Haberler

Karşıyaka sorunlara teslim

Tarih: 5 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Fatih Yapar
Yeni taşeronun kadrosunu kuramaması, eski işçilerin temizlik araçlarını bırakmaması şehirde çöp dağları oluşturdu. Bayraklı ile anlaşmazlık da aşılamadı.

Karşıyaka Belediyesi'nde Kent A.Ş. bünyesindeki 291 işçinin çıkarılması nedeniyle işçilerin yaptığı eylem sürerken, ilçedeki birçok ara sokak ve kenar semtlerde oluşmaya başlayan çöp birikintileri daha da büyüdü. Belediyenin temizlik işleri ihalesini kazanan taşeron şirketin yeterli eleman bulamaması ve eylemdeki işçilerin belediye şantiyesindeki 28 temizlik aracının çıkışına izin vermemesi nedeniyle çöp sorunu vatandaşları isyan noktasına getirdi.

Zaman Gerekiyor
Çöp sorunuyla ilgili açıklama yapan Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, bu sorunu en kısa zamanda aşacaklarını söyledi. Çalışkan "İhale yeni yapıldığı için kazanan şirket toparlanma sürecinde. Birkaç gün içinde temizlik araçlarına takviye yapılacak. Biz bu durumdan hiç hoşlanmasak da zaman zaman çöplerde yığılmalar oluyor. Örnekköy'deki şantiyede bulunan temizlik araçlarını çıkarmıyoruz, bir sıkıntı veya gerginlik olsun istemiyoruz. İşçilerin yaptıkları yasal değil fakat tatsız bir durum olmasın diye sendikadan ve yetkililerden uzlaşmacı bir tavır bekliyoruz. Sükuneti korumaya gayret edeceğiz. Abartıldığı gibi çöp dağları oluşmasa da yığılmalar ve taşmalar var" diye konuştu.

Karşıyaka Belediyesi'ndeki işçi krizi sürerken Çiğli, Gaziemir ve Buca belediyelerinde de işçi çıkarıldı. Çiğli Belediyesi'nin şirketi Kafesan bünyesinde çalışan işçilerden 27'sini işine son verildi. Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut, "Yaklaşık 3 aydır işçilerimizin maaşlarını ödemekte zorlanıyoruz. İller Bankası'ndan gelen paralar azaldı. Tasarrufa gitmek zorunda kaldık" dedi. Buca Belediyesi'nin de temizlik işlerini yapan taşeron firmada görevli 40 işçinin işine de son verildiği belirtildi. Mali darboğazda olan Gaziemir Belediyesi'nde de belediye şirketi Gazi-Bel'de seçimden önce işe alındığı belirtilen ihtiyaç fazlası 26 kişinin işten çıkarılma kararı alındığı kaydedildi.

Eylemdeki işçilere ailelerinden destek
Kent A.Ş.'den çıkarılan işçilerin eylemleri dün de sürdü. Örnekköy'deki şantiyede bekleyen işçilere, dün aileleri ve çocukları da katıldı. İşçilerin nöbetleşe kaldığı şantiye alanından temizlik araçlarının çıkışlarına izin verilmezken belediye yetkilileri 28 temizlik aracının içerde kaldığını belirtti. Gerginliğin artmaması için araçları çıkarma kararını askıya alan belediye Karşıyaka İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bir yazı gönderdi. Emniyete gönderilen yazıda belediyeden işakitleri fesh edilerek çıkarılan işçilerin şantiye alanında kaldığı ve gerekli önlemin alınması gerektiği belirtildi.

Durak: Küfürle hak aranmaz
Bir süre önce İstanbul'a giden ve hafta sonunda İzmir'e döneceği ifade edilen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat durak, yaptığı yazılı açıklamada, "Bölünme kararı alındığında bunun yanlışlığı anlatmak için var gücümüzle mücadele ettik. Kent A.Ş.'nin paylaşım dışı kalmasının yaratacağı olumsuzlukları dile getirdik. Bugün bağırıp çağıran, hakarete varan üslup kullanan sendikacı arkadaşlarımız o günlerde neredeydiler? Bu sorun Karşıyaka Belediyesi'nin tek başına çözeceği bir sorun mudur? İşçi çıkarmasaydık bir ay sonra maaş ödeyemezdik. Küfür çözüm değildir" dedi.

Karabağ şikayet etti
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Karşıyaka Belediyesi'ni valiliğe şikayet etti. Kendi imzasıyla valiliğe gönderdiği yazıda Karşıyaka Belediyesi'nin ilçe bölünmeleriyle ilgili çıkan 5747 sayılı yasaya uymadığını belirtten Karabağ, kendi ekibini toparlayıncaya kadar Karşıyaka Belediyesi'nin kendilerine yardımcı olması gerektiğini belirtti. CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu da, iki belediye başkanı ile tekrar görüştü. Konunun acilen çözüme kavuşturulmasını isteyen Nalbantoğlu'nun başkanlara tartışmayı uzatmadan işçileri mağdur etmeyecek şekilde formül bulunmasını istedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.