Haberler

Mekanı Ortaya Çıkarmak

Tarih: 22 Ocak 2009 Kaynak: New York Times Yazan: Louise Levathes Derleyen: Burcu Karabaş

Koray Duman
Fotoğraflar: Phil Mansfield/The New
York Times
29 yaşındaki Koray Duman, lisans eğitimini ODTÜ'de, masterını ise U.C.L.A'da yapmış genç bir mimar. İki yıl önce New York'ta çalışmaya başladığı sırada, yüksek fiyatlara ve mütevazı gelirine aldırmadan aşağı Manhattan'da bir ev alan Duman, küçük bir dairede gerçekleştirdiği değişimlerle The New York Times'ta yer aldı.

Kentin C ve D Bulvarları arasındaki Üçüncü Doğu Sokağı'nda bulunan, 1920'li yıllara ait bir tuğla binanın üçüncü katında, yaklaşık 56 m2'lik oldukça karanlık, küçük ve Z şeklindeki bir kat planına göre konumlanan "küçük odalar karmaşası" olarak tanımlanabilecek bir daire, Duman'ı heyecanlandırdı.

Bu sıradışı kat planı, daireye altı pencere ve ışık alan üç cephe sağlıyordu ki, bu da "tek cephesinde pencerelerin sıralandığı, bazen de diğer cephesinde havalandırma boşluğuna açılan bir penceresi daha bulunabilen kutular" olarak tanımlanabilecek küçük New York dairelerinden farklılaşmasını sağlıyordu.
Koray Duman, daireyi 2007 yılının Ocak ayında 400.000 Dolar'a satın aldı. İlk iş olarak arkadaşlarıyla birlikte yatak ve oturma odaları arasındaki duvarı yıkan Duman, 10 aylık yoğun bir çalışmayla ve 25.000 Dolar harcayarak daireyi yeniden yarattı.

Oturma, yemek ve yatak odalarının yeni birleşimi, iki raf ünitesi ve bir perdeyle ayrılan özel bir yaşam alanı içeriyor. Tuğla duvarlar ise gizlenmemiş ve beyaza boyanarak korunmuş.


Kat Planı

Depolamaya özellikle önem veren Duman, bu işlevi yerine getirmesi için genellikle açık üniteler seçmiş. New York'ta gerçekleştirilen yenileme projelerinde çoğunlukla kapalı dolaplarla karşılaşıldığını söyleyen mimar, "Bunları ağır, sıkıcı buluyorum ve mekanı küçülttüklerini düşünüyorum. Yeni bir minimalizm peşinde koşuyorum, objeleri bir arada tutmak için bir altyapı oluşturuyorum ve aşırıya kaçmak istemiyorum," diyor.



Beyaz duvarlar, ahşap zemin ve tezgah kaplamaları, gri ve beyaz mutfak ve banyo seramikleri ile sakin bir görünüme bürünen dairede rastgele serpiştirilmiş gibi duran aksesuarlarla renk şaşırtmaları yapılmış. Koray Duman, hayata geçirdiği tasarımın çıkış noktasını şu şekilde özetliyor: "Bir mimar, yeni bir şey yaratmak istediği zaman genelde yıkmayı ve açtığı boş sayfaya yeni bir tasarım yapmayı tercih eder. Benim amacım ise, var olan ve başından beri beni etkileyen mekanı ortaya çıkarmak için sadece duvarları yıkmaktı."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.