Haberler

Suudi Arabistan'da 26 yıl geçirdik 2.5 milyar dolarlık işe ulaştık

Tarih: 11 Mayıs 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Vahap Munyar
Şubat ayının ilk günleri Riyad... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kalabalık bir işadamı topluluğununu da beraberinde götürdüğü Suudi Arabistan gezisini izliyoruz.

İşadamlarıyla ilgili bölümü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)-Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) eliyle yürütülen gezinin ön toplantılarından biri... Cumhurbaşkanı Gül, çoğu Suudi Arabistan'da iş yapan ya da planlayan işadamlarından sorunlarını, önerilerini almak istiyor.

Toplantının moderatörlüğünü TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yürütüyor... Hisarcıklıoğlu, salondaki işadamlarına ısrarla sordu:

Söz almak isteyen var mı?
Tek, tük el kalktı, sonra salonda sessizlik oldu. Bunun üzerine soru sormak üzere söz aldım. Amacım, salonu hareketlendirmek, eteklerdeki taşların dökülmesini sağlamaktı. Amacımı da önceden söyledim:

Suudi Arabistan'ın 600 milyar doları aşan bir altyapı planı var. Bunun 214 milyar dolarlık bölümünü 2008-2010 döneminde gerçekleştireceğini duyurdu. Bakıyoruz, Türk müteahhitleri Suudi Arabistan'da 25-26 yılda 6.5 milyar dolarlık iş yapabilmiş. İşadamlarımızda mı bir beceriksizlik var, yoksa hükümetler mi gereken adımları atmıyor?

Amacıma ulaştım. Salonda nispeten hareketlenme oldu. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki bakanlar, "beceriksizlik" kelimesini ağır bulup, yumuşak mesajlar verdi. İşadamları da Suudi Arabistan'daki fırsatlar ve sorunlar üzerinde durdu.

Şubat ayındaki bu geziden söz etmemin nedeni, geçenlerde Yüksel İnşaat'ın Başkanvekili Emin Sazak'la gerçekleşen buluşmam. Emin Sazak, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkan Yardımcılığı ile Türk-Katar İş Konseyi'nin de Başkanlığını yürütüyor:

Riyad'daki toplantıda sektörümüze eleştirileriniz oldu. Fırsat bulamadım, yanıt veremedim size.

- Amacım biraz ortamı kızıştırmaktı...

Yüksel İnşaat olarak işlerimizin yüzde 85-90'ı yurtdışında. Libya'dan Kazakistan'a, Dubai'den Katar'a kadar dünyanın değişik noktalarında projeler üstlendik. Kimini bitirdik, kimi halen yürüyor.

- Ya Suudi Arabistan?

Suudi Arabistan'da 26'ncı yılımızı gördük. Türk müteahhitlerinin gerçekleştirdiği 6.5 milyar dolarlık projelerin 1.5 milyar dolarlık bölümünü Yüksel İnşaat gerçekleştirdi.

- Yürüyen işiniz var mı?

Suudi Arabistan'da 1 milyar dolarlık daha işimiz devam ediyor. Üç baraj inşaatı var elimizde. Suudi Arabistan'daki müteahhitler çok iddialıdır. Üstelik yeterlilik almak da kolay değildir.

Yüksel İnşaat, yurtdışında 2 milyar dolarlık proje yürütüyor. İnşaat şirketinin cirosu 700 milyon dolara yaklaşıyor, grup cirosu 800 milyon dolar dolayında seyrediyor. Proje dağılımına göre ortalama çalışan sayısı 10 bin dolayında bulunuyor.

Yüksel İnşaat da, diğer başarılı Türk inşaat şirketleri gibi başta Suudi Arabistan olmak üzere dünyanın farklı noktaların iş yapıyor...

Türk müteahhitleri kazandıkça Türkiye de kazanıyor...

Afişteki yarım kubbe yarım minarenin yerine cami-boğaz hazırlığı

Global Real Estate Instıtute'un (GRI) konuşmacıları arasında RHEA'nın CEO'su Onur Takmak'ın da bulunduğu Londra zirvesinde, 2009-2010 toplantı programı dikkatimi çekmiş, Türkiye afişini eleştirmiştim.

Çünkü, GRI, İstanbul'da 2010 Ocak ayında yapmayı planladığı toplantının afişinde yarım kubbe ve yarım minareden oluşan bir görüntü kullanmıştı. Afişin üzerinde Türkiye ya da İstanbul yazmasa, Müslüman nüfusu yoğun herhangi bir ülke izlenimi veriyordu.

Konuyu GRI Başkanı Henri Alster'a Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'la birlikte açmıştık. Alster da Türkiye'yi daha iyi anlatabilecek fotoğraf konusunda bizden yardım istemişti.

Ben de GRI Başkanı'nın [email protected] şeklindeki adresini duyurmuştum...

Bu konuda çok sayıda okurumdan fotoğraf ve öneri geldi. Bazı okurlarım Henri Alster'a gönderdikleri fotoğrafları benimle de paylaştı.

Uzun süredir Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'yi yurtdışında tanıtma projelerinde görev üstlenen, bu yıl da Almanya/Avusturya ve Rusya/Ukrayna haricinde tüm Avrupa'da kampanyaları sürdüren dDf'in ortağı Prof. Esra Ekmekçi de iki örnek afiş hazırlatıp gönderdi.

GRI'nin etkinlik yöneticilerinden Berna Kosal da kendilerine ulaşan fotoğraflar sonrasında "Turkey GRI 2010 İstanbul" afişinin değiştirilmesine dönük mesaj verdi.

Aslında gönderilen fotoğrafların çoğu, Ortaköy'den cami, Boğaz Köprüsü ve denizi içine alan görüntüden oluşuyor.

dDf, aynı noktadan çekilmiş fotoğrafı afiş şeklinde hazırladığı için onu yayınlıyorum.

Şimdi GRI'nin mevcut afişine bakın, bir de dDf'in gönderdiğine...

Hangisi İstanbul'u daha iyi anlatıyor, Türkiye'nin tanıtımına da uyuyor?

Hálá GRI afişinde camiye karşı çıktığımı düşünen var mı?

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.