Haberler

Tarihî Kentler Birliği 'Büyük Koruma Ödülü'nü Bursa'ya verdi

Tarih: 11 Mayıs 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Adem Elitok
Son dört yıl içinde TKB'den üst üste 4 ödül alan Osmangazi Belediyesi, Koruma Büyük Ödülü'nü almaya hak kazandı. 26 kent-ten 43 projenin katıldığı yarışmada, tarihî-kentsel-arkeolojik-doğal değerlere ilişkin koruma bilincini yaygınlaştıran ve ko-ruma çalışmalarına nitelik kazandıran projeler ödüle layık görüldü. Ödüller, 22-24 Mayıs 2009 tarihlerinde verilecek.

Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB), geleneksel olarak düzenlediği 'proje' ve 'uygulama' yarışmasında Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, Seyyid Usul Tekkesi ve Ördekli Hamamı restorasyonları ile '2008 Süreklilik Ödülü'nü kazandı.

26 kentten 43 projenin katıldığı yarışmada, tarihî-kentsel-arkeolojik-doğal değerlere ilişkin koruma bilincini yaygınlaştıran ve koruma çalışmalarına nitelik kazandıran çok sayıda proje ödüle layık bulundu. Jüri olarak görev yapan Tarihi Kentler Birliği (TKB) Danışma Kurulu, uzun süren inceleme, değerlendirme ve raporlama çalışmalarının ardından, Koruma Ödülü alacak belediyeleri belirledi. Ödüller, 22-24 Mayıs 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek Tarihi Kentler Birliği Beşiktaş Buluşması'nda sahiplerini bulacak.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Osmangazi Belediyesi Mustafa Dündar, tarihi kimliği olan Avrupa kentlerinde ya eski kentin yanında yeni-modern bir kent kurulduğunu, böylece eski kentin tahrip edilmediğini söyledi. Avrupa'da eski kentin çok sıkı kurallarla korunarak bugünlere ulaştırıldığını hatırlatan Başkan Dündar şöyle konuştu: "Bursa maalesef bu şansını 1960'lı yıllarda kaybetti. Kentin gelişimi eski kent üzerinde gerçekleştiği için tarih tahrip oldu. Bugün artık, apartman blokları veya işhanları arasında sıkışmış kalmış anıtsal yapılarla karşı karşıyayız. Tarihî değerlerimizin en yoğun olduğu çarşı bölgesinde bile birkaç yıl öncesine kadar sağlıklaştırma yapılamadı. Bunun yanı sıra, 2000'li yıllarda başlayan 'koruma' sürecini de sevindirici buluyorum." dedi.

TKB'nin 2008 Koruma Ödülleri, Osmangazi'nin yanı sıra, Türkiye'nin önde gelen tarihî kent belediyelerine gitti. "Proje" kategorisinde Ankara Altındağ, İzmir Konak, Adana Kozan, Tokat ve Eskişehir Odunpazarı belediyeleri ödüle değer bulundu. Yarışmada, "Uygulama" kategorisinde ise şu kentler ödül alacak: "Antalya Büyükşehir Belediyesi (Tarihi Kültürel Merkez), Çanakkale Belediyesi (Çanakkale Belediyesi Kent Müzesi ve Arşivi), Kuşadası Belediyesi (Kaleiçi Mevkii ve Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı Sokak Sağlıklaştırma), Konya Selçuklu Belediyesi (Zazadin Han Restorasyon Uygulaması) ve İzmir Ödemiş Belediyesi (İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi ve Bedia Akartürk Sanat Müzesi ile Yıldız Oteli ve Keçecizade Hanı)."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.