Haberler

Türkiye, Kyoto'yu kabul etti

Tarih: 6 Şubat 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Mansur Çelik

TBMM'de kabul edilen Kyoto Protokolü'yle, Türkiye, karbondioksit ve sera etkisine neden olan gazların salımını azaltmaya, bunun için tedbir almaya söz vermiş durumda.

Getireceği mali yükler nedeniyle Türkiye'nin yıllardır ertelediği ve bu nedenle zaman zaman batıdan çeşitli eleştiriler almasına yol açan Koyoto Protokolü dün TBMM'de kabul edildi. Türkiye'nin 2004'te taraf olmasına karşın işbaşına gelen hükümetlerin görüşülmesini ertelediği protokol 243 oyla kabul edilirken, 3 ret ve 6 çekimser oy da kullanıldı.

Halen dünyada 177 ülkenin taraf olduğu Kyoto Protokolü'ne göre artık Türkiye'nin de ulaşım, enerji ve çöp depolama sistemini aşamalı olarak değiştirmesi gerekiyor.
"BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Yönelik Koyoto Protokolüne Katılmamazın Uygun Bulunduğuna Dair Yasa Tasarısı" 2 günlük görüşmenin ardından dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Muhalefet temkinli
MHP'li eski Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu, protokolü ABD'nin kabul etmediğini ve ilk yükümlülük döneminin zaten 2012'de sona ereceğini anımsatarak, "Son derece başarısız bir protokole girmek için harcadığımız için enerjiyi 2012 sonrası için harcamak mümkün" dedi.

TBMM AB Uyum Komisyonu üyesi CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ise protokolün imzalanmasının ülkeye getireceği yükümlülükler ile maliyetin hükümet tarafından hesaplanmadığını savunarak, "Ancak gerek ülkemizin esenliği gereksi insanlığın, doğa ve çevreye saygımız ve duyarlılığımız nedeniyle CHP olarak tasarıyı destekledik" diye konuştu.

Türkiye'nin salımı düşük
Muhalefet milletvekilleri dağıtılan bedava kömürlerle havaya çok büyük zarar verildiğini, bunun Kyoto Protokolü'yle çeliştiğine işaret etti.

Eleştirileri yanıtlayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise, "Bizim sera gazı salım oranımız binde 4 civarında, diğer ülkelere baktığımızda ise ABD'de yüzde 29.3, AB ortalamasının yüzde 26.5, Rusya'nın yüzde 8, Çin'in yüzde 7.6 olduğunu görüyoruz" dedi. Tasarının kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması da yapan Eroğlu, "Biz küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye, başkaları istediği için değil vatandaşlarımızın daha rahat yaşaması için gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Yapılacaklar listesi kabarık...
Kyoto Protokolü'nü imzalayan ülkeler, karbondioksit ve sera etkisine neden olan diğer 5 gazın salınımını azaltmaya, bunun için tedbir almaya söz vermiş durumda. 176 ülkenin taraf olduğu protokol, imzalayan ülkelerin atmosfere saldıkları gaz miktarlarının, iklimi tehlikeye atmayacak seviyelerde dengede tutmasını öngörüyor. Protokolle Türkiye'de yaşanması gereken dönüşümler şöyle:
- Kömürle çalışan santrallerin sistemleri yenilenecek. Termik santrallarda daha az karbon çıkartan sistemler, teknolojiler devreye sokulacak.
- Sanayi tesisleri az karbondioksit salması için altyapılarını yenileyecek.
- Tükettiği yakıt oranı, ürettiği karbon oranından fazla olan ülkelerden daha fazla vergi alınacak.
- Çimento, demir-çelik ve kireç fabrikaları gibi yüksek enerji tüketen işletmelerde atık işlemleri revize edilecek.
- Çevre dostu yakıtlar kullanılacak.
- Güneş enerjisi kullanımına ağırlık verilerek, nükleer enerjiye yönelinecek.
- Endüstri, motorlu taşıtlar ve ısıtmadan kaynaklanan sera gazı miktarını azaltmaya yönelik mevzuat yenilenecek. Raylı sistem ile, biyodizel ve elektrikli araçların oranı artırılacak.
- Çöp ve atık depolamada modern tesisler kurulacak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.