Haberler

Bodrum Yarımadası'nın su sorunu bitiyor

Tarih: 8 Mayıs 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Aydın Ayaydın
Bodrum Yarımadası'nda yaşayanlarla gelip gidenler yıllardır susuzluk çekiyor. 1990'dan bu yana tüm hükümetlerin gündeminde olmasına rağmen bürokratik oligarşi nedeniyle Bodrum'a su getirecek proje bir türlü uygulamaya sokulamadı. Bu nedenle Bodrum su projesi belli dönemlerde rant peşinde koşan kimi siyasetçi-bürokrat ve iş adamlarının üçgeninde, kapalı kapılar ardında yürütülmeye çalışıldı. Bazı valiler devlet mekanizmasını bir tarafa bırakıp, perde arkasından farklı yöntemlerle bu amaçla birilerine rant sağlamaya yönelik uygulamalara imza attı. Nihayet su işleri ile görevli devletin resmi kurumu olan DSİ gerçek anlamda konuya el attı ve Milas İlçesi'ne bağlı Geyik Barajı Çamköy yeraltı suyunun Bodrum'a getirilmesi çalışmalarına hız verildi.

Devlet seferber oldu
Geyik Barajı'ndan Bodrum'a su verecek proje için DSİ'den sorumlu Bakan Veysel Eroğlu geçen yaz düğmeye bastı ve ihaleyi sonuçlandırdı. Muğla'ya geldiği ilk günden itibaren gecesini gündüzüne katan ve kısa sürede halk tarafından turizm valisi olarak görülen Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan da tüm imkânlarını seferber ederek DSİ'nin su projesine olağanüstü katkı sağlıyor.

İlk etapta Güvercinlik'in üst tarafında arıtma tesisi yapılıyor. Buradan ana deponun olduğu 17 km. mesafedeki Torba kavşağına gelecek. Geyik barajından Güvercinlik arıtma tesisine kadar olan 25 km'lik bölümün de ihale aşamasına getirildi.

Bodrum'un yeni Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'un su sorununu en iyi yaşayanlardan olduğu için ilk iş, DSİ projesinin yetkilileri ile biraraya gelip, Belediye olarak bu işi hızlandırmak için nasıl katkı sağlayacağını belirlemeye çalıştı. Başkan Kocadon'un üzerinde durduğu en önemli konu, çalışmaya başlayan bu projenin geçtiği turizm alanlarında, turizm mevsimi nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin rahatsız edilmemeleri için önlem alınması oldu. Bu çerçevede sezon boyunca çalışmaların mümkün olduğu kadar turizm beldelerinin dışında yapılması ve sezon sonundan itibaren de kent merkezi ile diğer beldelerde yoğunlaşması konusunda DSİ yetkilileri ile mutabakata vardı.

Bu arada su sıkıntısı yaşayan bazı siteler de gerekirse yaz aylarında da çalışılsın ve geçici olarak su kesilsin, yeter ki su sorunumuz köklü çözüme kavuşsun talebini dile getiriyor.

Beldelere su nasıl gidecek?
Geyik Barajı'ndan Bodrum'a su verecek proje için öncelikli olarak Mumcular arıtma tesisi günün koşullarına göre yenilenecek. Torba ana depoya gelen su Torba'dan sonra 3'e ayrılacak. Birinci hat kuzey dağıtım hatı; Göl Türkbükü, Gündoğan, Yalıkavak ve Gümüşlük'e sahil şeridinden ulaşılacak. İkinci hat güney dağıtım hatı; Bodrum merkez, Konacık, Bitez, Ortakent ve Turgut Reis üzerinden kuzey dağıtım hattı ile birleşecek. Üçüncü hat ise, Yalı Çiftlik hattı; Yalı, Kempinski Otel ve Sea Garden oteller hattı olarak planlanıyor. Böylece 2010 sonunda Bodrum Yarımadası'nın su sorunu kökünden çözülmüş olacak.

 

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.