Haberler

20 bin katılımcı 'su' koyverdi

Tarih: 6 Şubat 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Hale Tüzün
İstanbul'da düzenlenecek Dünya Su Forumu, kriz kurbanı oldu.

İstanbul'da 16-22 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Su Forumu, kriz kurbanı oldu. Kongrelerde rezervasyonlar aylar öncesinden kesinleşirken 15-20 bin kişi beklenen bu forumda oteller talep azlığından şikayetçi. Otelciler, katılımcı sayısının 6-7 binde kalacağını düşünürken organizasyon şirketinin geç belirlenmesinin ve krizin talepleri son dakikaya sıkıştırdığı belirtiliyor.

Bu yıl 5'incisi İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Dünya Su Forumu, hem küresel krizden hem de organizasyonu yapacak şirketin belirlenmesi için gereken sürecin gecikmesinden etkilenince ziyaretçi sayısında hedefler geriye düştü. 20 bine yakın katılımcının beklendiği foruma, 6-7 bin kişinin gelmesinin başarı olacağı belirtiliyor. Türkiye'nin bugüne kadar evsahipliği yaptığı en büyük organizasyon olarak nitelendirilen ve 16-22 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek Dünya Su Forumu için gelen rezervasyonlar taleplerinin 'son dakika'ya kaldığından şikayet eden İstanbullu otelciler, "15-20 bin kişinin geleceği söyleniyordu. Kongrelere yönelik rezervasyonlar aylar hatta bir yıl öncesinden yapılır. Forumla ilgili çok bir hareket göremiyoruz. İstanbul'a gelen sayısı 7 bini ancak bulur" iddiasında. Oda fiyatlarının bu dönemde yüzde 50 artırılmasının ve krizin, talepleri son dakikaya sıkıştıracağı belirtiliyor. Forumun organizasyonunu üstlenen İkon Events ise katılımcı sayısının 20 bini bulacağını hatta geçeceğini açıkladı.

Habitat'a benzemesi
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, forumla ilgili olarak, "İnşallah Habitat'ta yaşananlar olmaz" yorumunu yaparken TUROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Sirkeci Group Hotels Başkanı Faruk Boyacı, "İstanbul'un cazibesi, ulaşım rahatlığı ve konumu itibarıyla foruma 15 bin kişi gelir diye bekliyorduk. Ama durum bunu göstermiyor" dedi.

Forum nedeniyle otel fiyatlarının da yüzde 30-50 arttığını aktaran Boyacı, "Umarım bu fiyatlar nedeniyle turist olarak gelecekleri de kaybetmeyiz" açıklamasını yaptı. Eresin Otelleri Satış ve Pazarlama Direktörü Müberra Eresin ise bu tipte bir organizasyonda rezervasyonların 6 ay hatta 1 yıl öncesinden alındığını ancak Su Forumu'nda rezervasyonların kongreler için 'son dakika' denilebilecek bir aylık sürece sıkıştığına dikkat çekti. Eresin, "Yine de şehir forum nedeniyle 10 bin ziyaretçiye ulaşır diye düşünüyorum" diye konuştu.

- 1997 yılından beri her 3 yılda bir gerçekleştirilen Dünya Su Forumu bugüne kadar Marakeş, Lahey, Kyoto ve Mexico City'de düzenlendi. En yüksek katılım ise 9 bine ulaştı.

- Dünya Su Forumu, 'su' ile ilgili en kapsamlı organizasyon ve bu yıl 'Su İçin Farklılıkların Birleştirilmesi' ana temasıyla düzenleniyor.

- Forum çerçevesinde düzenlenecek 'Bakanlar Konferansı'na 130'dan fazla bakanın katılması bekleniyor. Japon Prensi, Hollanda Prensi ve Fas Kralı'nın aralarında bulunduğu 15 ülke devlet başkanı da foruma davet edildi.

450 euroluk fiyatlar geriledi
Geçtiğimiz ay Dünya Su Forumu'nun organizasyonunu üstlenen İkon Events Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, organizasyona 20 bin hatta daha fazla kişinin katılacağını söyledi.

Organizasyonu üstlenmelerinin ardından tüm sistemin yenilendiğini ve konaklama ile organizasyon bedellerinin yeraldığı web sitesinin kısa süre önce devreye girdiğine dikkat çeken Güreli, "Bu yüzden rezervasyonlar yeni açıldı denebilir. Ancak krizin ciddi etkisi oldu. Katılımcıların kriz nedeniyle bütçeleri daraldı. Rezervasyonlar son dakikaya kaldı" dedi. Otelcilerin yükselttiği fiyatların makul seviyeye çekilmesinin de zaman aldığını anlatan Güreli, "5 yıldızlılarda sorun çözüldü. Gecelik 450 euroluk fiyatlar yarı yarıya geri çekildi" diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.