Haberler

Ankara'nın ‘Covent Garden'ı

Tarih: 24 Kasım 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Deniz Güçer
Londra'ya yolu düşen herkes mutlaka Covent Garden'a uğrar. Sokaktaki sanatçılar, birbirinden farklı tasarımlar, canlı performanslarla Covent Garden, kalabalık Londra'nın içinde, adeta sanatla kurtarılmış bölge hissi verir... Ankara'da da artık böyle bir ‘kurtarılmış bölge' var; Sanat Sokağı... İşte içinden dans, heykel, ilginç tasarımlar, resimler ve canlı performansların geçtiği Bilkent Center Sanat Sokağı'nın hikayesi...

Aslı Kutluay, geçmişi başarılarla dolu bir tasarımcı. ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu olan Kutluay aslında sadece sanatla ilgilenmekle kalmıyor, bir yandan ‘sanal alışveriş' konusuyla ilgili TÜBİTAK'la çalışırken bir yandan da ayaklarımızın rahatlığı için sneaker tasarımları yapıyor. Sanat Sokağı fikri de Kutluay'dan çıkıyor. Avrupa'daki özel sokaklarda olduğu gibi canlı performansların sergilenebileceği, takıdan resme, heykelden seramiğe kadar her şeyi buluşturabileceği bir sokak hayal ediyor Kutluay... Fikir, bir ekip işiyle projeye dökülüyor. Tepe Grubu ile Real Collection RC Art Galery destek verince de Bilkent Center, Sanat Sokağı'na kapılarını açıyor. Proje Yönetmeni Rahmi Çöğendiz, "Amacımız nitelikli sanatı Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya getirebilmek. Bu sokağı gururumuz kabul ediyoruz. Türk sanatını, en etkileyici doğallıkta tüm dünyaya anlatacağımız bir marka olacak" sözleriyle duygularını özetliyor.

Aslı Kutluay içinse sokağı, aslında bir nevi çocuğu durumunda. Sanat Sokağı'ndaki tüm tasarımlar da ona ait. Mekanları birbirinden farklı sanatçılara ve tasarımlara açan Kutluay'ın hedefi çevredeki Bilkent, Başkent, Hacettepe ve ODTÜ üniversitelirnden öğrencileri de bu mekana çekebilmek.

Gelelim Sokak'ta ne var ne yok bölümüne... Yaklaşık 200 metrelik bir alanı kaplayan Sanat Sokağı'nın girişinde sizi banklar ve oturma grupları bekliyor. İlerledikçe karşınıza tablolar ya da heykeller çıkıyor. Durup bakmamanız mümkün değil ama sokağın kalan kısmını da epeyce merak ediyorsunuz. Aynen Covent Garden'da olduğu gibi kalabalığın uğultusunu işitiyor ancak Sanat Sokağı'ndan çıkmak istemiyorsunuz.

İlk Sergi Hanefi Yeter'den
Sokak'ta sanatçılar için yapılan ve eserlerini sunabilecekleri özel kiosklar bulunuyor. Ancak bunlar sadece bir ya da iki hafta süreyle aynı sanatçıya kiralanabiliyor. Böyle bir kararın alınma nedeni ise sokağın sürekli yeni sanatçıları ağırlamayı hedeflemiş olması. Böylece sürekli bir hareketlilik sağlanıyor ve farklı sanatçılar Ankaralılarla bir araya geliyor. Sanat Sokağı'nda prestijli bir galeri mekanın bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim. Galeri önümüzdeki günlerde hem yerli hem de yabancı sanatçılara ev sahipliği yapacak. 10'a yakın sergiyi de sanatseverle buluşturan mekan olacak.

Bilkent Center Sanat Sokağı, kapılarını resmi olarak geçtiğimiz hafta açtı. Sanat Sokağı ilk misafirlerini açılışta ünlü bir ressamın sergisiyle karşıladı. Hanefi Yeter'in yaptığı eserler sokağın her tarafına yayılırken İbrahim Karaoğlu ile birlikte hazırladıkları ‘Seyir Defteri' çalışmasının imza günü de büyük ilgi topladı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.