Haberler

Ege ve Akdeniz'de toplam 43 koy kayıp

Tarih: 12 Mayıs 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Adem Ülker
Deniz Ticaret Odası'nın yaptığı araştırmaya göre betonlaşma ve balık çiftlikleri, doğa harikasını bitirirken, çoğunun risk altında olduğu belirlendi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi'nin yaptığı araştırmada, Ege ve Akdeniz'de 43 koyun kaybedildiği, çoğunun da betonlaşmaya yenik düşmek üzere olduğu belirlendi. DTO Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Çanakkale'den Antalya'ya kadar, yemyeşil ormanlarla iç içe girmiş dantel gibi koyları tek tek dolaştıklarını belirterek, "Kaybedilmiş, risk altındaki ve koruma altındaki koylar olmak üzere üç kategoride incelediğimiz doğa harikası bu yerlerin korunmasını istiyoruz. Muğla Valiliği üstüne düşeni yaparsa, onları kurtarabiliriz" dedi.

Kara Lekeler
Çanakkale'den Antalya'ya kadar 239 koydan 43'ünün kaybedildiği, kalanların ise tehdit altında olduğu öne sürüldü. Mavi tur güzergahında olan koylardaki tehdit, endişe yarattı. Yatçılık ve deniz turizmi için büyük önem taşıyan koyların yeterli derecede korunmadığını ifade eden Nalbantoğlu, araştırma sonuçlarını ilk kez, geçtiğimiz günlerde Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında yapılan bir toplantıda gündeme getirdi. Nalbantoğlu, şunları söyledi:

"Ülke turizm gelirinin büyük bölümü, mavi yolculuk ve yat turizminden sağlanıyor. Özellikle son yıllarda koylarımıza demir atan lüks yatların sayısı artıyor. Her yıl ortalama 1200 lüks yat koylarımıza demirliyor. Diğer yatların sayısı ise 70 bini buldu. Koyları koruyacağımıza, bina yığınına dönüşmesine izin verildi. Balık çiftflikleriyle işgal ve kirliliğin önü açıldı. Sonuç olarak 239 koydan 43'ü yok oldu, 98'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Koylar aşırı kirlilik ve yapılaşmayla kaybedildi. Mavi yolculuk yapılabilen koy sayısı, 160'lardan 70'lere düştü. Önlem alınmazsa yat turizmi yapılamaz hale gelinecek."

TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, mavi yolculukta kapasite sınırlaması getirilmesi gerektiğini, önlem alınmazsa diğer koyların da kaybedileceğini vurguladı. Deniz Turizm Birliği Başkanı Ercan Güneştutar da, koylardaki tabloya bilinçsizliğin sebep olduğunu söyledi. Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Bodrum Deniz Ticaret Odası'nın yaptığı araştırmanın dikkat çekici olduğunu belirtti. "Kaybedildi" denilen Bafa Gölü'nü kurtardıklarını söyleyen Vali Altıparmak, risk altındaki koyların da kurtarılacağını söyledi.

İşte Adresleri
Dikili: Narlıdere Limanı yapılaşma ve balık çiftliklerinin kurbanı oldu.
Çeşme: Zeytineli Körfezi, Sığacık, Gökkovar Limanı ve körfez içindeki koylar, yapılaşma ve balık çiftlikleri nedeniyle kaybedildi.
Didim: Kuru Erikbükü ve Akbük Limanı'nı yapılaşma bitirdi.
Güllük: Çam Limanı, Gök Liman, Asin Limanı, Salih Adası, Hayıtlı Koyu, artık yok.
Güvercinlik: Kuyucak Limanı ve Sığıcak Koyu, yapılaşma, balık çiftlikleri, iskele, konut, otel ve yol çalışmaları nedeniyle yok oldu.
Torba: İkiz Adalar, Kaynar koyları, Cennet Koy, Zeytinli Burnu, Kızılkıyı da turizm tesisi, özel konut ve balık çiftliklerinin kurbanı.
Türkbükü: Saplı ve Derin koylarına turizm tesisleri kuruldu.
Bodrum: Bağlar Koyu, Aktur, Bardakçı, Safra, Geren koyları turizm tesisleriyle kaybedildi.
Gökova: İngiliz Adası'na balık çiftlikleri açıldı.
Hisarönü: Tavşan Adası ve İnbükü koyları, tatil köyü kurulduktan sonra tarihe karıştı.
Marmaris: Turunç, Yalancıboğaz, Yılancık adaları çekek yeri, binalar yüzünden kayboldu.
Köyceğiz: Ekincik de turizm tesisi yüzünden bitti.
Dalaman: Baba Adası, Ekincik'le aynı kaderi paylaştı.
Göcek: Ayten Koyu ve Sarsala koyları, dinlenme tesisi, iskele, şehre yakınlık ve yoğunluk yüzünden kaybedildi.
Fethiye: İnlice Adası, Katrancı Adası ile Küçük Kargı, Kalemya ve Çığlık koyları kamping, dinlenme tesisi, turizm tesisi, balıkçılar, plaj tesisleriin yapımıyla tükendi.
Ölüdeniz: Gemiler Koyu, Kelebekler Vadisi ve Dış Liman, lokanta, kamp yeri, su sporları ve yoğunluk yüzünden elden gitti.
Finike: Demre Çayağzı, yoğunluk ve yerleşim yüzünden kaybedildi.
Not: Aynı bölgelerde 98 koy yapılaşma, turizm tesisi, deniz kirliliği, yoğunluk ve yerleşim birimleri gibi sebeplerden dolayı risk altında.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.