Haberler

Kentlerin 'gürültü haritası' çıkacak, eğlence frenlenecek

Tarih: 8 Mayıs 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mustafa Kınalı
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye Gazetecileri Cemiyeti'nin düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı'nda 2014 yılına kadar nüfusu 250 binin üzerindeki yerleşim merkezleri için gürültü haritaları ve eylem planları hazırlanyacaklarını söyledi.

İstanbul, Antalya ve İzmir'de bu konuyla ilgili çalışmalar başlattıklarını ifade eden Eroğlu, "Yaz aylarında gürültü ile mücadele edeceğiz. 100-200-300 kişinin, 100 bin, 200 bin 300 bin kişiyi rahatsız etmesi olamaz" dedi.

Doktor şikayet etti
Gürültü haritası çıkarma fikrinin bir doktordan aldığı şikayet mektubu sonrasında doğduğunu belirten Eroğlu bu olayı şöyle anlattı: "İstanbul'da bir hastaneden bir doktor bana gönderdiği mektupta, 'Sabah bir çocuğu ameliyat edeceğim ama gecenin 03.00'üne kadar uyuyamadım. Bu nasıl olacak?" diye soruyordu. Eğlenin ama rahatsız etmeyin. Paris'te belli saatlerden sonra gürültü duyamazsınız."

Kyoto'da rejime tarafız
Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olan bir ülke olarak 2013'ten itibaren uygulanacak iklim değişikliği kontrolü rejiminde taraf olma imkanına kavuştuğunu anlatan Eroğlu, "Türkiye'de mevcut barajların aktif depolama kapasitesi 65 milyar metreküp. Kurak dönemlerde ihtiyacı karşılamak için aktif depolama hacminin arttırılması gerekiyor. Baraj ve gölet yapılması zorunlu. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bir diğer çözüm önerisi olarak sulama çok önemli. Türkiye'de suyun yüzde 75'i sulama için harcanıyor."

Tesco Türk tedarikçisini dünyaya örnek gösteriyor
II. Küresel Isınma Kurultayı için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne katkı sağlayan Tesco'nun İklim Değişilkiği Direktörü Stephen Heal Tesco tedarikçilerinin daha çevreci olma girişimlerini Türk bir tekstil şirketi üzerinden anlattı: "Türk çorap üreticisi Simge Tekstil'in çevrecilik konusunda girişimlerini örnek vaka olarak birçok yerde anlatıyorum. Simge Tekstil sıcak sudan tasarruf etmek üzere, ipliklerini boyama yöntemini değiştirdi. Enerji ve suyla yapılan işlerden sağlanan maddi tasarrufu yıllık 32 bin doları buldu. Enerji verimliliğini ciddiye alıyorlar. Kullandıkları buhar dönüştürücüsü sayesinde 45 bin dolar, Atık yönetim sistemiyle de 115 bin pound tasarruf sağladılar. Bu uygulama plastik saklama poşetlerinin kullanımında da bir azalmaya yol açtı. Küresel ısınmanın ne olduğunu biliyoruz. Krizde olsak da onu azaltmaya yönelik çalışmalarını sürdüreceğiz. Değişen ekonomik durum bizim çevre sorunlarını ikinci plana atmamıza yol açmamalı. Müşterilerimize karbon atıkları ve benzin harcamaları konusunda bilgi vererek bize olan sadakatlerinin arttığını görüyoruz."

Anız yakmak Mardin'deki cinayetten önemli
Kurultaya katılan Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de, Türkiye'nin enerjiyi verimli kullanmadığını söyledi. Jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisinin kullanımı için Bakanlığı döneminde önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Güler, "Tarım alanlarında anızların yakılması çok önemli bir konu. Mardin'de 44 kişinin öldürülmesinden daha önemli. Çünkü anız yakılırken oradaki canlı hayatı da öldürüyorsun. Bu da bir cinayettir" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.