurmuştur. Belediyenin bu talebi Kırcami'nin betona yenik düşmemesi ve yeşil dokusunun korunması amacıyla bölge için alınacak kararda 0,40-0,50 emsalin yer almasını talep etmiştir. Toprak Koruma Kurulu da bu kapsamda bölgenin 0,50 emsal ile imara açılması yönünde karar almıştır.''

Yürütmenin Durdurulması Talebi
Toprak Koruma Kurulu'nun bu kararı üzerine ZMO ve Mimarlar Odası yöneticileri tarafından Antalya İdare Mahkemesi'nde dava açıldığını anımsatan Tuncer, şöyle devam etti:

''Mahkeme tarafından bu bölge için yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da yürütmenin durdurulması kararının iptali için Bölge İdare Mahkemesine başvurması üzerine, Bölge İdare Mahkemesi durdurma kararını iptal ederek, davanın esastan görüşülmesini istemiştir ve dava devam etmektedir. Bölgeyle ilgili yargılama süreci devam ederken, Antalya Büyükşehir Belediyesi Nazım İmar Plan Daire Başkanlığınca hazırlanan 1/5000'lik planda bölge ile ilgili olarak daha önce 0,50 emsalin 0,80'ne çıkarılarak, yarın Belediye Meclis toplantısına getirilmesi planlanmıştır.

Yapılacak oylamada emsal artırımı parmak hesabıyla geçirilecek ve bölgeye 200 bin kişilik ek bir nüfus yoğunluğu eklenecektir. Bu da bölgedeki yeşil dokunun tümüyle yok olması sonucunu doğuracaktır. Kazanan bölge halkı ve Antalya değil, rantçılar olacaktır.''

Mimarlar Odası Başkanı Aydın
Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Aydın da Büyükşehir Belediyesinin Kırcami bölgesini imara açarak, burada villalar ve rezidans tipi konutlarla Antalya'da sayfiye kenti yaratmak istediğini, ancak bu alanların imara açılmasıyla tarım sektörünün de yok olacağını söyledi.

Kırcami bölgesinin Antalya ekonomisinin gelişmesinde turizm öncesi ve sonrasında da büyük katkı koyduğunu ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

''Tarım toprakları seçim uğruna yok ediliyor. Kırcami bölgesini imara açmak isteyen belediyeler, bu bölgede rezidanslar ve villalar yaparak, Antalya'yı bir 'sayfiye kenti' haline getirmek için çalıştıklarını, bu nedenle Kırcami bölgesinde tarım arazisi dışında kalan alanlarda imar değişikliği yapmak istediklerini açıklamışlardı. Bu bölgede katlar yükseldikçe sayfiye kenti filan yapılamaz. Eğer, rant getirici rezidans ve villalar yapılmak isteniyorsa Kepezaltı bölgesinde kentsel dönüşüm alanları yaratılabilir. Antalya'nın en önemli tarım alanları elden çıkarılmamalı. Antalya'daki seraların yüzde 8'i bu bölgede bulunmaktadır. Bu bölge imara açılırsa seraların yüzde 8'i ortadan kalkacaktır.''

Aydın, hem Antalya Büyükşehir Belediyesi hem de Muratpaşa Belediyesinin seçime 4 ay kala böyle bir girişimde bulunmalarının, bu bölgedeki 80 bin oyun peşine düştüğünü gösterdiğini öne sürdü.

ZMO Şube Başkanı Tuncer ile Mimarlar Odası Şube Başkanı Aydın, Büyükşehir Belediyesi Meclisinde yarın Kırcami Bölgesi'nin imara açılması kararının alması halinde, itiraz edeceklerini ifade ettiler.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.