Haberler

ARKİV Açıldı, İndirimli Üyelik Kampanyası Devam Ediyor!

Tarih: 4 Mayıs 2009
2009 yılı başından beri geçici olarak güncellemesi ve yayını durdurulan Türkiye'nin en büyük mimarlık arşivi ARKİV, bu geçen süre içinde üye 120 kişiye açıldı. Bilindiği gibi 1 Mayıs 2009 tarihine dek Arkitera Üyeliği'ne indirimli kayıt kampanyası düzenlendi ve bu süre içinde 120 üye kayıt oldu. Hedeflenen 200 üyeye ulaşılmamış olsa da, son günlerde yaşanan yoğun talebi de dikkate alarak Arkitera Mimarlık Merkezi indirimli kayıt süresini bir hafta daha uzatma kararı aldı.

ARKİTERA ÜYELİĞİ sistemine kayıt olanlar ARKİV'e ulaşım hakkı yanında başka imkanlara da sahip olabiliyorlar. Bu konuda detaylı bilgilendirme yaklaşık 2 aydır Arkitera.com ve diğer mecralarda yapılıyordu. Arkitera Üyeliği'ne KDV dahil 120 TL'lik indirimli kayıt imkanı 11 Mayıs tarihine kadar uzatıldı. Kayıt olmak için gerekli form ve Arkitera Üyeliği hakkında detaylı bilgi uye.arkitera.com sayfasında bulunuyor.

ARKİV Hakkında:

Bilindiği gibi arşivleme alışkanlığımız konusunda özellikle mimarlar olarak sicilimiz çok iyi değil. Türkiye'nin mimari üretimine dair belgeler, bilgiler hiçbir yerde derli toplu bulunamıyor. Bu konuda çalışan araştırmacılar büyük emekler ve uzun süreler harcayarak çalışmalarını bitirmeye çalışıyorlar. Pek çok önemli yapının orjinal projeleri ortadan kaybolmuş durumda. Çoğu zaman projelerin çizildiği ofislerde veya kamu kurumlarında bile bu belgelere ulaşılamıyor. Mimarlara dair mesleki bilgiler de çoğu kez kayıt altına alınmış değil.

Yaşanan bu sıkıntıları da düşünerek, Türkiye'deki Cumhuriyet Dönemi'nin mimari üretimini belgeleme amacı ile Arkitera Mimarlık Merkezi 2003 yılında, internet üzerinden erişilebilecek bir arşiv projesine başlamıştı. Arkitera Mimarlık Veritabanı (AMV) adı altında Kale Grubu'nun destekleri ile başlatılan Türkiye'nin ilk mimarlık arşivi projesi, Aralık 2005'den itibaren yoluna Arkiv adıyla devam ediyordu.

Beş yılda, Türkiye'nin mimarlık özelindeki en kapsamlı referans kaynağı haline gelen Arkiv, bugün içinde barındırdığı 8.000'i aşkın proje ile dünyadaki en büyük sistematik bilgi sunan web sitelerinden birisi konumuna da geldi. İçeriğin derinliği, Arkiv'in izlenme oranlarında da paralel olarak gelişiyor: Kasım 2008 verilerine göre yaklaşık 5.000 kişi, her gün Arkiv'e bir mimar veya bir proje için bilgi ararken başvuruyor.

Arkiv'in izlenme nedeni izleyici kitlesinin ihtiyaçlarına göre de şekilleniyor. Bir diğer deyişle Arkiv çeşitli amaçlarla çeşitli izleyici grupları tarafından izleniyor. Kısaca sıralamak gerekirse:

İşverenler, ihtiyaç duydukları mimarı belirlemek;

Mimarlar, mimarlık ortamındaki gelişmeleri izlemek, merak ettikleri bir proje ya da mimar hakkında bilgi almak, yayınlar ya da yarışmalar gibi konular hakkında bilgi almak, yarışmalara hazırlanırken örnek projeleri izlemek;

Mimarlık öğrencileri, dönem projelerine yardımcı olması amacıyla veya proje dışı ödevleri hakkında araştırma yapmak;

Yapı malzemesi üreticileri, piyasayı tanımayanlar genel bilgi almak, piyasayı ve mimarlık dünyasını iyi tanıyanlar ise bilgilerini güncellemek ve veritabanlarına genç mimarları eklemek;

Medya, ihtiyaç duyduğunda mimarlık ile ilgili aradığı bilgiya kolayca ulaşmak amacıyla,

Arkiv'i etkin bir şekilde kullanıyor. Yukarıdakilere ek olarak Arkitera Mimarlık Merkezi Arkiv'i kendi projelerini geliştirmek ya da oluşturmak amcıyla kaynak olarak da kullanıyor. Bu projeler, Genç Mimar Ödülü, İşveren Ödülü, Gayrimenkul Ödülü, Mimarlık yıllığı, Genç Çizgiler kitabı, Arkiv Sergileri'nden oluşuyor.

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.