Haberler

Geçici Kentler - 2010 Avrupa Kültür Başkentleri Arasında Diyalog

Tarih: 14 Mayıs 2009 Yazan: İdil Erkol

Fotoğraflar: İdil Erkol
2010 Avrupa Kültür Başkentleri İstanbul, Pécs ve Ruhr'un ortak projesi olarak hayata geçen "Geçici Kentler - 2010 Avrupa Kültür Başkentleri Arasında Diyalog" (The Temporary City - A Dialogue between the European Capitals of Culture 2010) projesi, düzenlenen uluslararası atölye çalışmaları ile üç kentin öğrencilerini biraraya getiriyor.

Almanya'dan Dortmund Teknik Üniversitesi, RWTH Aachen Üniversitesi ve Siegen Üniversitesi, Macaristan'dan Pécs Üniversitesi, Türkiye'den ise İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi olmak üzere toplam 6 üniversite ve çeşitli enstitülerin katılımıyla gerçekleşen proje, atölyeler, proje yarışmaları, sempozyumlar, vb. etkinlikleri içeren 3 yıllık bir proje olarak kurgulandı. Kentler arasındaki diyaloğu kamusal mekan üzerinden kuran ve bunu mimarların, kent plancılarının, sanatçıların, sosyal bilimcilerin katılımı ile gerçekleştiren projeye 2008 yılında start verildi.

Her üç Avrupa Kültür Başkenti'nde belirlenen problematikle kamusal alanlarda, geçici mekansal kurgularla alternatif çözümler üretmek hedefleniyor. Bununla birlikte, farklı kültürlerin ürettikleri kentsel dokular ve kamusal mekan sorunsalı üzerinden bir kültürel diyalog başlatmak ve mekanın ortak bir artefakt olduğuna ilişkin bir farkındalık yaratmak amaçlanıyor. Proje kapsamında, "birlikte düşünme, yaratma ve üretmeyi" hedefleyen bir dizi seminer ve atölye çalışması gerçekleştiriliyor. Seminer ve atölye çalışmalarında, önceden belirlenen alanla ilgili veriler öğrencilere aktarılıyor, alanı kavramaya yönelik analizler yapılıyor. Bu sürecin devamında belirlenen çalışma alanları için öğrenciler arasında bir yarışma düzenleniyor. Yarışma ile, kentsel yaşam kalitesini artıran yeni kamusal mekan önerileri elde edilirken, öğrencilere projenin realizasyonu ve inşa etme pratiği üzerine düşünme, kazandıkları takdirde ise tasarladıkları projeyi inşa etme fırsatı tanınıyor.

Öğrencilerin, öğretim üyelerinin, çeşitli uzmanların ve her üç kentin 2010 temsilcilerinin katkılarıyla düzenlenen çalışmanın ilk ayağı 31 Ekim - 5 Kasım 2008 tarihleri arasında Gelsenkirchen'de (Ruhr), Dortmund Teknik Üniversitesi'nden Christa Reicher ve Päivi Kataikko'nun koordinatörlüğünde gerçekleşti ve öğrencilerden Duisburg kentinde belirlenen alan için çözüm önerileri getirmeleri istendi. Proje konusu, kentteki ortaçağ kilisesini ve çevresindeki alanı kentlinin kullanımına açmak ve şehir merkezindeki hareketi nehir kıyısına taşımak olarak belirlendi. Yapılan çalışmaların ardından, Şubat 2009'daki jüri değerlendirmesinde Dortmund Teknik Üniversitesi öğrencilerinin projesi uygulanmak üzere seçildi. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Şevket Eser Ergün ve Sinem Oymak ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Neval Birol ve Serkan Sınmaz'ın hazırladığı proje ise "Özel Ödül"e layık görüldü.

Projenin ikinci ayağı, 23-29 Nisan 2009 tarihleri arasında Pécs kentinde gerçekleşti. Pollack Mihaly Mühendislik Fakültesi'nin Dekanı Bálint Bachmann ve Támas Molnár tarafından organize edilen çalışmada, Zsolnay Seramik Fabrikası için hazırlanan ve yakın zamanda uygulamaya konulacak dönüşüm projesi dikkate alınarak, kültürel işlevler yüklenecek fabrika alanının merkezle ve çevresiyle ilişkisi konu edildi. Öğrencilerden bu ilişkiyi kuran/kuvvetlendiren öneriler getirmeleri istendi. Eylül ayında gerçekleşecek jüri, alan için üretilen projeleri değerlendirecek ve uygulanacak projeyi belirleyecek.

Projenin üçüncü ve son ayağı ise Ekim 2009'da İstanbul'da düzenlenecek. Diğer iki çalışmayla benzer bir kurguya sahip olacak çalışma, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın koordinatörlüğünde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof.Dr. İhsan Bilgin'in ve İdil Erkol'un, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç.Dr. Zeynep Enlil'in ve Dr. Bora Yerliyurt'un yürütücülüğünde gerçekleştirilecek. Çalışmaya paralel olarak, Duisburg ve Pécs kentleri için üretilen projelerden oluşan sergi de ziyarete açılacak.

2008 ve 2009 yıllarında düzenlenen yarışmalar için oluşturulan uluslararası jürilerin seçeceği projeler 2010 yılında her üç Avrupa Kültür Başkenti'nde de uygulamaya konulacak. Kentsel mekanda "geçici müdahaleler" olarak gerçekleştirilecek sonuç ürünler, çeşitli etkinlikler düzenlenerek kentliler ile paylaşılacak. Böylelikle yaratılacak bilginin salt akademik bir düşünce egzersizi olarak kalmaması, üretilen bilginin pratiğe de aktarılması sağlanmış olacak.

İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.