Haberler

Tarihi Salı Pazarı iki yıl sonra modern bir kentli olarak dönecek

Tarih: 25 Aralık 2008 Kaynak: Hürriyet
İstanbul'un sembollerinden biri olan ve 1944'den bu yana hizmet veren Kadıköy'deki tarihi Salı Pazarı, 50 milyon dolarlık yatırımla alışveriş ve eğlence merkezi haline gelecek. 45 bin metrekarelik alanda kurulacak olan yeni merkez, dev bir kubbeyi andıracak. İçinde alışveriş, eğlence ve çocuk bakım alanları, spor salonu, yüzme havuzu, park ile çeşitli sosyal aktivitelerin yer alacağı yeni merkezin, yapımına başlanmasının ardından 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Kadıköy Kuşdili'ndeki mekanından Fikirtepe'deki modern alana taşınan Salı Pazarı da dün müdavimleriyle yeniden buluştu. Pazar, "Kuşdili Pazar Alışveriş ve Eğlence Merkezi" tamamlandıktan sonra eski yerine geri dönecek. Fikirtepe'deki modern alanı beğenen pazar esnafı, "Yıllarca çok çile çektik, burada olmaktan mutluyuz" dedi.

Hem Fikirtepe'deki modern pazar yerinin hem de Kuşdili'ne inşa edilecek alışveriş ve eğlence merkezinin mimarı olan Hakan Kıran da, Fikirtepe'deki alanın günümüz İstanbul'una yakışan bir örnek olarak tasarlandığını söyledi. Pazar yerlerinin kent yaşamına renk kattığını ve kent kültürünün önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Kıran, "Fikirtepe'deki alanı tasarlarken pazaryeri kültürünün, pazar alışverişinin çağdaş bir şekilde günümüz İstanbul'una yakışan bir örnek olmasına dikkat ettik. Fikirtepe'deki pazar alanına gelen vatandaşlar, bunun gerçekleştiğini göreceklerdir" dedi.

Kuşdili Çayırı'nda katlı otopark ve çevre düzenleme işini içeren "Kuşdili Çayırı Sabit Pazar, Kültür ve Rekreasyon Merkezi Kentsel Tasarım Projesi" ihalesini, yap-işlet-devret yöntemiyle 30 yıllığına Taşyapı İnşaat'ın sahibi Emrullah Turanlı'nın şirketi "Salı Pazarı İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ" kazanmıştı. 50 milyon dolara mal olması planlanan projeye göre, alışveriş ve yemek alanlarının üzeri dev bir kubbeyi andıran çadırla kapatılacak. İçinde pazar tahtası konseptine uygun 3 cepheli dükkânlar bulunacak.

Pazar için 3.5 milyon YTL harcandı
Bu arada, Kuştepe'deki yeni pazarın işletmeciliğini üstlenen İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ (İSPARK) de, bin 367 esnafa dün hizmet vermeye başladı. Yeni pazar, salı ve cuma günleri olmak üzere haftada 2 gün hizmet verecek. 3.5 milyon YTL harcanarak pazar ve otopark olarak düzenlenen alanda, tezgah kuracak pazarcı esnafı, kendisine ayrılan tezgah alanı için 3 YTL işgaliye ücreti ödeyecek. Pazarcılar Derneği'ne ait 400 metrekare büyüklüğünde çalışma ofisi, büfeler, zabıta binası ve güvenlik birimlerinin de yer aldığı yeni pazar alanına ulaşım için İSPARK, 2 adet ücretsiz servis aracı ile hizmet verecek. Servis araçları Kadıköy'den ring seferler yaparak vatandaşları pazara ulaştıracak.

İstanbul Anadolu Yakası Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hurşit Aydın, değişimin ve gelişimin kendileri için olumlu olacağını belirterek, "Evet tarihi bir pazar ama bizler yıllardır eski yerde çok çile çektik. Devamlı kaldırılacak söylentileri ve benzeri sıkıntılardan çok bunalmıştık. Burası pazara ve pazarcılığa çok uygun. Tezgahlarımız kurulmaya başladı ve daha şimdiden çok rahat edeceğimizi hissettik" dedi.

Eski Salı Pazarı'nda kavga
Bu arada, dün Kadıköy'deki eski Salı Pazarı meydanında tezgah açmaya çalışan bazı esnafla, zabıtalar arasında kavga çıktı. Taşınma kararına rağmen eski yerde tezgah açan yaklaşık 400 esnaf ile zabıta ekipleri arasında çıkan olaylara polis müdahale etti. Olaylar yaşanırken, Salı Pazarı'nın taşındığından haberdar olmayan bazı vatandaşların alışveriş yapmaya devam etmesi de dikkat çekti.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.