Haberler

'Bursa'nın tek ilacı yıkmak'

Tarih: 11 Mayıs 2009 Kaynak: Olay Yazan: Hakan Karabay
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa'daki kaçak ve çarpık yapılaşma sorunuyla ilgili olarak, "Yıkarak Bursa'yı güzelleştirmemiz gerekiyor. Bunun başka ilacını bilmiyorum" dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ve üyelerle bir araya geldiği, Vali Yardımcısı Celalettin Yüksel ve belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda, Bursa'nın önemli sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili görüşlerini açıkladı.

Bursa'nın kent sorunları ile ilgili bir sunum yapan İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bursa'da önlem alınmadığı takdirde 20 yıl sonra ova kalmayacağını ifade etti. Şahin, "Bursa şu anda ağır hastadır ve bir an önce yoğun bakıma alınmalıdır. Bursa'nın il sınırları Büyükşehir Belediyesi ile çakıştırılmalıdır. Kentleşmede büyük sorunlar var. Siyasi iradenin kent sorunları ile ilgili tavırlarını net olarak ortaya koymaları lazım. Tartışmaktan korkulmamalı, eğer tartışmaktan korkulur ve planlamalar ötelenirse Bursa'yı kaybederiz" dedi. Bursa'nın en önemli sorununun kaçak ve çarpık yapılaşma olduğunu söyleyen Şahin, 1985'ten bu yana Bursa'nın 5 kat büyüdüğünü açıkladı. Şahin, Bursa büyüdükçe her konunun planlanması gerektiğini de sözlerine ekleyerek, kaçak yapılaşmanın aynı zamanda göçü de tetiklediğini söyledi.

'Plan mı Pilav mı..?'
Bakan Çelik de, yerel yönetimlerin güçlenmesinin Türkiye'nin hayali olduğunu, bu konuda önemli adımlar atıldığını söyledi. Çelik, Bursa'nın durumuyla ilgili değerlendirmelerde sorumlular arasındaki diyaloğun öneminin ortaya çıktığına işaret ederek, "Bursa'nın ve Türkiye'nin öteden beri sıkıntısı, plan ve pilav tartışmasında pilavı tercih etmesidir. Türkiye yapılan planların uygulanabilirlikleri, gerçekleşme durumları hep tartışıldı, tartışılıyor. Kentin geleceği açısından planlamanın üzerinde sürekli oynanan, sürekli değiştirilen bir unsur olmaktan çıkarılması gerekmektedir" diye konuştu. Toplantıda gündeme gelen 'Bursa Kentsel Dönüşüm Kanunu' fikrine sıcak baktığını belirten Çelik, şunları söyledi:

"Başından beri her belediye seçiminden önce ve sonra 'Bursa ancak yıkarak güzelleşir' diyorum. Yıkarak Bursa'yı güzelleştirmemiz gerekiyor. Bunun başka ilacını bilmiyorum. Plan ve plan neticesinde yıkım. Bir öneri sunayım, 1 yıl boyunca hiçbir yatırım yapmayalım, bütün kaynaklarımızı istimlaklara kullanalım. Belediye başkanlarımız yılın bütün kaynaklarını istimlak için kullansın. Bursa'nın önemli ölçüde rahatlatılması için adım atılsın. Ama tabii ki belediyenin kaynaklarıyla ilgili çok detaylı bilgi sahibi olmadığımız için bu bir tekliftir, söylenir, uygulanması uygulayıcıların takdiridir."

Çelik, TOKİ ile ilgili eleştirilere de katıldığını, TOKİ'nin Bursa gibi şehirlere yeni göçleri oluşturmaması, kentin içini rahatlatacak ve rehabilite edecek projeler üretmesi, kaynakların bu yönde kullanılması gerektiğine inandığını belirtti.

Konuşmaların ardından, İMO Bursa Şube Başkanı Şahin, toplantıda ele alınan konularla ilgili dosyayı Bakan Çelik'e verdi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.