Haberler

Hazine arazisine konut izni

Tarih: 8 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zafer Şahin
Son yerel seçimlerde ülke genelindeki birçok kentte yönetime gelen AK Parti ve CHP, bu şehirlerde Hazine'ye ait alanların kentsel dönüşümde kullanılması konusunda anlaşmaya vardı.

Yerel seçimde Türkiye genelindeki belediyelerin büyük çoğunluğunu elde eden AK Parti ve CHP, Büyükşehirler ve diğer kentlerdeki boş Hazine arazilerinin belediyelere tahsis edilerek kentsel dönüşümde kullanılması konusunda anlaştı.

CHP Milletvekili Ahmet Ersin'in 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin verdiği kanun teklifi yasalaşırsa, belediyeler sadece gecekondu bölgelerinde değil, boş Hazine arazilerinde de kentsel dönüşüm projelerini uygulayabilecek.

Sivil toplum örgütlerinin şüpheyle yaklaştığı kanun teklifi, Büyükşehirler ve diğer kentlerdeki planlı ve plansız yapılaşmış alanlarla birlikte, Hazineye ait boş alanlarda da konut ve ticaret alanları, teknoloji parkları, rekreasyon yerleri oluşturmada yerel yönetimlerin yetkili kılınmasını öngörüyor.

Değişiklik, şu anda sadece plansız yapılaşmış yerler ve gecekondu bölgelerinde kentsel dönüşüm yapan belediyelere boş Hazine arazilerini de kullanma imkanı getirecek. Belediyeler, Hazineye ait bu alanlara iş merkezleri ve uydu kentler de dahil birçok yapı inşa edip, gelir sağlayacak.

Öte yandan yerel seçimlerde en fazla belediye başkanlığını kazanan AK Parti de benzer bir düzenleme için hazırlık yapıyor. Hazırlanacak tasarı veya teklifin, CHP'li Ersin'in teklifiyle birleştirilmesi ve Meclis'ten geçirilmesi bekleniyor.

Nüfus Yoğunluğu
Ahmet Ersin, kanun teklifinin gerekçesinde, 2005'te yasalaşan Belediye Kanunu konusundaki tartışmalara dikkat çekti. Bazı kişi ve kurumların, belediyelerin sadece kentin eskiyen ve yeniden geliştirilmesine ihtiyaç duyulan kısımlarıyla, korunması gereken tarihi ve kültürel dokusu üzerinde 'kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri' uygulanabileceği görüşünde olduğunu belirten Ersin, şunları söyledi: "Bu durum, büyükşehir belediyeleri ile alt kademe belediyeler ve belediyeler ile diğer kurumlar arasında farklı yaklaşımlara sebep olmakta, kentsel dönüşüm projeleri bundan olumsuz etkilenmektedir."

Hızlı artan nüfus yoğunluğu nedeniyle, çok büyük rekreasyon ve sosyal donatı alanlarına, geniş ana arterlere, konut ve ticaret alanlarına ihtiyaç duyulduğu hatırlatılan gerekçede, "Bu açıdan bakıldığında dahi, belediyelerin planlı veya plansız yapılaşmış veya boş alanlarda, kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulama zorunluluğu ortadadır" denildi.

İzmir'de çok sayıda yer var
Hazine arazilerinin kentsel dönüşüm projelerine ayrılması için çalışılırken İzmir'in pek çok ilçesinde yapılaşmaya uygun Hazine arazileri bulunduğu belirtildi. İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü yetkilileri, İzmir'in Buca, Gaziemir, Karabağlar, Güzelbahçe, Narlıdere, Konak, Aliağa, Menemen Bornova, Balçova ve Çeşme ilçelerinde en az 50'şer hektarlık kentsel dönüşüme uygun Hazine arazisi bulunduğunu kaydetti. Yetkililer, "Kentimizde kentsel dönüşüm için uygun olan arazilerin yüzde 80'ini Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) devrettik. Bu arazilerin değeri 1 milyar TL'yi buluyor. Ayrıca ilçelerimizin çoğunda kentsel dönüşüm için uygun Hazine arazileri var" diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.