Haberler

Nükleer ihalesi için suç duyurusu yapıldı

Tarih: 8 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Şafak
EMO, ihalede Yarışma Komisyonu'nu devre dışı bırakarak, ihalenin tek katılımcısının hukuka aykırı tekliflerini incelemek üzere TETAŞ'ın görevlendirilmesi nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), nükleer ihalede Yarışma Komisyonu'nu devre dışı bırakarak, ihalenin tek katılımcısının hukuka aykırı tekliflerini incelemek üzere TETAŞ Alış Dairesi'nin görevlendirilmesi nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda TETAŞ yönetimi hakkında dava açılması talep edildi. Dilekçede, ihalede birçok uygulamanın "sürece açıkça fesat karıştırma niteliğinde bir fiil" olarak nitelendirildi.

Dilekçede, "Yarışmada 13 firma şartname aldığı halde, yalnızca bir firma teklifte bulunmuş ve bu bir firmayla yarışmaya devam olunmuştur.

Firmanın fiyat teklifini içeren 3. zarfı, komisyon tarafından 19 Ocak'ta açılmış ve indirgenmiş enerji birim fiyat teklifinin 21,16 dolar sent olduğu açıklanmıştır" denildi. Başvuruda, TETAŞ bünyesindeki komisyonun çalışmalarını tamamlayarak herhangi bir firma seçiminde bulunmadığı, teklif edilen enerji satış fiyatının da fahiş olduğu tespiti yaptığı da vurgulandı.

Yeni rapor isteniyor
Suç duyurusunda, şartnameye göre "teklifleri değerlendirme ve en uygun teklifi belirleme ya da uygun teklif bulunmadığını tespit etme" görevinin Yarışma Komisyonu'na verildiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: "TETAŞ Yönetim Kurulu üyeleri, yarışmaya katılan tek isteklinin 2., 3., 4. fiyat tekliflerini değerlendirmeye almak ve bu değerlendirmeden bir sonuç çıkartmak suretiyle Bakanlar Kurulu'na yeni bir rapor sunma çabası içerisine girdiği anlaşılmaktadır."

"Suç" diyen kurul safdışı
Daha önceki komisyonda yer alan TETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Çakmak'ın, ihale zarfı açıldıktan sonra ihaleye katılan firmanın ikinci bir teklif vermesi üzerine, şartnameye aykırı olduğunu belirterek buna itiraz ettiği öğrenildi. İhaleye katılan firma daha sonra üçüncü bir teklif vererek fiyatı 15 cent ve kârın yüzde 10'u şeklinde düzeltmişti.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.