Haberler

İstanbul'un bütün sorunlarını biz çözemeyiz

Tarih: 11 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Ertan Altan
İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olmasına 8 aydan az bir süre kalırken istifalar ve görevden almalarla kamuoyunun gündeminden düşmeyen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yeni atanan başkanı Şekib Avdagiç Ajans'ın yeni dönem çalışmalarını anlattı.

Son aylarda istifalar ve görevden almalarla sarsılan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı yeni oluşturulan yürütme kuruluyla çalışmalarına devam ediyor. İstanbul'un kültür başkenti olmasına yaklaşık 8 ay gibi bir süre kalırken 2010 hazırlıklarını üstlenen tek kuruluş olan Ajans'ta yaşananlar kamuoyunda endişe yaratmıştı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanlığı'na getirilen Şekib Avdagiç, kültür başkenti çalışmalarında gelinen durumu, hazırlanan projeleri Yeni Şafak İstanbul'a anlattı. Ajans'la ilgili eleştirilere ve merak edilen konulara cevap veren Avdagiç, geçmişte yaşananlar çalışmalarda kısa bir duraksamaya neden olsa da Ajans takviminin işlediğini söyledi.

Organizasyonda Değişiklik Yok
Kültür başkenti hazırlıklarını sürdürmek amacıyla İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı çatısı altında bir Koordinasyon Kurulu, Danışma Kurulu ve Yürütme Kurulu oluşturuldu. Kurullar eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından yürütülüyordu. İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı'nın da yer aldığı koordinasyon 2 Kasım 2007 tarihinde TBMM, Girişim Grubu tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan 5706 sayılı İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti hakkında Kanun" çerçevesinde faaliyet yürütüyor. İstanbul 2010 AKB Ajansı, 2 Kasım 2007'den bu yana İstanbul"u 2010 yılı Avrupa Kültür Başkentliği"ne hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu ve sivil kurum ve kuruluşların bu amaçla yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak üzere çalışıyor.

Yeni dönemde ajansın organizasyon yapısında değişiklik yapılmadığını belirten Avdagiç şunları söyledi: "Aslında organizasyonla ilgili yeni bir durum yok. Yeni üyelerin seçimi ve ataması yapıldı. Bu çerçevede yeni atanan 6 üyeyle birlikte hükümeti temsil eden üyelerle toplam dokuz üye göreve başladı. Üyeler belirlendikten sonra koordinasyon kurulu başkanımız yürütme kurulu başkanlığı görevini bana tevdi etti. Çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor. Sadece şahısların değişikliği söz konusu organizasyon yapısında bir değişiklik yok."

Devletin Sivil Topluma Güveni Tam
Ajans organizasyonuna yönelik eleştirilerin merkezinde sivil toplumun yeterince katılımının olmaması ve özel sektörün yer almaması var. Bu eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Şekib Avdagiç şunları söyledi: "Bu eleştiriyi yapanların İstanbul'un büyüklüğünden haberleri yok. İstanbul için ayrılan kaynak nedir, diğer aday başkentler için ayrılan kaynak nedir? Bu şehirler İstanbul'la kıyaslanamaz bile. Kıyaslamak İstanbul'a büyük bir haksızlık olur. Çok uzun zamandan beri ilk kez kamu bu tür çalışmalara bu büyüklükte bir kaynak ayırdı. Ayrıca 9 kişilik yürütme kurulumuzun hemen hemen hepsi sivil toplum temsilcilerinden oluşuyor. Aslında devleti temsil eden iki kişi var yalnızca. Şimdi kamu bu büyüklükte bir kaynak veriyor ve sivil bir yapının bu bütçeyi yönetmesine izin veriyor. Bu kaynağı sağlayan yapıya haksızlık etmemek lazım."

Takvim İşliyor Başlanan Projeler Mutlaka Bitecek
2010 Avrupa Kültür Başkenti hazırlıklarıyla ilgili kamuoyundaki genel endişe, başlanan restorasyon projelerinin 2010 yılına yetişip yetişmeyeceği ile ilgili. Ajansın bütçe planlamasında yüzde 70 civarında bir oranın İstanbul'daki restorasyon ve renovasyon çalışmalarına ayrıldığını belirten Avdagiç, "Onaylanmış bütçemizin paylarına baktığımızda bütçenin yüzde 70'i restorasyon ve renovasyona yüzde 30'unun kültür sanat çalışmalarına ayrıldığını görüyoruz. Biz bunu altın tartar gibi tartmamakla beraber aşağı bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar yapılan harcamalarımızı topladığımız zaman da buna dikkat ettiğimiz görülüyor" dedi. Başlanan restorasyon çalışmalarının tümünün 2010 yılı içinde bitirileceğini belirten Avdagiç şöyle devam etti: "Topkapı Sarayı'nda devam eden projelerimiz var. Mutfaklar bölümünde restorasyon bakım onarım çalışmalarımız devam ediyor. Yine Topkapı'nın ana kule kapısı yenileniyor. Ayasofya'nın içinde 14 yıldır duran çelik kafes var onun kaldırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Topkapı Sarayı'nda Çin ve Japon porselenlerinin sergilenmesi ile ilgili bir projemiz var. Fatih Belediyesi'yle birlikte yürüttüğümüz Molla Murat Kütüphanesi'nin restorasyonu projesi sürüyor. Yine İstanbul'daki kara ve deniz surlarının yenilenmesi ve aydınlatılması projesi var.

Bütün bu saydıklarım sözleşmesi yapılmış projeler. Hepsi en geç 2010 yılı içinde bitecek."

Elimizde Sihirli Değnek Yok
Başlanan projelerinin tamamlanmasıyla ilgili Ajans'ın misyonunun 2010 Avrupa Kültür Başkenti vesilesiyle İstanbul'daki yenileme çalışmalarında bir başlangıç yapmak olduğunu vurgulayan Şekip Avdagiç sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim gayretimiz bu restorasyon projelerinin tümünü tamamlamak. Ancak Ajans'a da gereğinden fazla misyon yüklememek lazım. İstanbul büyük ve problemleri olan bir şehir bütün problemlerini bir-iki yıl içinde sihirli değnek değdirerek çözemeyiz. İstanbul o kadar büyük ve yenilenmesi gereken o kadar çok yer var ki, biz bazı konularda marşa basacağız sonra da yürümeye devam edeceğiz. "Eyvah zaman daraldı" psikolojisinde değiliz. Önceliklerimizi doğru tespit ederek yürüme gayreti içindeyiz."

2010 projelerinden örnekler
Şekip Avdagiç 2010 yılında İstanbul Kültür başkenti için tasarlanan etkinliklerle ilgili de bilgi verdi

* "Altın Yollar- Golden Rotes" Projesi, tarihteki ünlü seyyah ve kâşiflerin izinden giderek, kültürlerarası dolaşımın önemini vurgulayan dört aşamalı bir tanıtım projesi. Avrupa'nın çeşitli kentlerinin sanatçıları arasında köprüler kurmayı amaçlayan proje, Evliya Çelebi, Piri Reis gibi tarihteki ünlü seyyah ve kâşiflerin, Jules Verne gibi hayal gücü zengin yazarların ve Franz Listz gibi ünlü sanatçıların izinden giderek 2010 yılına kadar Avrupa'nın çeşitli kentlerine ulaşacak dört yolculuğu kapsıyor. 2010'un üç Avrupa Kültür Başkentinden, Ruhr bölgesinde başlayacak olan yolculuk, Ren nehri üzerindeki etkinliklerin ardından, Tuna kıyılarını izleyecek; Avusturya ve Slovakya'dan sonra Macaristan'a, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Pecs'e ulaşılacak.

* İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kent Kültürü Yönetmenliği bünyesinde, Turist Rehberleri Vakfı'nın (TUREV) ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile hazırlanan "Çocuk-Müze-Öğretmen Projesi, ilk ve orta öğretimdeki öğretmenlerin ve öğrencilerinin müze gezilerinden yararlanmalarını sağlayacak yöntemleri öğrenmelerini hedefliyor. Uygulamalar sırasında 6 bini aşkın öğrenci, özel gezi teknikleri gözetilerek, İstanbul'daki müzeleri ziyaret edecekler.

* "Çocuk-Müze-Öğretmen Projesinde yer alan öğretmenlere, söz konusu eğitimle ilgili kitapçık ve materyal setleri, müze kartları, sertifika ve İstanbul 2010 tanıtım broşürleri verilecek.

* Geleceğe Perde Açan Gelenek İstanbul Tiyatrolar Haritasının Çıkartılması projesinde İstanbul'un birçok semtini kapsayan geniş bir tiyatro haritasında yer alan tiyatro salonlarına, tiyatro binalarına yönelik alan çalışmaları ve arşiv taramasıyla bu sanatın kentimizdeki tarihi ortaya çıkarılacak, bu yapıların bugün ne durumda oldukları saptanacak. 2010 yılında "Avrupa Üniversiteleri Tiyatro Şenliği" olarak gerçekleştirilecek etkinlikte ise, Avrupa ve Türkiye'deki üniversitelerde faaliyet gösteren tiyatro topluluklarının oyunlarına ev sahipliği yapması planlanıyor.."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.