Haberler

Türkiye gelecek vadeden bir pazar

Tarih: 30 Nisan 2009
Gayrimenkul Değerleme Şirketleri Arasında yer alan Real Estate Advisory Group (REAG) krize rağmen rotasını Türkiye'ye çevirdi. Yatırım ve büyüme planlarını anlatan Reag Avrupa İcra Kurulu Başkanı Leo Civelli, Sahip olduğu potansiyeller bakımından Türkiye'nin krizden en çabuk çıkacak ülke olduğunu belirtti. Türkiye pazarının gelişmekte ve güvenilir bir yapıya sahip olduğunu anlatan Civelli, "Türkiye ekonomisinin bu krizden daha hızlı ve güçlü bir şekilde çıkacağına inanıyoruz. Bu nedenle yatırımlarımızı artırıyoruz. Şu an tüm dünyada hissedilen küresel kriz Türkiye ekonomisini de derinden etkiliyor. Bu yaşananlar gayet doğal bir sonuç. Bu nedenle bizi korkutmaz. Kriz ortamında 2009 yılını 2 milyon Euro gelirle kapatmayı hedefliyoruz." İfadelerini kullandı.

REAG'ın 1896 yılında kurulan dünyanın ilk gayrimenkul değerleme şirketi olduğunu anlatan Civelli, Türkiye'de yaşayan profesyonellerden oluşan güçlü bir takım kuracaklarını kaydetti.. Türkiye'de yakın zamanda büyük hacimli projelere başlayacaklarını anlatan Civelli, pek çok müşterilerinin Türkiye'de yatırım yapma kararı aldıklarını ve uygun bir ortam beklediklerini söyledi. Civelli, marina, konaklama, turistik otel yatırımlarının ilgi çektiğini bu kapsamda 3-4 tane otelin Ruslara satılması konusunda kapsamlı analizler hazırladıklarını ifade etti. Yurt dışından Türkiye'ye yatırım yapacakların krizin durgunlaşmasını beklediğini anlatan Civelli, ''Yatırımcılar, yatırım yapmak için krizin düzelmesini bekliyorlar. Uzmanlar ise bu düzelmenin 2010 yılının Nisan aylarına sarkabileceğini öngörüyorlar. Şu an Alışveriş Merkezi yatırımlarında Pazar doymuş durumda. Ama gayrimenkul alanında çok özel yerlerde çok özel projeler yapılabilir. Genel olarak Türkiye'de ofis, otel-konaklama ve lojistik sektöründe yatırımlar olabilir" dedi.

Leo Civelli, Türkiye'deki insanların gelirinin düşük olması nedeniyle ancak 30-40 yılda ev sahibi olduklarını belirterek, ileriye dönük mortgage piyasasının önemli bir pazar oluşturacağını söyledi. Civelli, REAG'ın şu anda Avrupa'da 40 milyon avronun üzerinde cirosu olan bir danışmanlık şirketi olduğunu dile getirerek, 2008 yılında yeni bir hizmet başlattıklarını, bunun petrol istasyonu gelişimi danışmanlığı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Bu alanda dünya çapında büyük petrol istasyonları ile çalışıyoruz. Büyümelerinde gelişmelerinde ihtiyaçları olan teknik hizmetleri onlara sağlıyoruz. Türkiye'de bu hizmetler şu anda çok gelişmiş durumda değil. Çünkü pazarda 20 tane gelişmiş firma var ve operasyonları bu tür, gelişmiş profesyonel hizmetleri kabul eder durumda değil. REAG olarak Türkiye pazarıyla iki yıldır ilgileniyoruz. Bu pazarın gelişmekte olan ve güvenilir bir pazar olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de bu pazara sağlam bir şekilde girmek istiyoruz. Şu anda bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her ne kadar ekonomik bir dalgalanma olsa da Türkiye'nin genç nüfusu ve dinamik potansiyeli bu krizi hızlı bir şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır'' dedi.

Civelli, Türkiye'de geri ödemesi zorlaşan kredi miktarlarında, Akdeniz ülkelerinde olduğu kadar artış beklemediklerini de sözlerine ekledi. İstanbul'a yatırım yapacakların otel odasında kalarak bu şehri anlayamayacağını belirten Civelli, birebir İstanbul'da yaşayarak işlerini sürdürmeye karar verdiklerini anlattı.

REAG Türkiye Genel Müdürü Beşir Kemal Ustaoğlu ise şirketin 2008 yılının mart ayında Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, bu yıl Türkiye pazarında büyüme hedefini gerçekleştirmek için çalışmalara başladıklarını dile getirdi. Ustaoğlu, gayrimenkul projesi geliştiren şirketlere danışmanlık hizmetleri verdiklerini belirterek, ''Dünya genelindeki ciromuz 200 milyon avro. Avrupa ciromuz ise 40 milyon Euro civarında. Dünya genelinde 800'ü aşkın firmaya danışmanlık hizmeti veriyoruz. Türkiye'de ise danışmanlık hizmeti verdiğimiz bazı şirketleri Zorlu Grubu, Yapıkredi, Akbank, Ak Sigorta, Unicredit, Kanyon olarak sayabiliriz'' dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.