Haberler

Küresel kriz yenilenebilir enerjinin de hızını kesti

Tarih: 6 Şubat 2009 Kaynak: Referans Yazan: Tamer Çetin
2008'de hızla büyüyen yenilenebilir enerji şirketleri fonların kuruması nedeniyle yatırımlarını ertelemeye ve işgücünü daraltmaya başladı. Sektör petrole bağımlılığın azaltılması vaadiyle iktidara gelen Obama'nın desteğini bekliyor.

Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmaya yönelik yatırımlar son yıllarda hızla arttı. 2007'de 9 milyon kişinin bu alanda istihdam edildiği ABD'de, Barack Obama'nın başkan olmasıyla birlikte sektörde çalışmaların daha da hızlanacağı düşünülüyordu. Ancak küresel ekonomi krizinin fonları kurutması Obama'nın kollarını sıvamasından önce bu sektörü de etkilemeye başladı.
New York Times gazetesinde "Yeşil enerji için kara günler" başlığıyla yayımlanan haberde son yıllarda hızla artan rüzgar türbini ve güneş paneli fiyatlarının düşmeye başladığı, yenilenebilir enerji sektörü için ekipman üreten fabrikaların son haftalarda işgücünü önemli ölçüde küçülttüğü, yeni ekipmanların kurulumunda yüzde 30-50 arasında azalma beklendiği belirtildi.

ABD'de yenilenebilir enerji sektöründe kullanılan ekipmanları üreten DMI Industries kuruluşu satışlarının düşmesi nedeniyle işgücünde yüzde 20 kesinti yapacağını duyurdu. OptiSolar, Ausra, Helivolt, SunPower gibi daha önce yatırımcıların gözdesi olan güneş enerjisi şirketleri ile rüzgar türbini pervanesi ile kulelerini üreten Clipper Windpower, LM Glasfiber de işgücünde daralmaya gideceklerini bildirdiler. Hatta büyük çaplı rüzgâr enerjisi şirketi NextEra Energy Resources ve Teksaslı milyarder yatırımcı T. Boone Pickens bile konudaki yatırımlarını erteleme kararı aldı.

Bankalar sorunun bir parçası
Vergi ve proje finansmanı uzmanı Keith Martin gazeteye yaptığı açıklamada yaşanan sorunların önemli bir bölümünün Wall Street bankalarının kredi krizi nedeniyle dizginleri sıkmasından kaynakladığını belirterek, daha önce 18 banka ve finansal kuruluşun rüzgar türbinlerini ve güneş enerjisi kullanan merkezleri destekleyip cömert vergi teşviklerinden yararlandıklarını ancak krizin etkisini göstermesiyle birlikte destekçi banka sayısının dörde indiğini söyledi.

Rüzgar ve güneşten yararlanarak elektrik enerjisi üreten şirketler sermaye açlığı yaşarken, Renewable Energy Systems Americas kuruluşunun başkanı Craig Mataczynski sektörün donma noktasında olduğunu dile getirdi. Rüzgâr enerjisinden yararlan şirketlerin dev türbinleri yerleştirmeleri için geniş araziler şart. Bu da rüzgâr çiftliklerinin proje maliyetlerini karşılamak için bankalara ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. Bu alandaki şirketler proje finansmanının yaklaşık yüzde 50'sini bankalardan aldıkları kredilerle gerçekleştiriyor. Bu alanda en aktif bankalardan birisi olan JP Morgan Chase, 2003 yılından bu yana 54 rüzgar çiftliğine ve bir güneş enerjisi istasyonuna yatırım yaptı.

Paketten 100 milyar dolar gelebilir
ABD'de yenilenebilir enerji sektörünün geçen yıl çok iyi bir çıkış yapmasına karşın ülkedeki elektrik üretiminin yalnızca yüzde 3'ünü gerçekleştirdiğine dikkat çeken BusinessWeek dergisi ise bu konuda yayımladığı haberinde "Fonlardaki azalma yeşil enerjinin boynunu bükecek mi?" sorusunu sordu. Obama yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının 2012'ye kadar yüzde 10'a çıkarılmasını istiyor.

Rüzgar ve güneş enerjisi şirketleri Kongre'den sektörün canlandırılması için gerekli önlemlerin alınmasını bekliyor. Obama'nın ekonomiyi canlandırma paketinin sektöre yardımcı olacağı düşünülüyor. CNNMoney.com sitesinde yer alan habere göre, ekonomiyi canlandırma paketinden yenilenebilir enerji söktörüne 100 milyar dolar gibi oldukça büyük bir pay ayrılacak. Bu paydan memnun olanlar kadar yeterli bulmayanlar da var. Destekleyenler iyi bir ilk adım atıldığını savunurken, karşı çıkanlar yeni hükümetin petrole bağımlılığı azaltma konusunda ciddi bir adım atabilmesi için alternatif kaynaklara çok daha fazla yatırım yapması gerektiğini ileri sürüyor. Obama'nın uzun vadede çevre dostu yenilenebilir enerjiye odaklanacağını söylemesi ise sektörün iyimserliğini ve umutlarını artırıyor.

Ban'dan küresel ısınma uyarısı
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması küresel ısınma ile mücadelede de hayati önem taşıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon dün yaptığı konuşmada, küresel ısınmayla mücadelenin başarısız olmasının, bütün dünyada sosyal ve ekonomik felakete yol açacağı uyarısında bulundu. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de kalkınma konulu konferansın açılışında konuşan ve "İklim değişikliğiyle mücadele sonuçsuz kalırsa, fukaralık ve mahrumiyet artar" diyen Ban, "Bu da ekonomileri istikrarsızlığa sürükler, birçok ülkede güven ortamını bozar, kalıcı kalkınma hedeflerimizi baltalar..." yorumunu yaptı. Ban, kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkelerin, karbon gazı emisyonunu azaltabilmek için yıl sonunda Kopenhag'da yapılacak uluslararası iklim konferansına kadar uzlaşmalarını da istedi.

Yeşil Enerjide Tehlike Çanları
- Rüzgar türbini ve güneş paneli fiyatları düşüyor.
- Yenilenebilir enerji sektörü için ekipman üreten fabrikalar işgücünü azaltıyor.
- Yeni ekipmanların kurulumunda yüzde 30-50 arasında azalma bekleniyor.
- DMI Industries, satışlarının düşmesi nedeniyle işgücünde yüzde 20 kesinti yapacak.
- OptiSolar, Ausra, Helivolt, SunPower gibi güneş enerjisi şirketleri işgücünde daralmaya gidecek.
- Rüzgar türbini pervanesi ile kulelerini üreten Clipper Windpower, LM Glasfiber de işgücünü azaltacak- Rüzgâr enerjisi şirketi NextEra Energy Resources ve Teksaslı milyarder yatırımcı T. Boone Pickens yatırımlarını erteledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.