Haberler

Yakında hat sahibi olacaklar

Tarih: 5 Mayıs 2009
İstanbul'da İETT otobüsleri günde 2 milyon 600 bin yolcu taşıyor. Günde oluşan parasal değer ise 3 milyon lirayı geçiyor. İşte bu ticaret zincirinin içine son dönemde İETT şoförleri de girdi. Dolmuşçulara göre para üstü alıp vermekte biraz acemi olsalar da artık her bir İETT şoförünün sol tarafında para hazneleri görmek mümkün. Çünkü İETT şoförlerinin her biri Akbil'i olmayanların yerine üzerine kâr koyarak Akbil basıyor. Bir dönem kaldırılan bu uygulamaya yeniden dönülmesinin sebebi ise, piyasada Akbil bulunamaması hatta karaborsaya düşmesi olarak gösteriliyor. Öte yandan Uygulama suistimalleri de beraberinde getiriyor. "Nasıl olsa İETT'de para geçiyor" diyen vatandaşlar mevcut akbillerini de doldurmayı geciktirebiliyor.

Akbil üretimine son verildi
Akbil'de yaşanan kaos durumu aslında Büyükşehir Belediyesi'nin "İstanbul Kart" adını verdiği yeni bir uygulamaya geçecek olmasından kaynaklanıyor. İstanbul Kart'a vatandaşı alıştırmak isteyen belediye yönetimi, bu nedenle piyasaya uzun süredir çok az sayıda Akbil veriyordu. Büyükşehir yetkililerden alınan son bilgiye göre ise artık Akbil üretimine tamamen son verildi. Şuan Akbil sadece Karaköy'de ve bir kaç merkezi yerde, az sayıda bulunuyor. İşte bu durum İstanbul Kart uygulamasının da gecikmesi ile İETT şoförlerini ticaret zincirinin içine dahil etti. Artık İstanbul'da bulunan 2841 adet İETT aracının şoförleri hem direksiyon sallıyor hem de para karşılığı akbil basıyor.

Maaşından daha çok akbilden kazananlar var
Uygulamadan İETT şoförleri oldukça memnun. Hatta dolmuşlarda olduğu gibi kendilerine süslü püslü para hazneleri yapanlar bile var. Günde ortalama 1000 kişi taşıyan İETT'lerde Akbil'i olmayanların sayısı 200'i buluyor. Bu da günde 40 TL, ayda bin TL ek gelir anlamına geliyor. Ancak bu durum olayın görünen kısmı. İddialara göre bir çok İETT şoförü aralarında anlaştığı akbil bayilerinden indirimli (öğrenci) akbil temin ediyor. Bu durumda kazanç bir anda 5 bin TL civarına çıkıyor. Ortalama maaşları 2500 TL olan bir İETT şoförü böylece 8 bin liraya yaklaşan bir gelire ulaşıyor.

Ancak bu durum trafikte büyük tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bir dolmuş ortalama 20 kişi alabilirken uzun araç statüsündeki İETT'ler 100 kişilik yolcu taşıma kapasitesine sahipler. Yetkililere göre bu büyüklükteki araçlarda para alışverişi için ayrı bir kişinin bulunması yasal bir zorunluluk. Öte yandan Kapının ağzında bozuk para alışverişi yapılması, hem aracın geç kalkmasına hem de aracın girişinin tıkanmasına yol açması da eleştirilen bir başka nokta.

Akbil tamamen tarih olacak
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sorunun İstanbulkart uygulamasının yaygınlaşması ile çözüleceğini söylüyor. Ancak vatandaşın mağdur olmaması için belediye otobüslerinde şuan için bu uygulamanın süreceği bilgisini de veriyorlar. Şoförlerin kâr koyarak akbil basmalarının da yasak olduğunu belirten yetkililer gerekli denetimleri de yaptıklarının altını çiziyorlar. İstanbulkart ile ilgili olarak ise şu bilgileri veriyorlar. "Vatandaşlar otobüslere, metroya ve deniz otobüslerine Akbil yerine kredi kartı benzeri bir kart ile binecek. İstanbul Kart, ilk etapta toplu taşıma araçlarında kullanılacak. Bu süreçte Akbil kullanımı da devam edecek. Sistemin tam anlamı ile devreye girmesinden sonra İstanbul Kart, kredi kartının geçerli olduğu her yerde alışverişe imkan sağlayacak. Akbil`ler piyasadan kaldırılacak.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.