Haberler

Geri Dönüştürülmüş Bina: Berkeley'in Brower Merkezi

Tarih: 12 Mayıs 2009 Kaynak: Scavenging Çeviren: Zeynep Güney
"Scavenging (Çöpçülük)" kelimesine yeni bir anlam yükleyerek, bu kavramı "her şey için olabildiğince az ödemek ya da hiçbir şey ödememek" olarak yeniden tanımlayan bir grup, aynı isimle kurdukları blogda geri dönüşüm malzemeleri, ürünlerin yeniden kullanımı gibi konularda dünyadan örneklerle birlikte, haberlere ve yazılara yer veriyorlar. Ayrıca bir de Anneli Rufus ve Kristan Lawson'un yazdığı "The Scavengers' Manifesto" isimli bir kitap yayınladılar. Geçtiğimiz günlerde, yüksek oranda geri dönüşüm malzemelerinin değerlendirildiği Berkeley'deki David Brower Merkezi'ni gezen Scavenging Bloğu yazarları, blogda yayınladıkları yazıda izlenimlerini aktarıyorlar:


Allston Sokağı ve Oxford Caddesi köşesinde yer alan Brower Merkezi'nin yuvarlak cephesi.
4 Mayıs Pazartesi günü, Berkeley kent merkezindeki David Brower Merkezi'ni gizlice gezme fırsatı bulduk. 10 Mayıs Pazar günü açılışı yapılan 50.000 metrekarelik yapı, "baştan aşağı yeşil" mimarlık örneği. Yapının %53'lük devasa bir kısmında geri dönüşüm malzemeleri kullanılmış. Bu durum ofisleri, konferans odaları, kamusal mekanları, sanat galerisi, tiyatrosu, organik restoranı ve çok daha fazlasıyla binayı dünyanın en büyük geri dönüşüm yapısı haline getiriyor.

Geri dönüştürülüp, yeni bir fonksiyon verilerek tekrar kullanıma sunulan duvarları, halıları, mobilyaları, armatürleri, tesisatı ve diğer birimleriyle bu dört katlı yapının, Amerikan Yeşil Yapı Konseyi'nin (U.S. Green Building Council) verdiği LEED sertifikasının en yükseği olan, LEED Platinyum'u alması bekleniyor.


Eski bir şarap fıçısının tahtalarının yeniden değerlendirildiği masa.
Zemin katta, yönetici Amy Tobin bize yeniden değerlendirilmiş ahşap masaları, bankları ve parlayan düz siyah yüzeyiyle, Paul Discoe'nin akasya zamkından tasarladığı tezgah yüzeylerini gösterdi. Paul Discoe papazlık rütbesi almış Budist bir rahip, kent sokaklarındaki fırtına, kasırga gibi felaketlerde ya da diğer sebeplerden kesilen ya da devrilen ağaçları değerlendiren Oakland merkezli Live Edge şirketinin sahibi ve Zen Mimarisi'nin yazarı.

Merkez'in yüksek betonarme duvarları %70 oranında cüruf içeriyor. Çelik eritme işleminden kaçınan ekip uzun süre maden cürufundan da uzak durmuş ancak sonrasında memnuniyetle kullandıkları cüruf, duvarları güçlendiren ve ağırlığı kaldıran kurtarıcı bir malzeme olmuş. Maden cürufu sayesinde CO2 ve çimento kullanımı da azalmış.

İlk kattaki kabul alanı geometrik bir yer altı odası görünümünde tasarlanmış. Çeşitli kahverengi tonlardaki yüksek bantlar, plaster ve dönüştürülmüş atıkların karışımından oluşturulmuş. Toprak, kerpiç ve hasır malzemelerle inşaat yöntemleri üzerinde uzmanlaşmış The Natural Builders'da çalışan mekanın tasarımcısı Marisha Farmsworth, "Toprak Niş" olarak adlandırdığı bu mekanın kalıcı bir sanat enstalasyonu olduğunu söylüyor. Tobin de "Brower Center'ı bir ‘yapı'dan çok ‘sanat' olarak düşündük," diyor.


Yapının güney cephesinde gölgelikler ve çatıda yer alan güneş panelleri.

2000 yılında başlayan tasarım çalışmalarında süreç, yöntemden malzemeye kadar her aşamada sürdürülebilirlik üzerine kurulmuş. Böylece sonuçta ortaya çıkan yapı bilinen diğer tüm enerji tasarruflu binalardan %40 daha sürdürülebilir olmuş. Yapıda gün ışığından faydalanmak üzere, çinko kaplama ve fotovolkaik paneller kullanılmış, böylece binanın birçok yerinde gün boyunca yapay aydınlatmaya gerek kalmıyor. Yüksek verimli aydınlatma yönteminde, otomatik bir kontrol sistemi, gün ışığının yeterli olduğunu tespit ettiğinde yapay aydınlatma kullanımını engelliyor. Çok az ofis binasında görebildiğimiz bir özellik olan pencerelerin açılıp kapatılabilmesi de bu binanın tasarımında gerekli görülmüş ve bu sayede çok düşük enerjili bir havalandırma sistemi içerideki havanın temiz ve kaliteli kalması için yeterli olmuş.


Daha bina tamamlanmadan içine yerleşen kiracılar.

Göz alıcı metal ısıtma ve soğutma sistemleri beton levhaların üzerine monte edilmiş. Yapının her yerinde anti-toksik kumaşlar ve aksesuarlar kullanılmış. Berkeley'in önemli bir kısmının fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle, yapıyı herhangi bir sarsıntıya karşı koruyabilmek için yerleştirilen dikey çelik kablolar "kendi kendini iyileştiren bir sismik sistem" vazifesi görüyor. Yoldan geçenlerin binanın tükettiği enerjiyi görebilecekleri şekilde lobiye monte edilen gösterge panelinin monitörü ise gerçek zamanlı interaktif bir sisteme bağlı.


Parçalar halinde döşenen halının üzerinde, kasırga nedeniyle yerinden sökülmüş bir ağaçtan üretilen masa bulunuyor.
Merkezin tamamında, sanayideki en yüksek geri dönüştürülmüş hav ve dolgu malzemesi içeriğine sahip olan FLOR halıları kullanılmış. Bu halılar bazı mekanlarda duvardan duvara bütün zemini kaplayacak şekilde, bazılarında ise her biri sökülebilen parçalar halinde döşenmiş. Böylece kirlendiğinde veya lekelendiğinde, odayı kaplayan bütün halı yerine sadece kirlenen parçalar çıkarılıp temizlenebiliyor.

Tuvaletler binanın "özel bölüm"leri ve Brower Merkezi'ndeki tezgahların büyük bir kısmı geri dönüştürülmüş camlardan imal edilmiş. Tuvaletlerde kullanılan su bile geri dönüşümlü: Hafif sarı görünümlü bu su aklınıza başka bir şey getirebilir ama aslında sadece depolarda biriktirilen yağmur suyu. Rengi konusunda ise Tobin şu açıklamayı yapıyor: "Tuvalette kullanılan suyun içilebilir görünmesi gerekmiyor."

Binanın içinde başka bir yerde, ağır silahlar ve top parçalarından oluşturulan zincir, yağmur sularını yeniden kullanılmak üzere biriktirildikleri yere yönlendiriyor. Üstelik Berkeley'in ilk susuz pisuvarlarının kullanıldığı erkekler tuvaletindeki pisuvarlarda suya gerek bile kalmıyor.

"Doğru şekilde inşa etmeye çabalayarak, bir mesaj vermek istiyoruz. Diğer toplumların da nasıl yapıldığını görebilecekleri, iz bırakacak bir örnek oluşturmaya çalışıyoruz. Bir standart belirliyoruz. Kentleri inşa etme yöntemlerimizi tekrar gözden geçirerek, değiştirmemiz gerekiyor," diyor Tobin.

Biz de bu işe çöplerimizi yeniden değerlendirmekle başlayabiliriz.

 

 

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.