Haberler

Geç Roma dönemine ait taban mozaiği bulundu

Tarih: 14 Kasım 2008 Kaynak: CNN Türk
Hatay'ın Harbiye beldesinde MS 3 ya da 4'ncü yüzyıla ait Geç Roma dönemi yöneticilerinden birinin olduğu tahmin edilen villaya ait taban mozaiği bulunduğu bildirildi.

Arkeoloji Müzesi Müdürü Faruk Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arkeolog Ömer Çelik ile 3 müze görevlisi ve 17 işçinin Yukarı Harbiye bölgesinde geçen yıl başladığı çalışmanın, bakanlıktan gelen ödenekle bu yıl genişletilerek yeniden devam ettirildiğini söyledi.

Geçen yıl yapılan kazı çalışmasında 8 metre uzunlukluğunda, 2.60 metre genişliğinde 4 panodan oluşan ve tiyatro sahnesini canlandıran insan figürlerinin yer aldığı taban mozaiği bulunduğunu ifade eden Kılınç, şöyle devam etti:

"Tespit ettiğimiz taban mozaiğinin sezonun bitmesi nedeniyle üzerini kapatmıştık. Bu yıl gelen ödenek sayesinde aynı bölgede, kazı alanımızı biraz daha genişleterek çalışmalara devam ettik. Çalışmada, geçen yıl bulduğumuz tiyatro sahnesinin bir villanın içerisinde yer aldığını tespit ettik. 3 haftalık kazı süremizde villanın 20 metre uzunluğunda koridoruyla 2 odasına ait taban mozaiğini bulduk. Bu villanın içerisinde yer alan tiyatro sahnesi, koridoru ve iki odasında yer alan taban mozaiğinin genişliği ile Roma döneminin yöneticilerinden birine ait olduğunu tahmin ediyoruz."

Kazı yapılan alanın eğimli olması nedeniyle mozaiklerin deprem ve sel nedeniyle tahrip olduğunu vurgulayan Kılınç, çalışmada 2 sikke, bir kandil ve üzerinde kuş figürü bulunan kemik sap ile çok sayıda çanak çömlek bulduklarını söyledi.

Alanın çok geniş olması ve kazı sezonunun bitmesi nedeniyle çalışmaların önümüzdeki yıl devam edeceğini belirten Kılınç, "Bu kadar geniş bir alana kurulmuş olan ve taban mozaiklerini bulduğumuz villadan çok fazla materyal çıkacağını ve tarihe ışık tutacağını düşünüyoruz. Bu yıl sezonun bitmesi nedeniyle taban mozaiğimizin üzerini kapatacağız. Bakanlıktan ödenek gelmesi durumda yeni sezonda kazı çalışmasını, alanı genişleterek yeniden başlatacağız" diye konuştu.

Roma döneminde varlıklı ailelerin oturduğu ve sayfiye yeri olarak kullanılan Harbiye'nin taban mozaiği bakımından çok önemli bir mekan olduğunu, her taşın ve toprağın altında tarih olabileceğinin altını çizen Kılınç, bu konuda vatandaşların çok dikkatli davranması ve buluntuları müzeye haber vermeleri gerektiğini kaydetti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.