Haberler

Efes Antik Kenti tescillenecek

Tarih: 8 Mayıs 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Arzu Çetik
İzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki Efes Antik Kenti'nin UNESCO'nun dünya miras alanlarının geçici listesinden asil listesine girebilmesi amacıyla çalışma yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) yürüteceği çalışma sonucunda hazırlanacak planın 2010'da UNESCO'ya teslim edilmesi hedefleniyor. Efes'in asil listeye girmesi durumunda, Türkiye'den bu listede yer alan 10. kültür mirası olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İZKA'nın yürüteceği çalışma ile ilgili protokol İzmir Valiliği'nde imzalandı. İmza törenine İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Abdülaziz Ediz, İZKA Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can katıldı. Vali Kıraç, İzmir'de yapılan arama konferanslarında kentin tanınırlılığının hak ettiği şekilde yerine getirilmesi konusunda eksiklerin tespit edildiğini hatırlatarak, 8 bin 500 yıllık tarihe sahip olduğu belirtilen İzmir'in Türkiye'nin dünyaya açılan önemli bir şehri olduğunu söyledi. Efes Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi'ne girerek, tescilli olarak kaydedilmesi gerektiğini ifade eden Kıraç, İzmir'den bu listeye girmeyi hak eden daha pek çok kültür mirası olduğunu kaydetti. Vali Kıraç, "İlk adımı Efes Antik Kenti ile atmak istedik. Ön hazırlıkları teklif çağrılarını İZKA yapacak. Planı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hazırlayacağız. Finansal boyutunu biz üstleniyoruz. İZKA'nın asli görevlerinden birisi İzmir'i yurtiçi ve yurtdışında tanıtmak. Bu listeye girebilmek hem İzmir hem de Türkiye için önemli. İnşallah diğer kültür varlıklarımızın listeye girmesi için adımlarımızı hızlandırırız" dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Anadolu'nun kültür mirası açısından zengin olduğunu vurguladı. Türkiye'den 9 kültür mirasının listede yer aldığını belirten Düzgün, Efes'in de girmesiyle bu sayının 10'ya yükseleceğine dikkat çekti.

Kazılar başladı
Türkiye'deki ören yerlerinin en büyüğü olan Efes Antik Kenti'nde 2009 yılı kazı çalışmaları başlatıldı. Avusturyalı Kazı Başkanı Prof. Dr. Johannes Koder, Kültür Bakanlığı'nın verdiği destek ile bu yılki kazı çalışmalarının resmen başladığını belirterek, "Çalışmalar 25 Eylül'e dek sürecektir. Efes, Türkiye Cumhuriyeti ve dünya insanlığı için ne denli önemliyse bizim için de o denli önemlidir. Bu yılki çalışmalara çeşitli ülkelerden 250 kişi dahil ettik. Bunun 66'sı genç Türk bilim adamı" dedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün de, Türkiye'nin en nadide ören yerlerinden birinin Efes olduğunu belirterek, "Efes ülkemizdeki ziyarete açık 140 ören yerinin en büyüğüdür. Kazı yapılarak açığa çıkarılmış en büyük açık hava müzesidir. 100 yılı aşkın Avusturyalılar burada kazı ve restorasyon çalışması yapmaktadır. Biz de Kültür Bakanlığı olarak kazı ve restorasyon çalışmasına büyük önem veriyoruz" dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.