Haberler

Küresel ısınma Antarktika'yı da etkiliyor

Tarih: 23 Ocak 2009 Kaynak: NTVMSNBC
Daha önceki araştırmalarda küresel ısınmadan bir şekilde etkilenmediği ileri sürülen Antarktika'nın aslında ısınıyor olduğu ortaya çıkarıldı.

1950 yılından beri Antaktika'nın bazı kısımları soğudu (mavinin tonlarıyla gösteriliyor) ancak yapılan son araştırmaya göre ısınan alanlar daha fazla (kırmızının tonlarıyla gösteriliyor). Renk koyulaştıkça ısınma veya soğumanın şiddeti de artıyor.

Küresel ısınmadan esrarengiz bir şekilde etkilenmiyormuş gibi görünerek, bu konuda çalışmalar yapan bilim insanlarını şaşırtan Antarktika kıtasının da dünyanın geri kalanıyla aynı kaderi paylaştığı ortaya çıkarıldı.

Daha önceki araştırmaların aksine, son çalışmada, Dünya'nın dibinde bulunan kıtanın 1950'lerden beri bazı bölümlerinin soğuduğu ancak, daha büyük bir bölümünün ısındığı ortaya çıkarıldı. Önceki araştırmalar Antarktika'daki sıcaklığın sabit kaldığını, hatta kıtanın daha da soğuduğunu öne sürüyordu.

Seattle Washington Üniversitesi klimatoloğu (iklim bilimci) Eric Steig, geçtiğimiz on yıllar boyunca kıyı kesimleri ısınsa bile, kıtanın ortasına yakın olan Vostok Gölü (Lake Vostok) ve Güney Kutbu'nda bulunan istasyonların sıcaklığın düştüğünü gösterdiğini belirterek, bu istasyonlardan gelen veriye dayanarak bilim insanlarının bu iki noktanın etrafındaki bölgenin de soğuduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.

Uzun dönemli iklim değişikliklerine balkıldığı zaman ise, Steig ve çalışma arkadaşlarının 1957 ve 1982 yılları arasında kullanılan 42 istasyondan elde ederek birleştirdikleri meteorolojik veriye dayanarak, tahminlerin yanlış olduğu ve kıtanın, diğer altı kıta gibi, küresel ısınmadan etkilendiğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre 1957 yılından beri tüm kıtanın sıcaklığı yaklaşık olarak 0,55 santigrat (1 Fahrenheit) derece ısındığı ortaya çıkarıldı. Halen sıcaklığı -50 derecenin altında bulunan kıtanın doğu kesiminden 20 derece daha sıcak olan batı kesimi ise, neredeyse iki kat daha fazla ısındı.

Geçtiğimiz 50 yılın ortalama verilerine bakıldığı zaman, soğumakta olduğu düşünülen doğu Antarktika'nın ise ısınmakta olduğu ortaya çıkarıldı ancak, bu kesimin sonbahar mevsiminin sıcaklık verilerine bakıldığı zaman soğumakta olduğu ifade ediliyor.

Kimi bilim insanları ise, 1980 yılından beri uydu üzerinden yapılan ölçümlere dayandırılarak yapılan araştırma sonuçlarıyla yeni araştırma sonuçlarının birbirini tutmadığını ileri sürerek iddiaya şüpheyle bakıyor. Deniz seviyesinin artışı ile ilgili gözlemlerin de kıtanın soğumakta olduğu yönünde bulgular ortaya koyduğunu ifade eden karşıt görüşlüler, Steig'in araştırmasıyla ortaya çıkarılan önermenin mübalağa edildiğini savunuyor.

Steig ise, farklı bir araştırma grubu tarafından batı Antarktika'da buz içine sondajlanarak yerleştirilmiş istasyonlardan elde edilen verinin de kendi çıkarımlarını desteklediğini ifade ediyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.