Haberler

Mavişehir Böyle Kurtulacak

Tarih: 23 Ocak 2009 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
TOKİ ile özel bir protokol imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aşırı yağışlarda Mavişehir'de yaşanan su baskınlarını önleyecek proje için çalışmalara başladı. Buna göre bölgede toplanan yağmur suyu, terfi istasyonu yoluyla denize deşarj edilecek. 1221 metre yağmur suyu kanalı döşenecek. Olası elektrik kesintilerinde anında devreye girecek jeneratör sistemine sahip bir pompa istasyonu yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka-Mavişehir'de aşırı yağışlarla yaşanan sıkıntıyı bitiriyor. 1997 yılındaki proje hatasından kaynaklanan soruna el atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgenin planlama yetkisini elinde bulunduran TOKİ ile uzun süreden bu yana devam ettirdiği görüşmeler sonucunda "özel bir protokol" imzaladı. 1 milyon 680 bin- TL bedelle ihalesi yapılan "Mavişehir II. Etap yağmursuyu kanalı ve terfi istasyonu inşaatı", yüklenici Hasan Ufuk Özışık firması ile yapılan sözleşme gereği 14 Haziran 2009 tarihinde bitirilecek. Proje ile ilgili bilgi vermek için Mavişehir Kapalı Spor Salonu'nda bir toplantı gerçekleştirilerek bölgede oturan vatandaşlara proje anlatıldı ve sorulara yanıt verildi. Bilgilendirme toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu temsilen Genel Sekreter Ersu Hızır, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan ve İZSU Genel Müdür Yardımcısı Ali Ateş katıldı.

Bölgenin yapım hatasından dolayı yıllardan bu yana çektiği sıkıntıların sona erdirilmesi uzun bir süredir çalıştıklarını belirten Ersu Hızır, "1995 yılında burada II. Etap konutlara başlandı. 1996'da İZSU'ya sunulan projelerde kotlar +1.70 - +1.45. Ama burada yapım aşamasında 0.40'ta bile kotlar yapılmış. Med- cezir olayında dahi deniz suyu +0.70 kotuna kadar ulaşıyor. Dolayısıyla 0.40'ta yapılan kotlar su altında kalıyor. 13 yıl önce sunulan proje ile yapılan uygulama birbirinden farklı. Uygulamada İZSU'ya sunulan proje kotlarına uyulmadığından sıkıntılar yaşanıyor" diye konuştu.

"Her zaman Mavişehirli'nin yanındayız"

Mavişehir'i sıkıntıdan kurtaracak çalışmaların Haziran 2009'da tamamlanacağı bilgisini veren Ersu Hızır, "gelecek kışa bu tür sorunlar yaşamayacağınızı ümit ediyorum" dedi. Hızır, 1200 metre yağmur suyu kanalı, 1 terfi istasyonu, 36 metre denize deşarj kanalı yapılacağı bilgisini verdi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, bölgede mevcut olan tüm sorunların planlamalar sonrası tamamen giderilebileceğine dikkat çekerek, "Bölgedeki planlama yetkisi TOKİ'de. Bu bölge yapılırken 1991 - 1992'de özel bir plan yapılmış ve yetki TOKİ'ye bırakılmış. Planda yol - altyapı çalışmaları ve yeşil alanlar, o zaman binaları yapan ‘EmlakBank tarafından yapılacak' diye protokol gerçekleştirilmiş. Hep birlikte bu sıkıntıları yaşıyoruz" dedi.

Yasalar çerçevesinde hareket etmek zorunda olduklarını vurgulayan Cevat Durak, "Biz TOKİ'den, sosyal donatı alanlarının bize terkini istedik. ‘Kamu yerlerine dokunmayın' dedik. Halkın istemi dışında hareket etmedik. Halkın yanında olan başkan doğru işler yapar, yasal olmayan bir iş yapamaz. Yasalar dışına çıkarak hareket etme şansımız da yok. Yasalar çerçevesinde bu sorunun çözülmesi için zorluyoruz kendimizi. Yıllardan beri süren uğraşımız sonucunda TOKİ ile özel protokol yapabildik ancak. Biz her zaman Mavişehirli'nin yanındayız. Önemli olan sorunu çözmeye çalışmak" diye konuştu.

Yapılacak çalışmalar
İZSU Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı Ali Ateş, bölgede yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

- 2040 Sokak'tan Pamukkale Blokları'ndan Albatros Blokları'na kadar, 2 tarafta toplanan yağmur suyu, 2040 Sokak'tan denize ulaşan hat üzerinden terfi istasyonuna ulaştırılacak ve cebri olarak denize deşarj edilecek.
- 1221 metre yağmur suyu kanalı döşenecek.
- 1 adet terfi istasyonu yapılacak.
- Debiye göre otomasyon özelliği olan 4 adet pompanın bulunduğu bir pompa istasyonu yapılacak. Pompalar, olası elektrik kesintilerine karşı, anında devreye girecek jeneratör sistemine sahip olacak.
- Mavişehir'in zemini alüvyonlu olduğu için 60 cm çapında ve 10 metre derinliğinde 80 kazık imal edilecek yapılacak ve zemin iyileştirilmesinden sonra da pompalar konulacak. -2.10 metre kotunda toplanacak olan sular, seddeden trapez kanala, oradan da denize deşarj edilecek.
- Yapılacak yağmur suyu kanalı eğimli olacak düzenlenecek.
- Duruma göre yapım esnasında gerekli olabilecek imalatlar da yapılacak.

Sahile duvar örüldü
Hazırlanan proje doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, önce Mavişehir'de denizin önünde taş anroşman ile sedde oluşturdu. Böylece kabaran deniz suyunun konut alanlarına girmesi önlendi. Yaklaşık bir kilometrelik sedde, Mavişehir sahil bandındaki villaların önünden başlayıp Gediz Deltası'nda son buluyor.

İmalat hatası vardı
Türkiye Emlak Bankası A.Ş. tarafından 1997 yılında tamamlanan Mavişehir 2. Etap Konutları'ndaki yağmur suyu projesi, bölgenin deniz seviyesinin altında olması nedeniyle, ortalama +1.70 koduna göre hazırlanarak İZSU tarafından onaylandı. Ancak Emlak Bankası, proje gereği yapılması gereken zemin dolgusunu gerçekleştirmediği gibi, yağmur suyu şebekesini de olması gereken kodlarda yapmadı ve uygulamada bazı yerlerde kotlar 0.40'a kadar düşürüldü. İZSU da, yaptırılan yağmur suyu tesisini "proje kotlarında olmaması ve projeye aykırı davranılması" nedeniyle teslim almadı. Söz konusu imalat hatası yüzünden, denize deşarj olan yağmur suyu hatları, deniz seviyesinin yaklaşık 40 santim altında kaldı. Bu yüzden, özellikle yağışlı günlerde rüzgarın da etkisiyle kabaran deniz, bölgede su baskınlarına yol açıyordu. Mevcut zemin kotları yükseltilemeyeceğinden TOKİ ile uzun süredir devam ettirdiği görüşmeler sonucunda özel bir protokol imzalayan Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, bölgedeki su baskınlarını önlemek için proje geliştirdi.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.