Haberler

Hanlar Bölgesi Projesi`ne yürütmeyi durdurma

Tarih: 2 Şubat 2009 Kaynak: Olay Yazan: Seyit Gündoğan
Büyükşehir Belediyesi`nin Hanlar Bölgesi Projesi yargıya takıldı. Bölgedeki 25 hak sahibinin açtığı davayı değerlendiren Bursa 3. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme kararıyla, Büyükşehir`in bölge için hazırlattığı 3 ayrı proje de uygulanamayacak. 18 Aralık 2008`de oybirliği ile alınan karar Büyükşehir Belediyesi`ne geçtiğimiz günlerde tebliğ edildi.

Bölgedeki 25 hak sahibi, hazırlanan plan değişikliğinin hukuka, üst ölçekli planlara ve tarihi süreç içindeki gelişim kullanım amacına aykırı olduğu ve düzenlemenin tescilli Merkez Bankası binasını ortadan kaldırmaya yönelik olduğu gerekçesiyle dava açtı. Konuyu değerlendiren Bursa 3. İdare Mahkemesi de; tescilli Merkez Bankası binasının meydan olarak düzenlenmesinin mümkün olmadığını ve hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlara sebesiyet vereceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Hanlar Bölgesi`ni gün yüzüne çıkarmayı hedefleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, bu proje doğrultusunda bölge için 3 ayrı proje hazırlattı. Bursa, İstanbul ve Ankara`dan 3 ayrı firmaya hazırlatılan projeler Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen başkanlığında oluşturulan Konsept Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecek ve uygun görülen proje hayata geçirilecekti. Mehmemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, 3 projenin de uygulanmasına olanak sağlamıyor.

Söz konusu proje; kent merkezinde, Ulucami ile Cumhuriyet Caddesi arasındaki tarihi hanların çevresi açılmasını ve Pirinç Han`ı kapatan Zafer Plaza`nın Yeni Karamürsel Mağazası, Merkez Bankası, Kızılay Tıp Merkezi ile Çakırhamam yokuşunda eski Sümerbank Mağazası`na ait bina karşısındaki tarihi hana kadar olan imar adasındaki tüm binaların kalkmasını öngörüyordu. Proje bittiğinde; Pirinç Han, İpek Han, Tarihi Bakırcılar Çarşısı ve Kapan Han`ın etrafındaki yapılardan kurtarılması ve YKM`den Ulucami`ye kadar olan toplam 12 bin 560 metrekarelik alanın meydan olarak düzenlenmesi planlanıyordu.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.