Haberler

'Türkiye'de kültür girişimcisi yok'

Tarih: 4 Mayıs 2009 Kaynak: Radikal Yazan: Behzat Miser
1990'dan beri inşaatı tamamlanmayan Çağdaş Sanatlar Müzesi'ni tamamlayıp işletmesini TÜRSAB'a vereceklerini söyleyen Bakan Ertuğrul Günay, süreci 'Türkiye'de kültür girişimcisi yok. Ankara'da hatırı sayılır bütün kapıları çaldım, olmadı. TÜRSAB'dan rica ettik...' diye özetliyor.

Yapımına 1990'da başlanan ve o günden beri inşaatı bir türlü bitirilemeyen Çağdaş Sanatlar Müzesi'nin inşaatı hemen hemen bitti ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, işletmesini TURSAB'a verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de kültür girişimcisinin olmadığını söyleyerek, "Biraz biz ricacı olduk ve kabul ettiler. Şimdi, umutlu, sevindici bir adım attık ve 6 aylık bir süre içerisinde orayı işlevsel, kullanılır hale getirmeye çalışacaklar," dedi.

Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında yapılan Demir Yolları'na ait cer atölyesinin kapanmasından sonra, 1990 yılında ÇAĞSAV'ın sunduğu proje kapsamında, Ankara Çağdaş Sanatlar Müzesi'nin kurulması istenildi. Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın girişimiyle restorasyon başladı. Yıllarca ödeneksizlikten tamamlanamayan Çağdaş Sanatlar Müzesi inşaatı, Ertuğrul Günay'ın desteğiyle bitirilme aşamasına geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TURSAB), bu müzeye talip olduğunu belirterek, defalarca ilanı uzatmak zorunda kaldıklarını, çünkü basında "bakanlık eşi dostu kayırıyor" yönünde haberler yapıldığını anlattı. "Ne yazık ki kültür girişimcisi Türkiye'de çok az ve ben Ankara'da hatırı sayılır bütün özel sektörün kapılarını çaldım. Hiç kimse 8-10 milyon TL ek harcama yaparak bir kültür girişimciliği üstlenmeye kalkmıyor," diyen Günay, Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nu birlikte işlettikleri TURSAB'dan ricacı olduklarını ve onların da işletmeyi kabul ettiğini söyledi. Günay, "Altı aylık bir süre içerisinde orayı işlevsel, kullanılır hale getirmeye çalışacaklar," dedi.

Günay, Radikal'e yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: "Benim hayalim, 2010'a kadar burayı bir sergi salonu, müze, dinletiler, söyleşiler, konferanslar için kullanabileceğimiz bir sanat mekanına dönüştürmek.

Günay, Çankaya Belediyesi'nin Çağdaş Sanatlar Merkezi diye bir merkez açması nedeniyle müzenin adının değişeceğini de söyledi: "Ankara'da görkemli bir sergi salonları kompleksi yok. Ankara Sanat Sergileri Merkezi gibi bir isim düşünüyorum."

Fuarlar düzenlenecek
Müzede resim, heykel sergileri açılacağını, kitap fuarı ila buna benzer sanatsal etkinlikler yapılacağını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Günay, "Ankara'da daha önce, Opera binası sergi salonu olarak yapılmış operaya dnüştürülmüş, senfoni salonu sergi diye başlamış yine konser salonuna dönüştürülmüş. Burası galiba, artık Ankara'da gerçek bir sanat sergileri merkezi olabilir" diye konuştu. Günay, bakanlığın burada denetim yapacağı ve kira alacağını da söyledi.

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, henüz müzeyi teslim almadıklarını belirterek, "Haftaya oraya ne kadar yatırım yapacağımızı ve ne gibi etkinliklerde kullanacağımızı açıklayacağız," dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.