Haberler

Muhalefete kent konseyi ambargosu

Tarih: 13 Mayıs 2009 Kaynak: Hürriyet Ankara Yazan: Deniz Gürel
Büyükşehir Belediye Meclisi'nden Ankara Kent Konseyi'ne gidecek 31 kişinin arasına muhalefetten bir kişi bile alınmadı. CHP'lilerin Meclis'teki dağılıma oranlayarak her partiden oy oranı miktarında üyenin seçilmesi önerisi ise reddedildi. CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak, "Bu uygulamalar anti demokratik, katılımcı anlayışa uzak ve saydamlığa uzaktır" diyerek tepki gösterdi.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin aylık olağan toplantısının ilk gününde muhalefet şoku yaşandı. Seçimden sonraki açıklamalarında "uzlaşma" çağrısı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yönettiği Belediye Meclisi'nden Ankara Kent Konseyi'ne gidecek 31 kişinin arasına muhalefetten bir kişi bile alınmadı. CHP'lilerin Meclis'teki dağılıma oranlayarak her partiden oy oranı miktarında üyenin seçilmesi önerisi ise reddedildi. CHP'li Fazıl Güleken, "Oldu olacak CHP kent konseyine katılmasın önergesi verilseydi" diyerek tepki gösterdi.

Meclis'te Atatürk Orman Çiftliği çevresindeki yolların bir soru önergesine konu olmasının üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek sıkıntının CHP'nin açtığı davalardan kaynaklandığını, çalışma yürütemediklerini söyledi. CHP'liler "AOÇ'de talan yapılmasını engelliyoruz" savunmasını yapınca Gökçek, "Sadece yol planlarını geçirelim" dedi. Yol planlarını görmek isteyen CHP'liler, incelemeler sonunda karar vereceklerini ifade ettiler. Gökçek, Atatürk Orman Çiftliği içerisinden geçecek hemzemin ve yol inşaatları için önümüzdeki meclis toplantısına önerge vereceklerini söyledi.

MHP Grup Başkan Vekili Hamit Yavuz Meclis'e verdiği 50'nin üzerinde önergeyle Gökçek'e zor anlar yaşattı. Çok sayıda soru önergesini okuyan, çoğunu "Bizim yetkimizde değil" diyerek gündeme almayan Gökçek, "Bundan sonra önergelerin Meclis'te sadece başlıklarını okuyacağım. Böyle olmaz" dedi. Güleken'in, "Önergelerdeki konular kenti yakından ilgilendiriyor. Okunması lazım" itirazına rağmen Gökçek diğer önergelerin yalnızca başlıklarını okudu.

Son dönemlerde, Büyükşehir Belediyesi'nce ithal edilen ağaçların çürüdüğü ve belediyenin zarara uğratıldığı yönündeki eleştirilere meclis toplantısında cevap veren Gökçek, "Ankara'da 1997'den bu yana toplam 83 bin 154 adet ağaç aldık. 68 bin 229'u tuttu. 12 bin 925'i tutmadı. Bunlara toplam 16 milyon 928 bin 384 TL ödeme yapıldı. Ancak ağaçların üç yıl garantisi var. Yani tutmayan ağaçlardan dolayı belediyenin zarara uğraması söz konusu değil" dedi.

Geçtiğimiz aylarda helikopter kazası sonucu yaşamını yitiren Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun adının verileceği sokak da belli oldu. Çankaya'daki 1423 ve 1483 nolu sokaklar birleştirilerek Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi isminin verilmesi karara bağlandı.

Çatak Gökçek'e fena çattı
Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak, Meclis çıkışı Gökçek'in tutumunu eleştirdi. Çatak şunları söyledi: "Geçtiğimiz toplantıda muhalefet sıralarındaki mikrofonları söktürme tehdidinde bulunan Gökçek antidemokratik uygulamasına yenilerini ekliyor. 1930'dan beri meclisin bilgi edinme ve denetim yetkilerinden olan soru önergelerinin Sayın Başkan bundan böyle kürsüden okunmamasına hükmetti. Bu bağlamda metro ile ilgili önergemizi okumadı. Ankara'nın en önemli ve birincil konusu olan yeni metro projesi durmuştu. Önünün nasıl açılacağı da bilinmemektedir."

Deisti var ateisti var
Çok sayıda önergeyle Meclis'e damgasını vuran MHP Grup Başkan Vekili Yavuz'un "Sitelere kurban kesim alanları kurulması için imar planlarında düzenleme yapılması" konusunda verdiği önergeyle ilgili Gökçek, "Deisti var ateisti var. Hayatında hiç kurban kesmemiş insanlar var. Çok gürültü çıkar. AB uyum yasaları var. AB'ye kadar gider bu iş. Sitelere böyle bir zorunluluk getirmek doğru değil" açıklamasını yaptı. Önergeye "yalnızca talep eden sitelerde kurban kesim alanlarının oluşturulması" eklemesi yapıldı.

Gökçek bu sefer üst geçitlere karşı çıktı
MHP Grup Başkan Vekili Hamit Yavuz'un belediyeleri MHP'li olan Gölbaşı ve Etimesgut ilçelerinde çok sayıda yol, üst-alt geçit talep eden önergelerine Gökçek tepki göstererek şunları söyledi: "Arkadaşlarımızın pek çoğu bol miktarda üst geçit istiyor. Halbuki yapılan üst geçitler büyük ekseriyetle kullanılmıyor. Bütçede o kadar üst geçit yapacak paramız yok. Yani fiilen mümkün değil. Bütçe sadece Etimesgut için kullanılamaz. Verilen tekliflerin mantıklı olması lazım. Bugün verdiğiniz önergeleri üst üste koysak 200-300 milyon TL gerekecek" dedi. Gökçek kesintiler yüzünden tasarrufa gidilen bir yıl yaşanacağını da belirerek, "Paramızın yüzde 69'u kesiliyor" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.