Haberler

TOKİ Seyrantepe'de yola Talu-Alke ile devam ediyor

Tarih: 14 Mayıs 2009 Kaynak: Referans Yazan: Kenan Başaran
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, inşaatı durma noktasına gelen Galatasaray'ın Seyrantepe'deki yeni stadında Eren Talu ile yola devam edeceklerini söyledi. Bayraktar, 100 milyon dolarlık kredi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Seyrantepe'de yapımı süren stat işinde Talu-Alke Ortaklığı ile yola devam edeceklerini söyledi. Galatasaray'ın yeni stadının inşaatı, finansman krizi nedeniyle son iki aydır durma noktasına gelince kamuoyunda spekülasyonlar arttı. TOKİ'nin, inşaatın yapımını üstlenen Eren Talu ile yollarını ayıracağı iddia edildi.

Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, iddiaları yalanladı. Bayraktar, kendilerinin temlik vermesiyle Talu'nun Halkbank'tan almaya çalıştığı 100 milyon dolarlık kredi işlemlerinin sürdüğünü kaydederek "Süreç devam ediyor. Talu ile yola devam edilecek. Bir iptal söz konusu değil" dedi.

Taşeron firma işçileri, ödeme yapılmadığı gerekçesiyle martta protesto eylemi yapınca Talu, söz konusu kişilerin alacaklarını ödeyip işten çıkartmıştı.

Talu, nisan başında stat inşaatının yeniden başlayacağını söylemişti ancak aradan geçen 1.5 aya rağmen statta tam kapasite ile bir çalışma yok. Edinilen bilgiye göre her gün bir iki metrekarelik beton dökmekten ibaret sembolik bir çalışma yürütülüyor statta.

Yaşan gecikme nedeniyle açılış tarihi 29 Ekim 2009'dan 2010'a atılan statta işi çıkmaza götüren en önemli unsur banka kredisi.

İnşaat durdu, loca satışı başladı
Talu'nun 200 dolarlık fon taahhüdü karşılığı proje ortak yaptığı Dubaili Abu Dhabi Group ve Al Zarooni Group, bankaların kredi için TOKİ temliklerini kabul etmemesi nedeniyle fiilen projeye bir türlü dahil olamadı. Martta yapılan girişimler sonucunda TOKİ'nin kefil olmasıyla Halkbank'tan 100 milyon dolarlık kredi sağlanması için çalışmalar başlatıldı. TOKİ kredi sağlama karşılığında Talu ile olan anlaşmasında birtakım revizyonlar yaptı. Ancak aradan yaklaşık 2 ay geçmesine karşın kredi işi çözülemedi.

Stat inşaatı fiilen durma noktasında ama Galatasaray yönetimi, locaların satışına başladı bile.
Pazartesi bir tanıtım toplantısı yapan Galatasaray Başkanı Adnan Polat, 150 locadan 73'ünü sattıklarını söyledi. Galatasaray'ın 100 milyon euro karşılığında adını "Türk Telekom Arena" koyduğu statta 500 de VIP koltuk bulunuyor. Galatasaray loca ve VIP koltukların 3 yıllık satışından 30 milyon dolar gelir bekliyor.

Ağustos 2007'de TOKİ'nin yaptığı ihaleyi 777 milyon lira maliyet ve TOKİ'ye 234 milyon lira kâr payı taahhüdü ile hasılattan yüzde 7 pay koşuluyla Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat Ortak Girişimi kazandı. Talu-Alke, Seyrantepe'de Galatasaray'ın kullanacağı 60 bin kişilik stat karşılığında Ali Sami Yen Stadı arazisinin tapusunu aldı. Talu-Alke, Kasım 2008'de Dubaili Abu Dhabi Group ve Al Zarooni Group ile 75 milyon lira sermayeli ortak bir şirket kurdu. Buna göre yüzde 51'i Dubaili grupların olan yeni şirket 700 milyon dolara mal olacak stat ve Mecidiyeköy'deki projenin finansmanını üstlendi. Dubaili ortaklar aradan geçen süreçte ellerini ceplerine atmazken, Talu-Alke Ortaklığı yaklaşık 71 milyon dolar harcadı.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.