Haberler

Rum Kale turizme kazandırılacak

Tarih: 6 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Şafak
Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü Salih Efiloğlu, Zeugma'dan sonra önemli bir merkez konumunda bulunan Rum Kale'de kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Efiloğlu, "Hedefimiz, 10 yıllık bir süreçte Rum Kale'yi her yönüyle kültür turizmine kazandırabilmek" dedi.

Gaziantep'in tarihi vekültürel mekanları arasında önemli bir yere sahip olan Rum Kale'de kazıçalışmalarının başlatılması için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiği bildirildi. Alınan bilgiye göre, tarihi mekanda bir yıl önce batı ve doğu bölgelerinde başlatılan giriş ve çıkış yol düzenlemesi ve restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlandı.

Yol düzenleme çalışmalarıyla rahat bir şekilde ulaşma imkanı sağlanan tarihi mekana, 30 kilometrelik bir mesafede bulunan Zeugma Antik Kenti'nden devapur turu ile ulaşılabiliyor.Baharın gelmesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin arttığı tarihimekanda, kazı çalışmalarının başlaması ile birlikte bu ilginin daha da artması bekleniyor.

Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü Salih Efiloğlu, yaptığı açıklamada, kültür turizmi açısından, Zeugma'dan sonra önemli bir merkez konumunda bulunan Rum Kale'de bu yıl mayıs ayında 60 kişilik bir ekip tarafından kazı çalışması başlatılacağını söyledi.

Çalışmalar son aşamada
Kazı çalışmasının Gaziantep İl Kültür Müdürlüğü'nün başkanlığında yapılacağını ifade eden Efiloğlu, şu bilgileri verdi:" Kazı çalışmalarımıza Gaziantep Valiliği İl Özel İdaresi destek oluyor. Kazı ekibinde, Müdürlüğümüz elemanlarının yanı sıra Gaziantep Müze Müdürlüğü,Gaziantep Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan görevliler yer alıyor.Kazı ve temizlik çalışmaları için hazırlıklarımız son aşamaya geldi. Amacımız, bu çalışmaları mayıs ayında başlatıp, yıl sonuna kadar devam ettirmek."Kazı çalışmalarının öncelikle kale duvarlarından başlatılacağını ifade eden Efiloğlu, şöyle konuştu:"Kazılarda öncelikle, kale duvarlarının toprak dolguları boşaltılarak temizlenecek. Özellikle, kalenin, Fırat Nehri'ni gören yamaçlarındaki duvarlar ve odalar, temizlik sonrasında restore edilerek, ziyaretçilerin hizmetine açılacak. Daha önceden çevre düzenleme ve yol çalışması tamamlanan Rum Kale'de bu yıldan itibaren, yerli ve yabancı turistlerin daha rahat bir şekilde gezmelerine imkan sağlanacak."

Vapurla turistik gezi düzenlenecek
Rum Kale'deki kazıların en az 10 yıl süreceğini ifade eden Efiloğlu, şöyle devam etti:"Nehir yolu ile rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilen Rum Kale, yerli veyabancı turistlerin ilgisini daha fazla çekmeye başladı. Zeugma Antik Kenti'ne gelen turistler, buradan güzel bir vapur yolculuğu ile 30 kilometre uzaklıkta bulunan Rum Kale'yi rahat bir şekilde görebilme imkanına sahip oluyor. ZeugmaAntik Kenti ile Rum Kale arasındaki bölge, çok büyük tarihi ve doğal güzellikleribünyesinde barındırıyor.Bizim amacımız, uzun süreli olacağını tahmin ettiğimiz kazı verestorasyon çalışmaları ile tarihi Rum Kale'yi kültür turizmine kazandırabilmek.Halen, günübirlik turistik gezilerin yapılabildiği bu mekanı, konaklama tesisleride yaparak, turistlerin yatılı olarak ziyaret edebilecekleri bir mekan halinegetirebilmek."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.