Haberler

Nasıl bir kent

Tarih: 4 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Selamettin Bayındır
Mimar ve Mühendis Odaları, uzmanlara "Nasıl bir kent" sorusunu sordu. Baz olarak İzmir ele alındı. Yanıtlar bir kitapçıkta toplanıp başta Büyük Başkan Aziz Kocaoğlu olmak üzere tüm başkanlara, belediye bürokratlarına, meclis üyelerine gönderildi.

Öneri ve öngörüler başkanların ezberinde. Ancak pratikte eksiklikler var. Kentin asıl sahibi yani sokaktaki İzmirli bunların takipçisi olmalı.

Nedir bunlar?
- Kent yönetiminde çoğulcu katılımcılığı sağlamak için mekanizmalar kurulmalı. Kent konseyleri, kent meclisleri, kadın meclisi gibi oluşumlar işlevsel hale getirilmeli. Konumuz İzmir, İzmirliler kentin sakini değil sahibi olmalı.

Master Plan
- İzmir halkını evlerden, televizyon başlarından kaldırıp sokağa, kültürel ve sportif mekanlara taşıyacak etkinlikler ve mekansal düzenlemeler yapılmalı.
- Ulaşım konusunda hazırlığı sürdürülen master plan sonuçlandırılmalı, ulaşımda körfez ve raylı sistemlerin daha yoğun kullanımı sağlanmalı.
- Çeşitli bakanlıklar tarafından hazırlanmış planlar ile İzmir Nazım İmar Planı arasındaki çelişkiler ortadan kaldırılmalı.

Özel Mimari
- Bir Akdeniz kenti olan İzmir'e özgü bazı detayları öne çıkaracak estetik çalışmalar gerçekleştirilmeli, cephe renklerinden yapı elemanları ve malzemelerine kadar müdahale edilerek özel kent mimarisi karakteri oluşturulmalı.
- Kaçak yapılaşmanın, kaçak tadilatların önlenmesi, sağlıklı, güvenli, ısı tasarruflu yapıların oluşturulması için daha sıkı denetim mekanizmaları oluşturulmalı.
- Hava kirliliğinin önlenmesi konusunda başta Aliağa olmak üzere sanayi bölgeleri sıkı denetlenmeli.
- Kente yeni su kaynakları kazandırılmalı, Gördes Barajı iletim hattı ve arıtma tesisleri yapılmalı, mevcut su havzaları (Tahtalı Barajı, Çamlı Barajı vb.) özenle korunmalı, yeraltı su kaynaklarının kullanımı denetim altına alınmalı. Kent içi su dağıtım şebekesi süratle yenilenerek kaçaklar minimuma indirilmeli.
- Kanalizasyon ve arıtma tesislerindeki sorunlar hızla giderilmeli, körfezin temizlenmesi çalışmalarına hız verilmeli, derelerden gelen kirlilik önlenmeli.
- Kentimizde kişi başına düşen yeşil alan 2,8 m2. Bu miktar en az 10 m2 çıkarılmalı.
- Jeotermal enerji ile Seferhisar'da termal turizm ve seracılık, Dikili'de ısıtma ve seracılık alanlarında etkili çalışmalar gerçekleştirilmeli.

Yeni Radius
- 1. Derece deprem kuşağında yer alan kentimizdeki depreme dayanaksız yapı stoğu tespit edilmeli ve 'kent yenileme projeleri' çerçevesinde yenilenmeli. Radius projesi güncellenmeli.
- Dünyada yaşanan açlık sorunları, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, toprak ve su kaynaklarına daha iyi sahip çıkılmasını zorunlu kılıyor. Belediyeler ve il özel idaresi, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasına özel önem vermeli. Tarım alanlarında yapılaşmaya izin verilmemeli.

Büyük Düşünün
Sadece çöple, evinin yoluyla, suyuyla ilgilenen kent insanı profili miadını doldurdu. Modern kentli artık büyük düşünmeli, klasik başkanları eleştirmeli, büyük düşünen başkanların yanında olmalı. Onların teorilerini ve pratiklerini yakından izlemeli. Salt sorgulayıcı olmakla da kalmamalı, katılımcı olmalı.

"Kentler ona sahip çıkanlarındır" özdeyişini asla unutmamalı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.