Haberler

Konut satışları canlanmaya başladı

Tarih: 11 Mayıs 2009 Kaynak: Zaman
Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, Türkiye'nin her yıl 500 bin yeni konuta ihtiyacı olduğunu söyledi.

Cemal Onaran, Antalya'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Garanti Bankası'nın tutsat (mortgage) alanındaki yatırımlarının hiç durmadan devam ettiğine dikkati çekerek, kriz döneminde bile tutsat yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüklerini bildirdi. Onaran, 2007 yılında sektör liderliğini ele aldıklarını, 2008 sonu itibariyle liderliklerini güçlendirdiklerini ve bu yılın ilk 4 ayında işlerin çok iyi gittiğini belirtti.

Konut sektörünün canlanmaya başladığını anlatan Onaran, şunları söyledi:

''2008 yılının son dönemlerinde sektör rakamları eksiye gitti. Geçmişte bankaların verdiği kredilerin taksitlerini karşılayacak kadar talep yoktu. Bu yılın ocak ayından da eksi rakamlar yaşandı. Şubat ayında hafif kıpırdamalar başladı. Şubat ayını 56 milyon gibi artı bir rakamla kapattık. Mart ayında ise sektör 190 milyon TL büyüdü. Nisan ayında konutlar için verilen kredi 300 milyon TL büyüdü. Sektörde şu andaki rakamlara bakıldığında 37 milyar 658 milyon seviyelerine kadar geldi.''

Mayıs ve haziran aylarında da konut sektöründeki trendin yükseleceğini anlatan Onaran, tüketicilerin doğru alım zamanı geldiği yönünde bir hareketi gördüklerini ifade etti. Onaran, hem faizlerin düşmesi hem de konut fiyatlarının ucuzlamasının konut sektöründe canlanma yarattığını belirtti.

Konut sektörünün Türkiye'nin canlanması gereken bir sektör olduğuna işaret eden Onaran, şunları kaydetti:

"Çünkü Türkiye'nin ciddi anlamda konut ihtiyacı var. Rakamlara baktığımız zaman Türkiye'nin her yıl 500 bin yeni konuta ihtiyacı var. Konut sektörünün 2009 yılı sonu itibariyle 40 Milyar TL seviyelerine ulaşacağına tahmin ediyoruz. Bu rakam geçmişten günümüze birike birike verilen kredilerin toplamıdır."

Konut Sektörü Yüzde 10 Büyür
Konut sektörünün 2008 yılında dünyadaki bütün olumsuzluklara rağmen yüzde 21 büyüdüğüne değinen Onaran, şu bilgileri verdi:

''2008 yılında da her türlü her türlü olumsuzluğa rağmen konut sektörünün yüzde 21 büyüdüğünü görmekteyiz. Geçen yıl yüzde 21 büyüyen konut sektörü 2009 yılında yüzde 10 civarında büyüyecek. 2007 yılında yüzde 56 seviyelerinde büyüyen sektör 2006 yılında yüzde 79 seviyelerinde idi. Dünyada taş üzerine taş kalmadığı dönemde yani 2008 yılı içinde yüzde 21, iyi bir rakam. Büyüme bu yıl yüzde 10'larda kalacaktır. Kırsaldan kente doğru ciddi bir göçün olduğunu görüyoruz. İnsanlar (zaten ev kirası ödüyordum. Kiranın üzerine bir miktar daha koyarım, hiç olmazsa kendi evimde otururum) diye düşünüyor. Bu da sektörde canlanmayı getiriyor. Bu yıl Türkiye'de 400 bin konutun satılması bekleniyor.''

Onaran, Türkiye'de geçmişte, yılda 1.3 milyon gayrimenkul satışının dahi gerçekleştiğini, bu yıl bu rakama ulaşmanın mümkün olmadığını vurguladı. Faizlerin tüketiciyi tetikleyici bir unsur olduğuna işaret eden Onaran, konut faizlerin 1,38 - 1,39 seviyelerinde olduğunu, bunun konut almak için uygun olan bir rakam olduğunu kaydetti. Faizlerin kısa vadede düşmesinin ise beklenmediğini ifade eden Onaran, faizlerin belki bir miktar aşağıya inebileceğini ama hesabı iyi yapmak gerektiğini, faizler düştüğünde, talep arttığı için konut fiyatlarının da yükseldiğini, dolayısıyla en ucuz faizi en ucuz evi bulmanın mümkün görünmediğini anlattı.

''İstediğin evi bulabildiysen ve kredi taksitini ödeyebiliyorsan o zaman kredi almak gerekir'' diyen Onaran, bekleyişlerin başka fırsatların kaçmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Onaran, Türkiye'nin tutsat sistemine geç girmesinin, yurt dışındaki tutsat hatalarını görebilmeleri açısından avantaj olduğunu, sistemlerini yurt dışına bakarak daha sağlıklı kurabileceklerini sözlerine ekledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.