Haberler

Boğaz'ın iki yakası dev su tüneliyle bağlandı

Tarih: 4 Mayıs 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Boğazı'nın iki yakası Marmaray'ın ardından, Melen suyunu Avrupa yakasına taşımak için Beykoz ile Derbent arasında denizin 135 metre altında inşa edilen 6.11 metrelik dev tünelle birbirine bağlandı. 9 ay sonra tamamlanacak projeyle Melen'den İstanbul'a gelen su Kağıthane'ye aktarılmış olacak.

DSİ tarafından yapımı tamamlanan "Derbent-Beykoz Şaftı Arası Boğaz Geçiş Tüneli"nin iki ucu, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla Beykoz'da gerçekleştirilen törenle birleşti. Törende Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Alexander Kriyenko, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ile çok sayıda davetli de yer aldı.

DSİ tarafından Melen Projesi kapsamında yapımı tamamlanan "Derbent-Beykoz Şaftı Arası Boğaz Geçiş Tüneli"nde son teknoloji kullanıldı ve Asya ile Avrupa kıtaları Boğaz'ın 135 metre altından 6.11 metre çapındaki su tüneliyle birleşmiş oldu. Uzunluğu 3 bin 145 metre iç çapı 4 metre olan tünelin Mart 2010'da tamamlanmasının ardından Düzce'deki Melen Çayı'ndan gelen suyun Kağıthane'ye aktarılması sağlanacak.

Bakan Eroğlu; "Türkiye'nin 2040 yılına kadar su problemini çözüyoruz..."
Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine gelmesinden önce yaşanan su ve çevre sorunlarını hatırlatarak, "Büyük düşündük, büyük planlar yaptık ve İstanbul'un su, atıksu, çevre gibi sorunlarını çözmek için gece gündüz çalıştık. Ben İSKİ Genel Müdürlüğü görevine geldikten 8 ay sonra 1 Ocak 1995'ten itibaren İstanbul'a bir daha kesimlemek üzere devamlı su vermeye başladık. Dönemimizde baraj, terfi merkezi, depo gibi 600 ayrı su tesisini hizmete açtık. Bugün de İstanbul'a ikinci kez başkan seçilerek tarihe geçen Başkanımız Kadir Topbaş, aldığı bayrağı daha yükseklere taşıyarak İstanbullulara çok önemli hizmetler yapıyor" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı olarak Türkiye genelinde Edirne'den Kars'a ve Antalya'dan Sinop'a kadar 81 ilin tamamının su problemini çözmek için yatırımları hızla sürdürdüklerine dikkat çeken Veysel Eroğlu, aralarında İzmir, Ankara, İstanbul, Edirne, Çankırı, Trabzon, Kars, Ağrı, Erzurum ve Hatay'ın da bulunduğu şehirlere dev barajlar ve tüneller inşa ettiklerini anlattı. Eroğlu, "Bütün bu yatırımlarımız tamamlandığında Türkiye'nin tamamının su problemini 2040 yılına kadar çözmüş olacağız" dedi.

Melen Projesi'nin tamamlanmasıyla Düzce'den İstanbul'a 1 milyar 100 milyon metreküplük suyun taşınacağını ve İstanbul'un her gün Melen'den 3 milyon metreküp su alacağını dile getiren Eroğlu, Boğaz'ın altına inşa edilen iki su tüneliyle gleen suyun Avrupa yakasına da aktarılacağını kaydetti. 11 ayrı paketten oluşan ve tamamı 1.3 milyar dolara mal olacak olan Melen Projesi'nin dünyanın en büyük su projelerinden biri olduğunun altını çizen Eroğlu, 2 Türk bir Rus firmasının oluşturduğu konsorsiyum tarafından yapımı tamamlanan "Derbent-Beykoz Şaftı Arası Boğaz Geçiş Tüneli"nin takip, kontrol ve mühendislik hizmetlerinin DSİ tarafından yapıldığını da sözlerine ekledi.

Başkan Topbaş; "Melen'i getirmeseydik İstanbul susuz kalacaktı!..."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Melen Projesi'nin önemine dikkat çekerek Melen Projesi'nin ilk etabını tam zamanında İstanbula getirerek şehri yaz aylarında susuz bırakmadıklarını söyledi. İstanbul'un her gün ortalama 2 milyon ton su tükettiğini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, "Bu suyu tedarik etmek ve çıkan atıksuyu bertaraf etmek çok önemli. Geçen yıl tam söz verdiğimiz tarihte Melen'den gelen ilk hattı tamamlamamış olsaydık, İstanbul'un yazın 1.5 ay susuz kalacaktı. İstanbul, bu önemli yatırımla işte böyle ciddi bir problemden kurtuldu" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Salacak-Sarayburnu arasındaki ilk geçişi tamamlayarak Melen'den gelen suyun Avrupa yakasına ulaşmasını sağladıklarını, bugün Boğaz'ın 135 metre altında birleşen iki tünelin tamamlanmasıyla da ikinci su geçişinin sağlanmış olacağını anlatan Kadir Topbaş, Melen Projesi'nin bütün eteplarının bitirilmesiyle İstanbul'un su sorununun gelecekte de ortadan kalkacağını kaydetti. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Melen'in ikinci etabının İstanbul'a getirilmesi yetkisini kendilerine verdiğini ifade eden Başkan Topbaş, İSKİ'nin bu konudaki çalışmaları hızla sürdürdüğünü kaydetti. İstanbul'un bu yıl son 10 yılın en büyük yağışını aldığına ve hala yağmurların yağmaya devam ettiğine işaret eden Topbaş, "Bu ne demek? Yani sermayeden yemiyoruz. Barajlarımızı dolu tutuyoruz. Son 10 yılın en büyük yağmurlarıyla sadece barajlarımız değil, yer altı kaynakları da doldu. İstanbul bütün bu çalışmalar ve bereketli yağmurlarla gelecekte de su problemi yaşamayacak" şeklinde konuştu.

Tünelden çıkan taşlardan hediyelik eşya üretilecek
Törende konuşmaların ardından, Bakan Eroğlu ve Başkan Topbaş ile beraberindekiler butona basarak dev tünel delme makinesi (TBM) çalıştırılması talimatını verdi. Böylece Beykoz ve Derbent'ten kazılan iki tünel Boğaz'ın 135 metre altında birleşmiş oldu. Öte yandan, Bakan Eroğlu Başkan Topbaş ve Rus Başkonsolos Alexander Kriyenko'ya tünelin kazısı sırasında Boğaz'ın 135 metre altından çıkarılan taşların da yer aldığı kalemlik hediye etti. Kadir Topbaş'ın tarihi anın simgesi olan taşların çok önemli bir hediye olduğunu belirtmesi üzerine, Veysel Eroğlu çıkarılan taşların İSMEK'e verilerek hediye kolye ve kalemlik yapılmasını söyledi. Eroğlu, bu hediyeleri alanlara sertifika vereceklerini de kaydetti.

Türkiye'nin tek proje kapsamında yapılan en uzun iletim hattı olan "Derbent-Beykoz Boğaz Geçiş Tüneli" 187.6 kilometre uzunluğunda. Çalışmayla Asya ve Avrupa arası ilk defa Boğaz'ın altından geçen ve içersinden su iletilen bir kara tüneliyle birleşmiş oldu. Mart 2010'da tamamlanmasının ardından iki kıta arasında günde 2.8 milyon metreküp su taşıyacak tünel, 2.5 milyon nüfusun su ihtiyacını karşılayacak.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.