Haberler

Okyanusların geleceği masada...

Tarih: 12 Mayıs 2009 Kaynak: Radikal
İklimbilimciler, küresel ısınmanın en çok denizde yaşayan canlıların yaşamını tehdit ettiğini anlatıyor. Denizlerdeki canlı türlerinin korunması ve deniz seviyesindeki yükselmeyi önleme, ‘küresel ısınma ve denizler' konusunun en önemli başlıkları.

Endonezya'da, küresel ısınmanın denizlere etkisine dünya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla uluslararası bir konferans düzenleniyor. Sulavesi adasının başkenti Manado'da dün sabah başlayan türünün bu ilk konferansına yaklaşık 70 ülkeden yetkililer katılıyor. BM, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcilerinin de katıldığı, sonunda konferansın içeriğini özetleyen ve okyanusbilimcilerle iklimbilimciler için iyi bir referans kaynak olacağı düşünülen ‘Manado bildirgesi'nin yayımlanacağı konferans beş gün sürecek.

Endonezya Denizcilik ve Balıkçılık Bakanı Fredi Numeri, açılıştaki konuşmasında, "Değerli deniz kaynaklarımıza yönelik tehdidin arttığı muhakkak. Küresel ısınma, yerkürenin birçok bölgesinde bu değerlerin yok oluş sürecini hızlandırıyor" dedi.

Denizlerdeki canlı türlerinin korunması, ısınmadan ileri gelen felaketlere hazırlıklar ve deniz seviyesinin yükselmesinin yaratacağı tehlikeler, konferansta ele alınacak başlıca konulardan. Bu konferansın hemen ardından ‘Mercan Üçgeni' olarak nitelendirilen ve 5.7 milyon kilometrekarelik bölgeyi paylaşan altı ülkenin liderleri zirvede bir araya gelerek, denizde yaşayan canlı türleri açısından dünyanın bu en zengin bölgesinin sorunlarını ele alacak. Filipinler, Malezya, Endonezya, Timor, Papua Yeni Gine ve Salomon Adaları arasındaki ‘Mercan Üçgeni', ‘Denizlerin Amazonu' olarak da tanımlanıyor.

En çok deniz canlıları zorda
İklimbilimciler, küresel ısınmanın en çok denizde yaşayan canlıların yaşamını tehdit ettiğini anlatıyor. Denizlerdeki canlı türlerinin korunması ve deniz seviyesindeki yükselmeyi önleme, ‘küresel ısınma ve denizler' konusunun en önemli başlıkları...
Uzmanlar, deniz seviyesinin yükselmesiyle toprak kaybeden 43 ada ülkesi adına sera gazlarının büyük kısmından sorumlu olan gelişmiş ülkelere acil kısıtlama çağrısında bulunmuştu. 1 metrelik yükselmenin 190 bin kilometrekarelik kara kaybına neden olacağını söyleyen araştırmacılar, küresel ısınmaya bağlı göçlerle 2050'ye kadar en az 150 milyon kişinin ‘iklim mültecisi' durumuna düşeceğini tahmin ediyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.