Haberler

Çevre Bakanı Eroğlu'ndan balık çiftliklerine uyarı

Tarih: 11 Mayıs 2009 Kaynak: Radikal
Bakan Veysel Eroğlu, balık çiftliklerinin belirlenen alanlara taşınması konusunda tüm valiliklere talimat gönderdiklerini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, balık çiftliklerinin çoğunun belirlenen alanlara taşındığını, taşınmayanların gerekirse "zoraki taşınacağını" bildirdi.

İzmir'de düzenlenen 2009 yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Eylem Planı toplantısı ve tatbikatı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, bu konuda ilk kez kendilerinin ciddi bir adım atarak, taşınma için tarih ve saat verdiklerini, taşınmayan çiftliklere ceza uygulamaya başladıklarını söyledi.

Balık çiftliklerine, uygun yerlere taşınması için toplu ÇED gibi kolaylıklar sağladıklarını, bir kısım balık çiftliklerinin bu konuda ne kadar ciddi olduklarını anlayarak taşınma işlemlerini tamamladığını belirten Eroğlu, bazılarının sektörü bıraktığını, bazılarının ise halen direndiğini veya taşınma için hazırlık yaptığını ifade etti.

Bakan Eroğlu, şöyle dedi:

"Tüm valiliklere talimat gönderdik. Cezalar veriliyor. İkinci cezalar katlamalı olarak verilecek, bu konuda şakamız yok, çok ciddiyiz. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile imzaladığımız bir protokolle yetkileri komutanlığa verdik. Mevzuata uygun hareket etmeyen balık çiftliklerini gerekirse yüzde 50 fazlasıyla bedelini almak kaydıyla zoraki taşıyacağız. Kimsenin bu konuda bir tereddütü olmasın. Aldığımız bilgiye göre, ciddi olanların hepsi taşındı."

Balık üretimine, balıkçılığa karşı olmadıklarını, sektördeki şirketlerin istihdam yarattığını, ihracat yaptığını bildiren Eroğlu, çevreye uyumlu şekilde çalışan işletmeleri baş tacı ettiklerini söyledi.

Bakan Eroğlu, bir basın mensubunun, yanan orman arazilerinde zeytin ağacı dikilmesi konusundaki görüşlerini sorması üzerine, zeytinin bir orman ağacı olduğunu, uygun alanlara zeytin ağacı dikilmesinin fayda sağlayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Arzumuz zeytin ağacının bir orman ağacı olarak kabul edilmesidir. Biz bu konuda çalışma yapıyoruz. Maalesef bir vakıf, bir sivil toplum örgütü tarafından menfi çalışma içine girilmişti. Onlar da yanlışlık yaptıklarının farkına varmıştır. İhtisas sahibi olmayan kişiler böyle yanlış adımlar atabiliyor, bazı ülkelerin teşviklerine, tahriklerine kapılarak.

Türkiye'de zeytinciliğin gelişmemesi bazı ülkelerin işine geliyor. TBMM'de zeytincilikle ilgili bir komisyon kuruldu, bu konuda çalışma yapılıyor. Biz de gönülden bunu destekliyoruz. Zeytin bu bölge için elzemdir, şarttır sadece çam dikmenin bir manası yok. Zeytinin de teşvik edilmesi gerektiğini kanaatindeyiz."

Bakan Eroğlu, ilgili kanun çıktığı takdirde, yanan alanlardan özellikle köylere yakın bölümlerde zeytin ağacı dikmenin mümkün hale gelebileceğini ifade etti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.